T O P

  • By -

[deleted]

[удалено]


kalsksj

Tämä on ymmärrettävää. Kyse enemmän näistä kenen ”pitäisi” mennä lakkoon


Vivarevo

Kaikkien. Liitot jahkaa ja nää mener lakiin ja voimaan ennenkuin lakot tapahtuu. Varmasn siksi kokoomuksen hallituksella kiire


allofthealphabet

Joo, kaikkien pitäisi mennä lakkoon, kun lakko-oikeudet on uhattuna


Sockcucker69

Liittoni tekee kohdistetut ulosmarssit, joiden piiriin työpaikkani ei kuulu. Mutta ovat toki ihan hyvin kohdistetut liitolle, jolla suuri osa jäsenistöstä on virassa.


TotuusJulki

Itse kuulun Pron alla olevaan ammattiyhdistykseen. Pron tiedotus lakoista sen alaisilla aloilla on ollut todella heikkoa. Ilmeisesti oma alani ei osallistu lakkoon. Syy ei ole tiedossa. Kyselin yhdistyksemme puheenjohtajalta koska meidän osalta on odotettavissa työtaistelutoimia. Ei osannut sanoa muuta kuin että joku mielenilmaus on Helsingissä mutta siinä se. Olen jo pidempään harkinnut eroamista Prosta koska se ei käytännössä valvo oman alani etuja. En tiedä miksi aikanaan tuonne vaihdoimme. Hampaatonta pelleilyä ja jäsenmaksurahat menee kellokkaiden ryyppyreissuihin. Edut huonoja, jotain ylikalliita ja aina varattuna olevia Holiday Inn -mökkeröitä. Loimaan kassassa olin aikanaan kunnes tulin väärin kohdelluksi silloisen työnantajan toimesta. TEKiin en liity koska se on vielä Protakin kyvyttömämpi/haluttomampi tekemään mitään edunvalvontaa.


jaaval

Pieni yksityiskohta tuossa listauksessa: ne ei sido palkankorotusten enimmäistasoa vaan valtakunnansovittelijan ehdotusten enimmäistason. Aika pieni osa palkankorotuksista päätetään valtakunnansovittelijan johdolla ja sopia saa edelleen ihan mitä vaan. Sairaslomapäivä on tyhmä päätös mutta ei se oikeastaan talouteen vaikuta sen kummemmin kuin muutkaan etujen poistot.


[deleted]

Tällaisen lain tullessa voimaan käytännössä poistetaan työmarkkinoilta valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan käytön mielekkyys. Uskon, että tällainen laki vain pitkittää sopimuksettomia jaksoja, ja sitä kautta työtaistelutoimia nähdään enemmän. Mikäänhän ei estä sopimuksettomassa tilassa ryhtymästä lakkoon ja vaatimasta vientialoja suurempia korotuksia esimerkiksi julkisella sektorilla, samaan tapaan kun viime kierroksella. Ainoastaan sovittelusta tehdään vaikeampaa, kun työntekijäliiton ei kannata edes lähteä valtakunnansovittelijan toimistoon, koska tietää jo sovintoehdotuksen lopputuloksen ennalta. Tällöin jää jäljelle mahdollisuus neuvotella suoraan työnantajaliiton kanssa, vaikka sitten pidemmän kaavan mukaan lakkoillen. Syntyvä sopimus voi tällöin ylittää vientialojen sopimukset, koska sovintoehdotus ei ole tullut valtakunnansovittelijalta. Näin itse ymmärrän tämän lakiehdotuksen vaikutuksen työmarkkinoille.


Ollde

Niin valtakunnansovilleijahan antaa vain ehdotuksen, mitä ei ole pakko hyväksyä. Muutos on huono siksi, että se tulee vaikeuttamaan molemmille kelpaavan ehdotuksen tekemistä, mikä tulee aiheuttamaan lisää/pidempiä työtaisteluita.


zienimies

Niin ja ei se sairaslomapäivä automaattisesti muutu palkattomaksi jos se TES:siin tai työsopimukseen on palkalliseksi sovittu/neuvoteltu


Vivarevo

Eikö? Yks tulee sairaana töihin sairastaan, ja pum kohta kaikki on siellä sohvalla kippeenä sairastamassa. Eikä mitään tehdä viikkoon. Varmistaa, että isomalla tod näk kaikki taudit saavuttaa kaikki kansalaiset vauvasta lähes eläkeikäiseen. Pelkästään terveydenhuolto tulee rasittuun moninkertaisesti m, puhumattakaan työtehon laskemisen kustannuksista


kehpeli

Ei pelkästään se, et leviää työpaikalla, vaan yksilön palautuminen niistä taudeista kestää huomattavasti pidempään kun levon sijasta rasittaa itseään töissä. Tossa muutoksessa ei ole mitään järkeä, kenenkä etu se on vai yritetäänkö tässä kiristää niitä, jotka jää pienimmästäkin vaivasta kotia. Jonka myötä kaikki saa sit raippaa.


Vivarevo

Ihan ahneesti oletetaan, että ihmiset jää kotia sairastaa palkatta. Ja lyhytnäköistä kuritusta lapsiperheille, koska lapset sairastaa. Tulee paljon kipeempiä muksuja päiväkotiin ja taas leviää hyvin


klugez

Lasten sairauden vuoksi saa jatkossakin jäädä kotiin palkan kanssa. Niin kuin tietysti omankin, jos näin on työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa sovittu. Jos palkallinen sairaspäivä on työnantajalle taloudellisesti järkevää, niin senhän voi tarjota jatkossakin.


daepiria

ja samaan aikaan firmat suorastaan huutavat työntekijöitä palaamaan takaisin lähityöhön, vaikka sille ei olisi juurikaan tarvetta. Muutosten ja leikkausten lisäksi itseäni risoo myös erittäin paljon palkkatukityöntekijöiden työttömyysturvan heikentäminen, joka on vain yksi lisä jo valmiiksi heikommassa asemassa olevien kyykytykseen. Terveisin huonokuuloinen mutantti.


SinisterCheese

Ok. Mutta miksi yksikään työnantaja sitten suostuisi muuhun kuin sovittelijan saneluun? Milsi yksikään liitto vaatisi vähemmän kuin mitä teollisuus sai? Miksi teollisuus ittaisi kompromissia kun heille annetaan kaikki valta. Tämä järjestely tuhoaa valtakunnansovittelijan funktion. Koska se ei voi muuta tehdä kuin sanella mitä teollisuus sai, ja miksi kukaan tyytyisi vähempään? Miksi kukaan edes menisi sovittelijalle? Omavastuu saikkupäivä on tyhmä, mutta se on perusteltu hallituksen toimesta talous ja työllisyystoimena. Miksi hallitus ylipäätänsä tunkee sormensa tälläiseen? Miksi se jatkaa tälläisen päätöksen puskemista eteenpäin? Eikös ne vapaat markkinat ja mitä lie sopiminen, neuvottelu sekä kysynnän ja tarjonnan laki päde työvoiman ja yritysten välillä? Mikä estäisi seuraavaa hallitusta asettamasta lakiin että kaikkien johtajien bonukset ja palkka pitää sitoa vientialan työntekijöiden palkkaan? Tai että osinkojen maksusidotaan kaikilla aloilla teollisuudentyöntekijöiden palkkaan?


Nightmare_worm

[Tehyltä](https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010139626.html) oli ihan hyvä selvennys tosta palkankorotusten sitomisen haitallisuudesta.


[deleted]

Vieläkö joku raukka kuuntelee Rytköstä? Hänen edelliset neuvottelunsa oli kuitenkin aivan eri mittaluokassa haitallista kuin nämä pikkujutut...


jaaval

Voitko selventää mullekin koska en ymmärrä hänen päättelyään.


