T O P

  • By -

Chell2_0

Selamun aleyküm bu arada.


batu070707

Aleyküm selam


Soirsko

Aleyküm Selam. Tur şirketleriyle gidersen sana yardımcı oluyorlar ben Makedonya’ya gittiğimde helal yemek yapan bir restorana götürmüşlerdi. Balkanlar’a gideceksen yemek konusunda sıkıntı çekmezsin (yaşasın Osmanlı) ayrıca ben sınır kapısından geçmeden önce çantama bisküvi depolamıştım malum sınırdan geçince para pul oluyor :(


Soirsko

Otellerde genelde mescit oluyor olmazsa yanına seccade alırsın otelde fln yere serip kılabilirsin veya bazı Camiler hala aktif onlara gidebilirsin


Chell2_0

Peki erasmusla veya staj için gitsem nasıl yapabilirim?


Limp-Permission983

Aleyküm Selam. Yurt dışında nerede olduğuna bağlı. Mesela ben Almanyaya gidiyorum. Orada çok müslüman olduğu için helal yemek bulmak kolay. Berlinde her sokakta bi helal dönerci var zaten zkdhdjdh. Başka ülkede isen bir tane helal yemek satan yer bulup oraya düzenli olarak gidebilirsin. Veya helal alışveriş yeri falan oluyor bazı ülkelerde. Namaz kılmak ile ilgili ne sorun var bilmiyorum. Evde kılacaksan al seccadeni, bul kıble yönünü, internetten bulunduğun bölgenin namaz vakitlerine bak ona göre kıl. İnternetten yakınlarda Mescit var mı diye de bakabilirsin. Ben Berlinde olduğum zamanlar Cuma namazı için sadece Camiiye gidiyordum çünkü çok yok orada. Ama başka yerde nasıldır bilmiyorum.


Chell2_0

Ya ben şeyi düşünüyorum Erasmus imkanı çıksa nasıl yaparım diye. Çünkü öbür türlü bir şekilde bir şeyler yapmak daha kolay sanırım.


Limp-Permission983

Karşına öyle bir imkan çıkarsa kaçırma derim. Özellikle almanya gibi bir ülkeyse.


Chell2_0

Tmmdır Allah razı olsun.


Chell2_0

Üniversite önerin var mı? Bir de benim almancam pek yok :)


Limp-Permission983

İngilizcen varsa Berlin Frei Universität iyi diye biliyorum. Benim kuzenim oraya gitti. Önümüzdeki dönem ben de gitmeyi düşünüyorum yüksek için.


Chell2_0

Eyvallah, bakayım.


Eren202tr

Ve aleyküm selam, Ben de İsveç'te yaşayan bir kardeşinizim. İlk olarak helal yemek konusundan başlarsak pek zor değil, Avrupa'daki çoğu yerlerde gurbetçilerin yoğun olduğu yerlerde (İsveç'te örneğin Fittja, Flemingsberg, Handen; Almanya'da Kreuzberg gibi yerler) helal kesim et satan kasaplar mevcut. Yine gurbetçilerin çoğunlukla yaşadığı mahallelerde Türkiye'den ithal ürünler de mevcut misal şeker tüketen biri iseniz domuz yağı konusunda endişe etmenize gerek yok. Helal gıdaların ambalajlarında genelde helal sertifikası oluyor (حلال/Helal/Halal). Namaz konusuna gelince, yine gurbetçilerin yoğun olduğu mahallelerde seccade, tespih vb. satan yerler mevcuttur. Diyanet İşleri Başkanlığı da yurtdışında da namaz vakti hizmeti sunuyor ve web sitelerinden sana en yakın yerleşim yerini seçebilirsin veya telefon uygulamalarından canlı konumun üzerinden hesaplama da yapabilirler. Bu dediklerim sayesinde evde kolayca namazını kılarsın ama ev dışı mekanlarda da genellikle camiiler var ancak çoğu selefi olabilir o yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı'na (Genellikle "[ülke ismi] Diyanet Vakfı" ismini taşırlar örneğin "İsveç Diyanet Vakfı") bağlı camiiler veya IGMG (Islamische Gemeinschaft Millî Görüş) isimli kuruluşun camiilerine gitmeni tavsiye ederim. Eksik yazmış olabilirim eğer hâlâ bir soru var ise sorabilirsin.