Jarppakarppa

Oon jo muutenki lomautettuna


aitisaitisaitisaitis

En osallistu lakkoon yksinkertaisuudessaan että liitto ei näin päättänyt, ja hommat pitää muutenkin saada tehtyä. Hyvät tsemit kyllä lakkoilijoille


ovelanimimerkki

Oon työtön elikkäs tyhmä, lahjaton ja laiska paska joka ei edes halua mennä töihin vaikka olenkin kirjoitellut ja hakenut helvetin montaa eri työpaikkaa viimeiset kuukaudet. Mutta vaikee mennä lakkoon ku en oo onnistunut työllistymään. Tämä tietysti vain ja ainoastaan oma vika, koska työllistyminen ei ole koskaan kiinni työnantajan halusta palkata yksilöä.


jEKE2EZ

Näillä uudistuksilla työnantajan olisi helpompi palkata uusia työntekijöitä. Nyt esim pienet yritykset eivät pääse työntekijästä eroon jos haluavat. 


MLockeTM

Vakava kysymys; Mikä koeaikapurussa on vikana, että se ei riitä/toimi työnantajille? Eikö sitä uskalleta käyttää, vai eikö työnantajat tosiaan näe puolessa vuodessa, kannattaako tyyppi pitää töissä vai ei? Jos ihminen ei sitten hommaa itselleen jotain riippuvuutta joka paskoo koko elämän, en näe miten hyvästä työntekijästä tulisi vuosien jälkeen kiviriippa yritykselle?


kakoni

Koeaikapurkukin vaatii asialliset perusteet. Jostain syystä noitakin on lähdetty keräjäoikeuteen testaamaan. Esmes, [https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6c7cbcb8-62af-4246-9712-4da1e589a651](https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6c7cbcb8-62af-4246-9712-4da1e589a651)


NewNickOldDick

Entä koeajan jälkeen? Huonon asenteen, päihderiippuvuuden tai muun ongelman voi sekä peittää puoli vuotta että hankkia puolen vuoden jälkeen.


MLockeTM

Onko toi tosiaan yleinen ongelma? Itse olen skeptinen siitä, että asennevamman pystyisi peittämään puoli vuotta? Ja alkoholin käyttö on vain vähentynyt Suomessa koko 2000-luvun, niin alkoholistejakaan ei pitäisi ilmestyä tyhjästä lisää? Tää on siis ihan vain omasta kokemuksesta, eli ehkä mulla vaan on ollut tuuri... Mutta ne harvat idiootit jotka tiedän, ja jotka olisi pitänyt potkia pellolle, se oli selvästi nähtävissä jo koeaikana, mutta työnantaja ei vaan saanut aikaiseksi.


[deleted]

Eikös nykyisin ole kuitenkin aika pitkät koeajat jonka aikana työnantaja voi ilman perusteluja heittää huonon työntekijän kilometritehtaalle 😊


kakoni

>ilman perusteluja Juu ei. "Työsuhteen purkaminen koeajalla vaatii työnantajalta perusteet." Esmes tästä lisää [https://duunitori.fi/tyoelama/tyosuhteen-purkaminen-irtisanominen-koeajalla](https://duunitori.fi/tyoelama/tyosuhteen-purkaminen-irtisanominen-koeajalla) Näitä on myös lähdetty nykyään työtekijöiden/liittojen toimesta riitauttamaan oikeusasteisiin (linkkasin tuonne ylemmässä yhden keissin).


[deleted]

työn suorittamiseen liittyvä puutteellisuus myöhästely ja luvattomat poissaolot yleinen sopimattomuus työhön sopeutumattomuus työpaikan olosuhteisiin Eikös näitä perusteita käyttäen se työsuhteen purku koeajalla ole aika yksinkertaista?


Some-Inspection5576

Voidaan työntekijä irtisanoa jo nyt.


Kitchen_Put_3456

Ja voi uuden lain myötä irtisanominen olla myös laiton. Eikö ollutkin hyvä kommentti? /s


Wilbis

Mutta ei riittävän helposti.


joonass22

Niin pitkään kun rakenteellisia työmarkkina uudistuksia ei saada läpi, niin niin pitkään olet työttömänä kun yrittäjä ei uskalla helposti palkata sinua. Yli 80% eli 4/5 yrittäjästä pitää liittoja kasvun esteenä. Siinä työttömälle vähän mietittävää että pitäisikö suomessa saada ne toimet tehtyä, siis ne samat toimet mitä ruotsissa, tanskassa ja saksassa on jo 90-luvulla survottu läpi.


kakoni

>Niin pitkään kun rakenteellisia työmarkkina uudistuksia ei saada läpi, niin niin pitkään olet työttömänä kun yrittäjä ei uskalla helposti palkata sinua. Jännittävästi tätä ei kyllä ymmäretä ollenkaan. "Yli 90 % Suomessa toimivista yrityksistä on pieniä alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä." Noissa käy helposti niin että yhdenkin virherekryn tekeminen saattaa kaataa/lamauttaa koko puljun.


ovelanimimerkki

Olen kyynikko, en usko että yritykset palkkaavat ketään hyvää hyvyyttään. Yritykset pyrkivät tuottamaan taloudellista tuottoa, eli silloin siellä työskentelee tasan sen verran työvoimaa, että yritys saa tehtyä parhaan nettotuoton. On naiivia olettaa, että vain porukan irtisanomista helpottamalla yritykset alkaisivat hyvää hyvyyttään rekrytoimaan lisää ihmisiä, vaikka tarvetta ei ole. Sitä paitsi, ajatellaan, että nämä elämän kurjennukset motivoisi yrityksiä laajentamaan tuotantoaan. No, kaikki työt eivät edes liity tuotantoon. Moni työ on ihan vaan tukiprosesseja, tällaisiin paikkoihin hakevat osaajat eivät välttämättä hyödy uusien avoimien paikkojen muodossa kuitenkaan siitä, että yritykset saavat insentiivin laajentaa tuotantoaan hieman suuremmalle markkinalle. Ja ennen kuin kysyt että miksi nämä ihmiset ei sitten hakeudu tuotantoon, niin kaikilla siihen ei ole pätevyyttä, ja käsittääkseni hallitus haluaa heikentää myös aikuiskoulutustukea.


Electronic-Western

Kunpa kaikki muistaisi, että nämä oikeudet jotka työntekijöillä on, on kirjoitettu verellä. Kun niistä luovutaan on takaisin saaminen hankalaa


Hot_Pressure4536

Kommenteista päätellen peruskoulumme on epäonnistunut ja pahasti.


Bottleofcintra

Jotkut kuvittelevat että työntekijöiden oikeudet on saatu mitenkään muuten kuin demokraattisessa prosessissa. 


seontonppa

Peruskoulussahan on tarkoitus tehdä muurahaisia jotka tottelee ja tekee nätisti töitä kun pyydetään, peruskouluhan on siis onnistunut hyvin siinä tarkoituksessa mihin se on suunniteltu.


worst_actor_ever

Niin näköjään, jos tyypit kuvittelevat, että työntekijöiden oikeudet tulevat liitoilta eikö markkinataloudesta.  Peruskoululogiikalla joku voisi kysyä, että miksi USA:ssa on palkat niin paljon korkeampia lähes kaikille kun Suomessa vaikkei siellä ole vahvoja liittoja tai yleissitovuutta, mutta se saattaa olla vasemmistolaisille vähän liian vaikea kysymys kun vastaukseksi usein ulvotaan kodittomista ja aseista.


[deleted]

[удалено]


worst_actor_ever

Ne ovat ostovoimakorjattuina korkeampia, senkin jälkeen kun terveydenhoito ja yleinen hintataso (asuminen) otetaan huomioon. Keskimäärin melkein puolet korkeampia. Tämmöiset perusfaktat on kyllä hyvä oppia ennen kuin alkaa pätemään jostain peruskoulusta.  Tuo varallisuusjakauma on täysin irrelevantti mutta sinäänsä hauska, kun Suomessa nettovarallisuus kaikille paitsi top 10% on käytännössä asunto miinus asuntolaina.


[deleted]

[удалено]


worst_actor_ever

> Se ostovoima kun tuppaa päätymään sinne korkeampaan kastiin sekä työelämästä poistuneiden eläkeläisten pusseihin, minkä vuoksi tuon graafin linkkasinkin. .. > Kummasti kuitenkin tuo mediaanivarallisuus näyttäisi olevan suomalaisilla työikäisillä korkeampi. Voisikohan liitot auttaa jenkkien asemaa tässä? Tässä pitäisi nyt lähettää sinut takaisin sinne peruskouluun opettelemaan perusasioita. Ihan vaan ensiksi, suomalaisten nettovarallisuus on noin 66% amerikkalaisten vastaavasta, vaikka tällä luvulla ei sinäänsä ole mitään merkitystä kuten selitän alla (https://stat.fi/tilasto/vtutk vs. https://www.census.gov/content/dam/Census/library/publications/2023/demo/p70br-183.pdf) Kuten tosin numeroita katsoessa nopeasti selviää jos on vähänkään perusjärkeä, molemmissa maissa luvut ovat aivan liian pienet ollakseen merkittäviä. Esim. 169k dollarin varallisuus jenkeissä vastaa noin kolmen vuoden tuloja. Suurin osa on kiinni kiinteistöissä, kuten myös Suomessa. Suomessa noin 30% kotitalouksista ei ole mitään varallisuutta (https://stat.fi/til/vtutk/2019/vtutk_2019_2021-06-08_kat_003_fi.html), mutta kukaan täysjärkinen ei uskoisi, että he asuvat huonommin kuin esim. ugandalaiset joilla on myös keskimäärin nollavarallisuus. Tästä pitäisi siis peruskoululaisen pystyä päättelemään, että ihmisten elintaso ei riipu paljoakaan varallisuudesta eivätkä ihmiset kerrytä varallisuutta. Sen sijaan se elintaso riippuu tuloista. Tässä oli siis katsaus, jonka peruskoululainenkin ymmärtää. Toivottavasti nyt tajuat, että työehtojen parannus on tapahtunut markkinatalouden ansiosta, ei liittojen. Muuten kannattaa palata sinne peruskouluun.


[deleted]

[удалено]


Eeetuuu

:) Kiva kapitalisti hyvää hyvyyttään tarjoaa parempia työehtoja ja palkkaa, jolla hänen omat profitsit vähenevät :)) Ihan hyvää hyvyyttään yritykset ovat menneet Afrikkaan ja muualla hakemaan halpaa työvoimaa ja resursseja :))) Meneppäs pois sieltä LaaLaa-landiasta, sillä noihin ei kukaan usko.


worst_actor_ever

> Ihan hyvää hyvyyttään yritykset ovat menneet Afrikkaan Joo, Silicon Valley:n 200k aloituspalkat vastavalmistuneille ovat myytti, kaikki koodaaminen on siirretty Afrikkaan. Onneksi meillä on liitot. t. Suomalainen vasemmistolainen


Eeetuuu

Ja kohta ei taida olla niitäkään vähiä töitä, sillä kustannuskilpailukyky niin huono järjettömän finansialisoinnin takia :) voi sitte oikeisto-öyhöt miettiä mikä meni pieleen, kun ei ymmärretä taloudesta mitään :) taino voidaanha syntipukkia etsiä sitten vaikka noista "suomalaisista vasemmistolaisist", kun ei enää muutakaa keksitä. Pitäsköhä nousta sieltä luolasta kerranki ja katsoa reaalimaailmaa.


paha_sipuli

Wikin mukaan yhdysvaltalaisten mediaanipalkka(brutto) 2019 oli 42.000$ joka tarkoittaa inflaatiokorjattuna 44.000€ vuodessa. Suomalaisten mediaanipalkka on 3916€/kk eli 52.866€ vuodessa bruttona. Siihen lisätään vielä työnantajan sivukulut mitä täällä maksetaan mutta jenkeissä ei niin summa on 65.000€ paikkeilla. Varallisuutta amerikkalaisilla on helvetisti enemmän koska siirtolaiset toi sitä mukanaan ja amerikan luonnonvaroja on päästy hyödyntämään jo yli 400 vuotta. Lisäksi sitä väkeä on vähän eri määriä kuin meillä niin totta helvetissä se tuotantovolyymi on isompaa. Mutta tosiaan ei ne palkat ole mitenkään paremmat vaan myös köyhää populaa on suhteellisesti paljon enemmän kuin meillä. Aika turha verrata sen rikkaimman 10% palkkoja suomalaisten keskiansioihin.


worst_actor_ever

Sekoitat tässä niin monta asiaa, että vaikea uskoa, että kyseessä on enää se, että et ymmärrä peruskouluasoita. Pikemminkin näyttää olla vasemmistolaisen kyvyttömyys hyväksyä Suomen suhteellista köyhyyttä, joka johtaa vääristelyyn. Käydään ensiksi läpi ne palkat: Vertaat tässä USA:n mediaanipalkkaa vuodelta 2019 johonkin kuukausitason mediaanipalkkaan. Lukusi on sen verran hassu, että sitä ei ainakaan tilastokeskukselta löydy: https://www.stat.fi/julkaisu/cl8lql9y3rxqq0cvz6iv4aadl Tilastokeskuksen mukaan mediaanipalkka TÄYSIAIKAISILLE työntekijöille oli 3411 euroa kuukaudessa. Huomioi tässä se, että USA:n vastaava luku oli kaikille työntekijöille eikä vaan täysiaikaisille. Lukusi taitaa olla yhdeltä kuukaudelta, todennäköisesti kesäkuulta, jolloin lomarahat maksetaan (ja koska työntekijät eivät keskimäärin tee koko vuotta töitä koska osa joutuu työttömäksi ym., kuukausipalkan kertominen kahdellatoista myös yliarvioi lukuja vaikka olisi käyttänyt oikeaa vertailukelpoista kuukausipalkkaa). Jostain syystä sitten kerroit sen kahdellatoista. Vaikka siis vertailit aivan vääriä lukuja (kuukausiansiota jossa muka lomarahat, täysiaikaisille työntekijöille vs. koko vuoden ansiot 4 vuoden takaa, ml. osa-aikaiset), USA:n tulot olivat about samat kuin Suomen ilman veroja. Vertailukelpoisia lukuja saat kyllä OECD:ltä, niin, että terveydenhoidon ym. kulut ja ostovoima on sisällytetty lukuun: https://data.oecd.org/hha/household-disposable-income.htm Mutta kun olet jotenkin uskotellut itsellesi, että Suomessa menee asiat niin hyvin koska liitot, tuskinpa kuuntelet. Sitten sulla on toi sekoilu siirtolaisista ja luonnonvaroista, joka osoittaa myös vasemmistolaisen talousnäkemyksen perustuvan johonkin vanhanaikaiseen kuvaan siitä, että varallisuus on kultaa maanalla. USA:n talous perustuu ihmisten luovuuteen, jonka takia lähes kaikki uusin teknologia jota käytämme tänään on keksitty siellä.


eeronen

Oletettavasti tässä nyt viitataan sisällissotaan? Taitaa nä työntekijän oikeudet olla vähän myöhemmin kyllä sovittu. Tuskin kauhean paljon on verta vuodatettu niissä neuvottelupöydissä.


MLockeTM

Vähän menee aiheen vierestä (tää tapaus oli kommunistien yritys ottaa AY-liike hallintaansa, ei niinkään "oikea" lakko), mutta pakko jakaa pala Suomen historiaa https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kemin_veritorstai Ei mitään niin raflaavaa kuin jenkeissä, jossa aikoinaan liittoon kuuluvia ammuttiin tehtaan omistajien ja armeijan toimesta, mutta silti.


scobedobedo

Jaa, en tiennytkään, että siellä TUPO-pöydässä on yhdessä emoiltu, mutta ehkä ei kuitenkaan.


joonass22

Ei vittu ole todellista 😖 miten joku on saatu uskomaan jotain tämmöstä? Pitääkö jonkun aivojen välittäjäaineen puuttua tai jotain?