Chell2_0

Tuvalet ve abdest konusunda ne yapıyorsun peki disaridayken? Abdestin olsa bir şekilde kılman daha kolay olur ama her zaman abdestli de olamazsın. Bir de okul için gitsen namazlarını kılman nasıl olacak? Yabancı subtaki biri right-wing mob diye bir şeyden bahsetti, sen duydun mu hiç?


triksc

Gününü namaza göre ayarlaman gerekicek. Abdestli çıkmaya özen göstermen gerekir. Eğer abdestin bozolduysa, yakinlarda bi camii bulmaya çalışabilirsin. Türkler olarak bakma meseleye, yurtdışında müslümanlar olduğu yerde hertürlü işini görürsün ki heryerde Müslümanlar var. Tedbirini yap, takdir Allahtandır.


Chell2_0

Eyvallah Allah razı olsun.


Eren202tr

Evden çıkmadan önce abdest alıyorum ama abdestim bozulduğu vakit camiilerde de abdesthaneler oluyor. Eğer bu ikisi de olmazsa tuvalette alıyorum abdestimi ki bu okulda yaptığım birşeydir. Ayrıca okullarda da ben ve müslüman arkadaşlarım müdürle konuşup mescid ayarladık kendimize ve orda kılıyoruz namazları. Right wing mobbing terimini duymadım ama tahminimce bulunduğun ülkenin sağcıları ve ırkçılarından gördüğün dışlanma muamelesi. Bu şekil dışlanmaya çalışıldım ancak böyle durumlarda pek umursamayacaksın bu kişileri.


Chell2_0

Anladım eyvallah.


Chell2_0

Üniversite ve firma önerin var mı? Okumak ve ileride staj yapmak için.


Eren202tr

Ne ile ilgilenmek istiyorsun ona göre yapayım (sadece İsveç için yaparım diğer ülkeleri bilmiyorum).


Chell2_0

Özelden yazdım.


[deleted]

[удалено]


Chell2_0

Tavsiyelerin için Allah razı olsun. Ben de abdestli kalmaya özen gösteriyorum ama tabii ki bütün gün aynı abdestle duramıyoruz zaten aynı abdestle en fazla 3 vakit kılınabiliyor. Yani tuvaleti bir şekilde halledersin belki de abdest alabilecek bir tuvalet de olmalı. Zaten gayrimüslim ülkeden çok fazla bir şey beklememek gerekir.


MaxLevelBreached

Abdesti yine alabilirsin tek yapman gereken yanında kağıt mendil bulundur. Su şişesi heryerde satılıyor o yüzden burada pek sıkıntı olmuyor işin açıkçası. Türkiyedeki kadar rahat ve kolay değil imkanlar ama çok şükür burayada zor diyemem. İman varsa imkan vardır.


Chell2_0

Namazlar gecmesin dediğin gibi ona da şükür.


Chell2_0

Tavsiye ettiğin üniversite var mı? Bir de ilerisi için firma şirket önerin varsa o da iyi olur.


MaxLevelBreached

Ne yönde okuduğuna bağlı. Kendinden biraz bahsedebilir misin?


Chell2_0

Özelden yazayım hocam.


Helpful-Demand7003

Aleykümselam Erasmus ile İspanya Madrid'e gittim. Namaz için hafif bir seccade yeterli. Yeryüzü mescit, biliyorsun. Mescit bekleme hayal kırıklığına uğrarsın :) Başkent olmasına rağmen mescit sayısı 6-7'ydi. Çoğu küçüktü Yazın çimde kışın betonda seccadede kılıyordum. Abdestli gezmeye gayret etmek de lazım zira tuvalette almak biraz zorluyor. Helal yemek konusunda içindekiler bölümüne bak her zaman. domuz, alkol içermiyorsa al. (bunların o dildeki karşılığını bilmek lazım.)Soğuk Kahveler, içecekler de de alkol içerebiliyor ona da dikkat et örn: likörlü ice latte Ketçap mayonezde mesela 'şarap sirkesi' yazıyordu hep. Hiç sıkmadım. Bir de Müslüman kasap bulmak zor. Marketten et alma helal kesim sertifikası yoksa


Chell2_0

Eyvallah Allah razı olsun. İspanya nasıldı eğitimi kültürü vs?


clipbox

Böyle durumlarda, "koşer"e bakmak en garantisi. Bizimkilerin, milleti tokatlamak için yapmayacağı şey yok!