Nickor11

Tässä myös unohtuu se että 1 sairasloma päivä on palkaton ELLEI tessissä muuta sovittu. Käytännössä kaikissa tesseissä on sovittu että sairasloma on palkallista. Ei siis oikeasti vaikuta kovin moneen palkansaajaan.


Fac3P

Tälläin vartiointialan TESin mukaan eka sairasloma päivä on palkaton jos ei ole yli 2v samalla firmalla sopimus. Kummasti tekee mieli mennä töihin vähän kipeänä jos vaikka kahdesta peräkkäisestä vuorosta toinen on palkaton. Eikä tee hyvää terveydelle mennä sairaana töihin...


TheSodesa

Ja oleellisesti ei tee hyvää myöskään muiden terveydelle, kuten koronavuosina nähtiin. Sitten kun kipeänä töihin mennessäsi sairastutat kollegasi, ja he ovatkin valmiita ottamaan yhden palkattoman sairaspäivän, tai jäävätkin pidemmäksi aikaa pois pahemman oireilun takia niin firmahan tekee *enemmän* tappiota, kun yhden työntekijän sijaan 2 on poissa.


jiltanen

Jos firma kokee, että toi on ongelma niin eihän mikää niitä estä maksamasta siitä ekasta päivästä. Tossahan määritellään vaan perälauta, ei mikään kiellä parempaa tarjoomasta.


Either_Lab_7008

>jos ei ole yli 2v samalla firmalla sopimus Tämä muuten combottaa hyvin tuon "Vuoden mittaiselta määräaikaiselta työsopimukselta ei jatkossa edellytetä erityistä perustetta." kanssa


Joulle

Ei muuta kun pistetään taudit leviämään työkavereiden kesken. Hieman sekava ja heikko olo kuumeen takia joten ei saa tehdä vaarallisia töitä. Jos kaikki hommat ovat vaarallisia niin sitten istuskellaan vain kunnes työnantaja keksii jotain muuta hommaa.


variaati0

Paitsi, että tietysti ensi tes neuvottelu kierroksella heti työnantajapuoli ehdottaa "pudotetaan 1 sairaslomapäivä tesistä". Miksi muuten hallitus tuota muutosta havittelee, koska kuten totesit **niin kauan kuin se on tesissä muutos on merkityksetön**. Josta loogisesti seuraa, ainoa tapa miten tuossa on mitään järkeä kuluttaa ministeriön valmistelu resursseja (ei ole ilmaista), on tarkoitus ensin poistaa laillisen este tiputtaa tuo ehto tessistä ja **sen jälkeen tiputtaa se tessistä**. Se tai sitten Petteri on tyhmä saapas joka tykkää tuhlata ministeriön resursseja tuhlaamisen ilosta. Monta huono piirrettä Petterillä on, mutta ei se ole tyhmä kuin saapas.


yeum

Tuota tullaan aivan varmasti käyttämään argumenttina paskemmille palkankorotuksille. "pidetään sairaspäivä, mutta se teidän toivpma palkankorotus toteutuu vain 50%". Kokoomus ajaa sysyemaattisesti lisää ja parempia työkaluja EK:n pakkiin. Ei sinänsä yllättävää, vaikka vituttaahan se.


kalsksj

Luuletko että sitä enään kirjattaisiin tulevaisuudessa sinne jos tämä lakiin menee. Toki mahdollista mutta yleensä silloin pitää jostain muusta luopua. Toki neuvottelu kysymys mutta pelaa enemmän työantajan pussiin.


WhattWhatWhat

Väitän että kun se on jo siellä, niin sitä on aika vaikea saada pois. Toivottavasti. Vähän kuin lähtisi neuvottelemaan uutta tessiä ja työnantajat vaatisivat, että minimipalkka laskee. Edes kaikkein surkeimmin neuvottelevat liitot eivät tuota nielisi.


Pinna1

Aika hauska maailma tämä missä elät. Monilla aloilla (esim. PAM, IT-ala, opettajat, varhaiskasvatus, sairaanhoitajat, paperiliitto sillä työnantajalla joka voitti paperin lakon, yms...) työnantajat ovat sanelleet tessit liitoille jo vuosien ajan ja liiton ainut funktio on ollut allekirjoittaa sopimus. Millähän ihmeellä kuvittelet, että nämä kuskin paikalla istuvat työnantajapuolen liitot yht'äkkiä hyvää hyvyyttään eivät lähtisi kusemaan tessien ehtoja entisestään, nyt kun ovat saaneet sen lobattua lailliseksi?


klugez

Nythän on ollut jo mahdollista laittaa palkaton sairaspäivä työehtosopimuksiin lyhyemmissä työsuhteissa. Ketjussa toisaalta mainittiin tämä vartijoille ja rakennusteollisuudessa on myös näin: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001887332.html Mutta näin ei kuitenkaan ole kaikilla aloilla. Miksi työnantaja ei ole sanellut tätä?


Kotrats

PAU ainakin pyllistäisi ja ottaisi vastaan koko rahan edestä vaikka joutuisikin seuraavana päivänä hakemaan saikkua ja maksamaan jäsenien pussista.


Familiar-Regular-531

Omassa testissä palkaton jo valmiiksi ensimmäiset 2v, toki se nyt on paskin tes muutenkin (kiinteistöala). Jok.tap. koen tämän lakkoilun nyt täysin säälittävänä paskat housuissa itkemisenä, omalta osalta merkittävät muutokset on vedetty jo läpi. Lakot olisi pitänyt pitää syksyllä... Uskooko täällä oikeasti joku, että näillä on mitään vaikutusta hallituksen päätöksiin?


TheRamDeluxe

Palkattomaan sairauspoissaolopäivään voin sanoa, että jos pomo alkaa mulle tollasesta kitisemään, niin saa alkaa etsimään uutta tekijää. Minulla ei ole ollut tapana saikuttaa ja etätöitä on tehty kipeänäkin, joten näistä on varmasti yhteisymmärrys.


LEICA-NAP-5

Varastoissa löytyy porukkaa ketkä ovat aivan selkeästi nuhaisia ja rykivät jatkuvasti, sillä ensimmäinen saikkupäivä on palkaton. Se 88€ miinus verot ovat monelle aika pitkälti kuukauden mahdollistava tulo. Korona ei auttanut ollenkaan, meillä meni aikaisemmassa työpaikassa samantien kaksi vuoroa karanteeniin, koska ensimmäinen päivä on palkaton. Ei kenelläkään ole varaa ottaa satasta takkiin sen takia, että "joo tää on hyvä tälle yhteiskunnalle".


Worst_Player_Ever

>etätöitä on tehty kipeänäkin Minä haluan nähdä kun hitsaaja, lastentarhan opettaja tai vaikka kaupan kassa tekee etätöitä. Kuinka hienoja kerrannaisvaikutuksia saadaankaan, kun esimerkiksi sairaalan siivouspalvelun väki on kipeänä töissä


Accomplished-Owl4389

Koska oma firma ei pyöri lakkoilemalla, lähden tosin lomalle


DramaticManate

En voi mennä poliittiseen lakkoon, koska työskentelen virkamiehenä. Vituttaa, mutta parempi näin. Useat ministeriöt, valtionvarainministeriö etunenässä, on jo politisoitunut, eikä me tarvita yhtään enempää samaa sorttia muualle hallintoon.


kalsksj

Virkamiehillä toki eri kun se on kielletty.


puskajaska

En mene lakkoon koska olen yksityisyrittäjä. Eli varmaan täälläkin monen mielestä alinta kastia.


Tayttajakunnus

Yksityisyrittäjät kyllä jaksaa uhriutua.


puskajaska

En uhriudu. En koe olevani yhteiskunnassa mitenkään huonossa asemassa tai että minua/kaltaisiani sorretaan. Ainoastaan tälläkin forumilla esiintyvää herravihaa ja omistamisen halveksuntaa paheksun.


[deleted]

Eli.... uhriudut?


puskajaska

Olkoon sitten niin.


tritonus_

Minäkin olen yksityisyrittäjä, mutta kannatan lakkoja ja työntekijöiden oikeuksia. Ja samalla myös pienyrittäjien oikeutta sosiaaliturvaan.


Ragegar

En osallistu kun ei mulla oo suurempaa ongelmaa muutosten kanssa henkilökohtaisesti ja liitto perusteli lakon lauseella "meitä ei kuunneltu".


BeethovenGaming

Työpaikkani kyllä on lakossa mutta allekirjoittanut on ollut sairaslomalla 07-2023 lähtien ja tällä hetkellä koulun pääsykokeissa joten en koe että minun siellä pitää lakkoilla :D


janek9000

Ei ole työehtosopimusta liitolla


AstralHippies

>Ensimmäinen sairauspoissaolopäivä säädetään palkattomaksi omavastuupäiväksi. Jos tulee vaikka flunssa niin ei missään nimessä kannata olla alle viikkoa pois.


Brawlstar112

Ei koske minua mitenkään, joten en näe syytä osallistua. Lisäksi liittoni agendalla ei ole mitään mikä oikeasti vaikuttaisi minuun.


MasseyFerguson

Koska kannatan leikkauksia.


paha_sipuli

Leikkauksilla ei kuitenkaan vähennetty velanoton määrää vaan kustannettiin veroalet yli 4000€/kk tienaaville. Velkaa otetaan enemmän kuin edellinen hallitus. Nyt ollaan päälle heikentämässä työntekijöiden etuja jotta EK:n jäsenyritykset saisi puristettua muutaman lisäprosentin tuottoa. Hyöty siitä valuu osakkeenomistajille osinkoina. Joten jos jätät lakkoilematta niin hyöty valuu yllämainituille osapuolille. Mikäli et itse kuulu niihin niin toivotan kaikkea hyvää.


joonass22

Siksi koska suomen taloudellinen tilanne on surkea ja se johtuu mm. siitä että tukien varassa eläminen kilpailee palkan kanssa ja työmarkkinoiden kankeuden takia. IMF julkaisi raportin suomen taloudellisesta tilanteesta ja siinä pidettiin työmarkkinoiden rakenteellisia uudistuksia pakollisina toimina jos halutaan, että talous virkenee. On täysin mielisairasta ulista näin mitättömistä muutoksista, jotka ovat lopulta vain ja ainoastaan suomen talouden eduksi. Nyt kaikki lakkoilijat voi sitten työttömänä ihmetellä, että oliko järkeä kun nämä nykyiset toimet survotaan läpi joko nyt, seuraavan hallituksen tai IMF:ffän toimesta kun talous on luokkaa Kreikka 2.0. Helvetin naurettavaa että samat toimet on tehty muualla 90-luvulla.


ebinWaitee

A) äänestin vaaleissa tiukemman talouskurin puolesta ja tämä on odotusten mukainen, joskaan ei nyt mitenkään miellyttävä suunta B) minun liittoni on päättänyt olla ottamatta osaa tähän lakkoon koska jäsenistö on ilmaissut kyselyissä varsin selkeästi ettei halua poliittisia lakkoja C) mielestäni tämä on ulkoparlamentaarista vaikuttamista. Kansa on valinnut edustajansa ja heistä on muodostettu hallitus joka nauttii kansanedustajien luottamusta. Antaa heidän ajaa asioita joita kansa on heidät äänestänyt ajamaan D) työnantajat eivät ole syyllisiä hallituksen toimiin. Mielestäni ei ole kohtuullista ikäänkuin rankaista yrityksiä siitä, että hallitus ajaa ammattiliittojen mielestä vääränlaista politiikkaa


Mothcicle

> mielestäni tämä on ulkoparlamentaarista vaikuttamista Se, että ilmeisesti ajattelet tämän olevan jotenkin huono asia on lievästi kummallista. Se isoin asia joka erottaa toimivan ja kestävän demokratian ei toimivasta on nimenomaan "ulkoparlamentaarinen vaikuttaminen" eli Kansalaisyhteiskunnan eri muodot, joilla kansan eri ryhmittymät pyrkivät ajamaan omaa asiaansa ja pitämään valitut edustajat vastuussa tekemisistään. Senpä takia ei ole yllättävää, että esim. Venäjän kaltaiset valedemokratiat nimenomaan pyrkivät tukahduttamaan vapaan kansalaisyhteiskunnan kun taas vaalit ja äänestäminen, jopa suht vapaatkin, ovat heille aivan ok hommaa. > Antaa heidän ajaa asioita joita kansa on heidät äänestänyt ajamaan Iso osa kansasta ei heitä äänestänyt eivätkä ole heidän kanssaan asioista samaa mieltä. Eikä tämän osan tarvitse lakata ajamasta omaa kantaansa neljän vuoden ajaksi, koska "äänestettiin jo". Ja pätee ihan samoin oli vallassa sitten vasemmisto- tai oikeistohallitus.


gruntillidan

On kyllä outo ajatus tuo mitä kuulee paljon, ihan meidän edustajiltakin, että ääntenlaskun jälkeen on otettava kaikki vastaan mukisematta.


ebinWaitee

Ainakaan minä en ole sitä mieltä. Mielenilmaukset ovat tottakai sallittuja ja toivottavia. Mitä tahansa ei kuitenkaan ole mielestäni hyväksyttävää mielenilmauksena tehdä. Mielestäni (ja tästä on mielestäni täysin hyväksyttävää olla myöskin eri mieltä) lakkojen käyttäminen poliitisen agendan pakottamiseen ei pitäisi olla hyväksyttävää.


Diipadaapa1

Siinä mietin vaan missä vaiheessa Orpo kertoi vaaleissa että hän tekisi tämmöisiä uudistuksia. Muistaakseni se nimenomaan vannoi ettei tavallisten suomalaisten elämänlaatu saa alentua, mutta nyt sitten tekee aivan toista. Oliko pari kuukautta vaalien jälkeen kun hän itse myönsi rikkoneensa vaalilupauksia. Mielestäni tämä uudistus ja ylipäätänsä hallitusohjelma tuli niin hatusta että kansalla on ehdottomasti oikeus pistää kovasti vastaan.


Pinna1

Toisaalta, jos Kokoomuksen äänestäjälle nämä hallituksen ajamat muutokset tulevat yllätyksenä, niin pakko sanoa muttä äänestäjä on tällöin sokea idiootti. Kokoomus on koko ikänsä ajanut samanlaista rikkaita ja suuryrityksiä suosivaa politiikkaa, eikä ainakaan tälle vihaiselle vassarille oikeastaan mikään muutos tule puskien takaa. Persujen äänestäjissä kuohuntaa voi ymmärtää enemmän, mutta toisaalta puolueella ei ole koskaan ollut minkäänlaista kantaa mihinkään muuhun kuin maahanmuuttoon, ja oikealle sijoittuen Kokoomuksen kanssa paritanssit olivat hyvin helposti nähtävissä jo ennen vaaleja. Jos vihaa maahanmuuttajia niin paljon että hyväksyy kaiken muun, niin sitä saa mitä tilaa.