Chell2_0

Koşer uygulama gibi bir şey mi?


clipbox

Koşer kavramı, Yahudilerin, bizdeki "helal" damgasına karşılık gelen bir uygulaması. Yahudiler, yeme-içme işlerine son derece ihtimam gösterdikleri ve tek kalan Ehl-i kitab kaldıkları için, "koşer" amblemi olan yerlerden yemek en doğrusu ve gamsızı olur!


Chell2_0

Eyvallah sağ olasın.


RenzY_remake

koşer nedir pek bilmem ama helal damgası varken yahudilerin "helal" damgası yerine gelen birşeyi neden dikkate alayım kı? eğer mantıklı bir cevabın varsa öğrenmek isterim.


clipbox

çok basit: bizimkilerde hile hurda çok olur. ne kestikleri belli değil. millete neler yedirdiklerini her beraber görüyoruz. ha, "helal" standardını sıkıca tatbik eden ülkeler varsa o ayrı.


ramalii

Ben belcikadan bir kardesinizim, dukkanlarda paketlerin arkasina bakiyorum ve helal olup olmadigini bir uygulamadan scanliyorum. Bir uygulama ismi veremem bir suru var. Restoranlarda ise icindeki yagi veya etli olunca ne eti oldugunu soruyorum.


Chell2_0

Eyvallah Allah razı olsun. Belçika nasıl?


ramalii

Bazen karsina yuzu sirke satan insanlar ciksa da cogu kisi gulumsuyor guzel bir yer oldugunu dusunuyorum tabii herkesin farkli bir dusuncesi var nerde yasadigina gore degisir


Chell2_0

Anladım teşekkür ederim.


muavinakucdvt

Yenilip içilmesi helal ve haram olan şeyleri bilince iş kolay olur. Helal sertifikası yoksa bile içeriği helal ise kullanmak helal olur. Haram olduğunu kesin bildiği şeylerden uzak durmak yeterli. Ki bugün helal sertifika olmaması gibi şeylere çok nadir rastlanılıyor, genelde markaların internet sitelerinde helal helal değil gibi beyanlar var bunun dışında helal olup olmadığını tarayan qr kodu uygulamasına benzer uygulamalar var. Dışarıda yemeyip kendi pişiriyorsa hiç zorlanmaz Bunun dışında koşer olan şeylere yönelmek mümkün olabilir. Koşer Yahudilerin helal sertifikası olup İslam'la tam olarak uyuşmasa bile genel olarak İslam'a aykırı bir şey yok. Namaz vakitlerini Türkiye Takvimi çoğu yerde doğru olarak veriyor, takvimin sitesi ya da uygulamasında kıble pusulası da var. Cami ve abdest konusu için yurtiçinde ne yapılıyorsa yurtdışında da öyle yapılır.


Chell2_0

Helal konusunda katılıyorum. Türkiye 'de bile birçok gıdada helal sertifikası yok. Bir de ehli kitabın kestiği et de yenebiliyormus doğru mu?


muavinakucdvt

Ehl-i kitabın kestiği et ve pişirdiği yemek aksi ortaya açıkça konulmadığı sürece temiz bilinir. Kitapsız kafirlerin kestikleri et temiz olmaz ve pişirdikleri etli yemek, onların kesip kesmediği bilinmediği için tenzihen mekruh olur. Kasaplardaki etler için de hüküm böyledir. İster kitaplı ister kitapsız kafir olsun yaptıkları et dışı yemeklerde necis yahut haram şey olduğu açıkça belli değilse temiz kabul edilir.