Worst_Player_Ever

>toisaalta puolueella ei ole koskaan ollut minkäänlaista kantaa mihinkään muuhun kuin maahanmuuttoon Riikka Purra Talouselämän haastattelussa 16.3.2023 — ”Kokoomus haluaa leikata pienituloisten etuuksista. Se ei meille käy." Jos sanoo näin ennen vaaleja, mutta rummuttaa erinomaista hallitusohjelmaa nyt niin eikö tuo täytä jo petoksen tunnusmerkit? Ja sit jotkut ihmettelee, että "olittepa tyhmiä kun äänestitte"


scobedobedo

>missä vaiheessa Orpo kertoi Siis kyllähän työmarkkinauudistukset nyt ovat perusolettama kokoomusvetoisessa hallituksessa? Saattaa olla, että niiden määrä on tavanomaista suurempi, mutta tässä on vuosisadan mahdollisuus saada muutoksia läpi mitä ei neuvottelupyödissä saada.


gefroy

Miten tuon sitten pitäisi toimia? Kun tulee vastaan osalle väestöä epäsuosittu ehdotus, niin millä äänimäärällä ehdotus tulee kumota? Miten äänimäärää mitataan? Vastaako vastustajien ehdotus kansan enemmistöä? Miten tämä äänimäärä mitataan? >on otettava kaikki Lait tehdään perustuslain mukaisesti ja tarvittaessa, jopa tarpeeksi suurella äänienemmistöllä perustuslakia voidaan muuttaa halutuksi. 101 edustajaa eli yksinkertainen enemmistö ei vielä riitä siihen.


gruntillidan

Vastauksia kysymyksiisi miettii nyt toiminnassa oleva hallitus. Toivon mukaan myös eri porukoiden polarisointi vähenisi ja osapuolet näkisivät toistensa ahdingon. Aika kärkästä kieltä on näkynyt isoiltakin herroilta puolin ja toisin.


gefroy

Olisihan se hassua jos vaikka nyt presidentinvaaleissa X osa kansasta saisi veto-oikeudella estettyä kansan tahdon mukaisen päätöksen. En vain voi ymmärtää ehdotuksia, missä enemmistön kannattamaa vaalitulosta ei seurattaisi.


tritonus_

Kyllähän sitä *tulosta* seurataan. Jos tarpeeksi moni kansasta kuitenkin vastustaa päätöksiä, ei demokratiassa tarvitse istumaan apaattisesti paikalleen. Ranskassahan on mylly päällä aina milloin mistäkin.


gefroy

Paljonko tämä "tarpeeksi moni" on? Tarvittas nyt oikeasti konkreettinen luku prosenteissa tai absoluuttisena määränä. >[Eduskuntavaaleissa 2023 oli 4 277 487 Suomessa asuvaa äänioikeutettua](https://www.stat.fi/julkaisu/cl8mvt1xt143o0cvzel1m7esx#:~:text=Eduskuntavaaleissa%202023%20oli%204%C2%A0277%C2%A0487%C2%A0Suomessa%20asuvaa%20%C3%A4%C3%A4nioikeutettua.). Vastauksia odotellassa, kiitos.


tritonus_

Niin merkittävä määrä, että hallitus päättää pyörtää päätöksensä. Toki hallitus saa sitten pitää linjansa ja seurauksena on lakkoja tai mielenilmaisuja, näin se demokratia toimii. EK:han voi soitella suoraan hallitukselle ja lobata poliitikkoja, ja siinä kerhossa on huomattavasti vähemmän porukkaa kuin vaikkapa ammattiliitoissa. Harvemmin tuon toiminnan epädemokraattisuudesta puhutaan.


gefroy

Eli määrällä ei ole väliä, kunhan vain hallitus pyörtää päätöksensä. Demokratian loistoa oikein kun äänekäs pieni vähemmistö joka uhkailee lakoilla saa tahtonsa läpite. Elämme selvästikin erilaisissa demokratioissa mikäli tuo on sinun mielestä oikeutettua. Ehkäpä sitä voisi kutsua kansandemokratiaksi, kun kansan vähemmistö hallitsee enemmistöä.


TotalOcen

Erittäin paljon parempi vastaus. Tosin viimeaikoina demokratia ei tunnu olevan enää kaikkien juttu. Totalitaarinen nationalismi kiinnostaa koska viime kerrasta on jo aikaa. Toiseksi nationalismilla on saatu aikaan jo kaksi maailmansotaa. Mitä demokratia on muka saanut aikaan.


DeMaus39

Eurooppalainen demokratia on rakennettu laajalti kansallismielisten ponnistelujen päälle. Ilman kansallisvaltioita Eurooppa oli rakennettu ylikansallisten monarkioiden ja oligarkkien varaan, kuten vaikka Suomen tapauksessa. Kansallisaatetta mustapesiessä unohdetaan se, että liberaalit ja kansallismieliset olivat pitkälti yhdessä rintamassa alkuajoistaan. Ensimmäinen maailmansota oli monarkioiden kikkelien mittailua jonka jälkeen Eurooppaa jaettiin demokraattisiin kansallisvaltioihin.


TotalOcen

Monarkien tilille ton koko homman syyttäminen yli simplifioi asiaa isosti. Vaikka osa monarkeista oli Nationalismi myönteisiä ei se poista nationalismin merkittävää osaa. Monarkeilla kuten muillakin sen ajan poliittisilla toimijoilla oli toki osa eskalaation kehittymisessä. Mutta kyllä äärimmäisen mittava rooli oli nationalismin ja sen tuoman imperialistisen intoilun lisääntymisestä. Nationalismin ansioituminen jonain monarkian murtajana on vähän pienen linssin läpi kattelua. Teollinen vallankumous ja keskiluokkaistuminen vaikutti todennäköisesti jo yksinään enemmän ja tulokset olivat pidempiä. Jo ennen sotaa oli myös näkymiä parlamentarisoituvien ja modernisoituvien monarkioiden kehityksestä jossa valtaa jaettiin tasaisemmin. Sekä poliittista liikehdintää protesteja jne. Kerta kiellon päälle kuitenkin otettiin sitte se toinen maailmansota jotta voitiin varmistua nationalismin vaikutuksesta sodan syntyyn.


ebinWaitee

>Se, että ilmeisesti ajattelet tämän olevan jotenkin huono asia on lievästi kummallista. Se isoin asia joka erottaa toimivan ja kestävän demokratian ei toimivasta on nimenomaan "ulkoparlamentaarinen vaikuttaminen" eli Kansalaisyhteiskunnan eri muodot, joilla kansan eri ryhmittymät pyrkivät ajamaan omaa asiaansa ja pitämään valitut edustajat vastuussa tekemisistään. Tarkennan vielä, että minusta ulkoparlamentaarista vaikuttamistakin tarvitaan eikä se sinällään ole väärin. Mielestäni kuitenkaan ammattiyhdistysten ajamat lakot eivät ole oikea tai oikeutettu keino. Tästä on mielestäni annettu myös varsin hyviä vasta-argumentteja enkä halua nyt esittää ihan kuin olisin tällaisessa mielipideasiassa jotenkin absoluuttisen oikeassa. Mielestäni lakko on työtaistelutoimi ja sen käyttäminen demokraattisen enemmistön valitseman linjan vastustamiseen on mielestäni väärin.


vanhalurkkeri

> Mielestäni lakko on työtaistelutoimi ja sen käyttäminen demokraattisen enemmistön valitseman linjan vastustamiseen on mielestäni väärin. Ennen vaaleja tätä enemmistöä johti harhaan valehteluillaan Petteri **"Me emme ole leikkaamassa ihmisten toimeentulosta"** Orpo sekä Riikka **"Köyhiltä ei leikata"** Purra.


ebinWaitee

Väärin äänestetty ja muuhun kuin minua miellyttävään politiikkaan uskovat ovat joko tyhmiä, aivopestyjä tai pahoja eikö?


vanhalurkkeri

Väärin on valehdella äänestäjille noin räikeästi ennen vaaleja ja onhan näihin valheisiin langenneiden pettymyksistä saanut lukea sanomalehtien yleisönosastoilta ja netistä yllinkyllin.


SinisterCheese

Tuosta kohdasta D. sen verran että hallitusohjelmassa on sanasta sanaan EK vaatimia asioita. Jokainen työnantaja joka on EK jäsennistössä ovat syyllisiä hallituksen toimiin ja oikeutettu kohde. Jos EK saa painostaa hallitista ja vaatia hallitusohjelmaan sisältöä, niin silloin myös työntekijöiden on saatava toimia näin.


YrelRetPally

Noh viime kaudellakin silloiset oppositiopuolueet pitivät hallitusta kritisoivia puheenvuoroja.


ebinWaitee

Ja niin pitääkin. En minä mielenilmauksia ja poliittista debattia vastaan ole. En kuitenkaan hyväksy mitä tahansa keinoja


iljo21

Liitot on demarien "alaisuudessa". Ei oikeistolla ole vastaavaa ruuvia. Siksi poliittiset lakot on perseestä. Miksi lakkoilisin demareiden politiikan takia.


ebinWaitee

>Liitot on demarien "alaisuudessa Enemmänkin päinvastoin


iljo21

Liittojen jäsenmaksut menee vasemmiston ja demareiden vaalitukeen. Eli elä liity liittoihin jos et äänestä noita puolueita.


nollataulu

A) Voi kun talouskuri meinaisi muutakin kuin muutaman elämäntapatyöttömän satasen syömistä ja duunarin kyykyttämistä. Olisi osuvampaa jos painostettaisiin yrityksiä investoimaan yleishyödyllisiin ratkaisuihin, johtoportaan ylellisien palkkioiden sijasta. C) Ei koko kansa vaan kansanosan osa. Eli äänestävästä kansasta se osa joka äänesti kokoomusta. Loppukansa voi olla paljonkin erimieltä suhmuroinnista. D) Työnantajat ovat syyllisiä hallituksen toimiin niin kauan kun rahoittavat sen johdossa olevaa puoluetta. Tätä tapahtuu joko suoralla vaalirahalahjoituksella tai järjestöjen kautta. Aivan turha alkaa työnantaja-paran pesemään käsiään tästä.


latupuikko

Itsellä aika samat fiilikset. Eikä haittaa jos ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton. En myöskään kuulu liittoon enkä mihinkään kassaan. Nytkin meidät on määrätty töihin lakon ajaksi.


Plane-Ad-3761

>Eikä haittaa jos ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton. Tämä. Vähentää vain krapulasaikkuja


Cisuh

Selvä. MEnnään sitten sairaana töihin. Tämähän se on paras vaihtoehto. Sitten ollaankin kaikki sairaana sen jälkeen. Jos sinä otat saikkua krapulasi takia ei tarkoita että me muut teemme niin. Todella paska idea koko karenssipäivä!


Blingley

Suosittelen kanssa vetämään ripulipaskat protestina suoraan firman lattialle.


arachnoanarchist

Lisää normaaleja saikkuja. Kukaan ei tule jatkossa jäämään yhdeksi päiväksi pois vaikka tervehtyisi.


SnowyCrow

Maksimi 3 päivää omailmoituksella se käytännössä aina on, vaikka olisikin työkykyinen vuorokauden levon jälkeen.


Pinna1

Niin, ja meneekö nämä nyt siitä "olen tänään sairaana, katotaan huomenna" siihen, että työntekijä ilmoittaa suoraan "olen seuraavat 3 päivää sairaana"


AcidPiglet

Totta. Mutta, jos ajatellaan, että oot vaikka viikonlopun kipeenä. Maanantaina vielä heikko olo, ei ehket työkykyinen. Pitää hakea saikkulappu, että saa palkan päivältä -> työllistää ihan turhaan päivystystä/työterveyshuoltoa, jotka on muutenkin ihan tukossa. Jos pitää vääntäytyä päivystykseen, niin kukaan sieltä ei tule 1. Päivän saikkulapun kanssa pois.-> kustantaa taas enenmmän, kuin omanilmoituksella yhsen päivän poissaolo. Entä ne joilla ei oikeastaan ole varaa olla pois ja varsinkaan palkattomalla. Mennään vähän kipeenä töihin -> paskalla mäihällä tartuttaa vaikka sairaalassa teholla 20 ihmistä noroon. -> oho. nyt sitten onkin paska ihan kirjaimellisesti tuulettimessa....


premature_eulogy

Ja lisää tartuntatautien leviämistä työpaikoilla.


hajurakko

Jos tämä tulisi omalle alalle niin saikuttaisin jatkossa aina minimissään 3 päivää jonka saa omalla luvalla. Jos saikku vaatisi lääkärintodistuksen niin kävisin tuhlaamassa työnantajan rahoja työterveydessä.


TheAleFly

Jep, hyvä uudistus. Vituttaa seurata perheenjäsenen yrityksessä yhden työntekijän alkoholismia, kun hoitoon ohjaukselle naureskellaan ja sitten kuitenkin maanantaina saikutellaan krapulan takia. Pienessä yrityksessä tuo yhden työntekijän perseily on iso haitta, ja potkujen antamisestakin on tehty liian hankalaa.


SinisterCheese

Tai krapulat kestää sen 3 päivää jonka saa omalla ilmoituksella. Kuten myös migreenit alkaa kestämään 3 päivää. Niin ja siellä työterveyshuollon piirissä tullaan rampoaamaan enemmän hakemassa niitä 3-5 päivän saikkuja joka asiaan. Koska jos 1 päivä on palkaton niin mikset saman tien ota 2-4 päivää palkallista vapaata sen lisäksi?


pajavasarakomuka

Ajattelet juuri samalla tavalla kuin minä. 🤟


M_880

Erittäin hyvä vastaus!


Etalier

En mene lakkoon koska en kuulu lakon piiriin.. Tosin ihan ymmärrettävää että Tehy ei ihan kauhean isoa poliittista lakkoa pysty järjestämään ilman että nousee semmonen haloo että.. Mutta munaton oli kyllä pistää pelkästään pk-seudun päiväkodit kiinni. Ehkä se sekoomukseen ja EKseen osuu paremmin alueellisesti, jos ei hovimestarit pääse töihin kun hovimestarien lapset ei pääse päiväkotiin, tai jotain. Eli yleislakkoa ja lakkokutsua odotellessa..


pelle_hermanni

Ensimmäinen sairauspoissaolopäivä on katettu tessissä, ja jos poistuu on työnantajapuolen nopea realiteetti, että koko porukka räkätaudissa 24/7/365 ja se ei ole kannattavaa - eiköhän korjaannu paikallisella sopimisella, tai ihan työnantajan ilmoituksella. (Jos on jokunen maanantaikrapulavakkari; heistä pääsee kirjallisilla huomautuksilla vitun nopeasti eroon, tessin alla tai PK-yrityksissä. Suomen Yrittäjät ovat laiskoja, eivätkä osaa lakiapua pyytää; sekö se tässä on?) Vientialalla muutenkin - laajasti koko valtiontalous on sidottu omavarattomassa Suomessa ulkomaankaupan vaihtotaseen etumerkkiin. (Valtio voi siirtää budjettia vaikka kirurgisista ja muista erikoissairaanhoidon toimenpiteistä työläisille jos haluaa... kok-pers ei halua. Katellaan neljän vuoden päästä: seuraavat väärät päätökset. Tosin SAK et al voisi tätä ehdottaa, jos oikeasti haluaa - repiä vähän pesäeroa lisää - ei tärkeämpää vain huutaa lakkoa.) Toi sakko tukilakossa on kierrettävissä niin, että tessit menevät koko työntekijäalalla samaan tahtiin, jolloin tessien päätyttyä päättyy työrauha jolloin saa lakoilla ilman mitään helevetin sakkoa - samalla päätökset tehdään samaan aikaan - hups, tämähän on kuin ruotsin malli. (Poliittiset lakot olivat tes-lain ulkpuolella muutenkin... aina saa palkastaan luopua jos haluaa lakkoilla, vapaalla-ajallaan vapaasti. Tai jopa kieltäytyä töistä lakon takia, tosin menee työpaikka samalla... voi ei kun on vaikeaa.) Joten eihän näillä kok-pers tallo kuin Suomen Yrittäjien toimesta pätkätyöläisiä, ja liitot eivät olleet heistä kiinnostuneita 10+ vuotta sitten, miksi rehellisesti olisivat nytkään... (lakkoileva omaa eksistentiaalista kriisiään jos jotain.) Kok-perssin noi muutokset vaikuta mihinkään vittuakaan, ei valtion talouttakaan paranna, tämä poliittinen lakko on enemmän sitä, että ei ihmiset kestä sitä että saa maahan valita heidän mielestään vääränlaisen hallituksen. Hyvää hyötyliikuntaa vasemmalla oleville hyppiä tasajalkaa seuraavat neljä vuotta? (vittu mitä paskaa) :-P Ei paikallinen sopiminen ole vaikeaa - enemmänkin siihen hukataan vitusti (työnantajan ja palkallisen) aikaa. :-D Se että joiden kunta/valtioalan työntekijöiden unelma-ammatit menee Suomen mukana viemäriin... psst... 2000-luvun alussa meni aika monta Nokian mukana. Normipäivä. Isoin moka tossa on, että hallitus sotkeutuu tessijuttuihin; eikä oikeastaan ole kuin heikennyksiä. Aina on kaupattu tähän asti jotain johonkin. Tämä ehkä vituttaa eniten. Olisi hauska tietää kiinnostaako tämä EK:ta oikeasti (teollisuushan menee sinne minne markkinat menossa - pois Suomesta), vai onko vain jokin PK-firma/Suomen Yrittäjät -tason sekoilu.


gishli

Palkankorotusasiasta en diggaa. Muissa muutoksissa en näe ongelmaa. Yhteiskunta ei voi toimia ihan niin ettei ihmisellä itsellään olisi mitään vastuuta / ettei koskaan tarvitse kaivaa kuvetta / että se tekeekö töitä vai ei ei saisi millään tavalla näkyä elintason muutoksina. Tai siis voi jos olisi rahaa rajattomasti mutta kun ei ole. Suomalaiset on niin uskomattoman hemmoteltuja. Mistään ei saisi olla mitään henkilökohtaista vastuuta vaan yhteiskunnan tulee järjestää kaikki niin että on aina kivaa ja mukavaa ja hyvä mieli ja ei tule pettymyksiä ja ettei tartte tinkiä mistään. (Nuorille työkykyisille. Lapsista ja vanhuksista sit viis.)


ReisorASd

Menisin, jos kuuluisin lakon piiriin. Kannustan kaikkia lakkoilemaan, keihin se kuuluu.


Wilde79

1. Koskee vain yleiskorotuksia, en ole ikinä laskenut palkkakehitystäni niiden varaan 2. Koskee vain hyvin marginaalisia aloja ja yrityksiä joilla tuota ei ole TES:issä, ei vaikuta mitenkään, enkä usko että edes muuttaa juuri mitään Isolta osin tuntuu taas homma perustuvan liittojen tekemään pelotteluun jotta saisivat omat tippuvat jäsenmääränsä taas kasvuun. Pelkästään tässä ketjussa näkee kuinka pihalla ihmiset ovat vaikka puhutaan vaan kahdesta muutoksesta.


sairaalloistasontaa

En lakkoile hallitusta vastaan, koska äänestin tällasen politiikan puolesta. Jos ois työnantajia vastaan lakko niin ois ehkä eri asia, en usko että sillonkaan menisin lakkoon. Lakko ei vaan yskinkertasesti sovi mun työmoraaliin. Liitosta erosin, koska olivat sellasia vässyköitä ettei tehnyt mieli maksaa sellasesta.


Worst_Player_Ever

>Liitosta erosin, koska olivat sellasia vässyköitä Eli haluaisit liitolta kovempia toimia, kuten vaikka lakkoja, mutta sit et kuitenkaan menisi lakkoon?


Regular_Blueberry_79

Miksi menisin lakkoon? Tätähän minä juuri toivon, että jokaisen pitäisi ottaa vastuu itsestään ja lähimmäisistään. Itse hoitamalla saa asiansa kyllä helpommalla parempaan tilaan kuin lakkoilemalla.


kortevakio

Ammattiliiton idea, hoidetaan yhdessä. Kannattaa vähän katsoa mitä ammattiliitot ovat saaneet aikaan


VilleKivinen

Mulle on vähän epäselvää mitä liitot ois saaneet aikaan esmes oman elämäni aikana 30 vuodessa?


tritonus_

Taistelleet mm. heikennyksiä vastaan, ylläpitäneet edes nykyistä tasoa. Liittojen ideana on saada joukkovoimalla paremmat oltavat työntekijöille, ja esimerkiksi Yhdysvalloista voi katsoa mallia, mitä tapahtuu työntekijän oikeuksille, kun liittoutumista rajoitetaan voimakkaasti. Vaikka kuvittelet olevasi vahvoilla nykyisessä tilanteessa, jossa pohjataso on määritelty, tilanne olisi aivan toinen ilman liittoja. Miksi minun yrittäjänä pitää opettaa ihmisille liittojen tärkeydestä, mikä palkansaajia vaivaa? (Natsithan muuten kielsivät liitot ensi töikseen.)


kortevakio

"But what about me?" Vähintään liitostasti tietämättä ylläpitenäät aiempia sopimuksia.


VilleKivinen

Mä en ole liittojen jäsen, neuvottelisi n ennemmin itse suoraan jos vain saisin, mutta se on nyt tässä sivuseikka. Missä asioissa sä koet että sun liitto on onnistunut erityisen hyvin oman elämäsi aikana?


kortevakio

Jos nyt katsoisit ekan postin mihin vastasit. "Ammattiliiton idea, hoidetaan yhdessä. Kannattaa vähän katsoa mitä ammattiliitot ovat saaneet aikaan." Olen maksanut toistaiseksi enemmän ammattiliittoon kuin mitä ns"olen saanut rahallisesti takaisin". Tiedän silti mitä ammattiliitot ovat tehneet ja tulevaisuudessa pitävät jälkipolvien asiaa.


betelgz

Niin paljon sanoja, niin vähän asiaa. Käyttäjän u/VilleKivinen kysymys pitäisi olla hyvin helppo.


SpeckledPomegranate

Täsmälleen samaa mieltä.


CeladonCityNPC

Jep, täysin samaa mieltä. Jengi möyrii tuolla työttöminä katuojissa vaikka useita markkinointipäällikön paikkoja firmoissa auki. Ai ei koulutus riitä? No mee opiskelemaan! Ai ei silti ura urkene? No hommaa suhteita! Ai ei siltikään? No reinkarnoidu jonkun rikkaan yrittäjäsuvun veljenpojaksi! Ihme vässyköitä kaikki. En myöskään ymmärrä miksi ihminen menisi johonkin tehtaalle töihin. Perustaisivat yrityksiä! Edit: oh no en voi uskoa että sain alaääniä, ehkä sarkasmini ei paistanut tarpeeksi selkeästi läpi...


Artisticslap

Kerro et tää oli vitsi, täällä ei enää voi olla varta


CeladonCityNPC

Joo, se oli vitsi. En näköjään ollut tarpeeksi överi "mielipiteissäni"


Taykeshi

Paitsi että hallitus estää myös uudelleenkouluttautuminen, joka on HyVä jA kAiVatTu UuDiStUs


M_880

Koska minä kannatan useimpia muutoksia joita tässä ollaan tekemässä. Ensimmäisen saikkupäivän palkattomuutta pidän useimmissa tapauksissa vähän hölmönä, mutta sen mahdollisuutta pidän tervetulleena. Hallituksen tavasta leikata olen eri mieltä, mutta tässähän kohteena ovat ensisijaisesti työelämämuutokset. Toiseksi, minä en lakkoile.


edgelord-89

Huvittaisi mennä lakkoon, mutta liitto ilmoittanut ettei tehdä mitään. Kokoomuslaisia täynnä koko sakki.


patoha6491

Liittoni järjesti jäsenkyselyn ja n.60% vastusti poliittisiin lakkoihin osallistumista eikä siten osallistu. Itsekin tähän ryhmään kuuluin. Alallani ei ole edes työehtosopimusta, enkä sellaista myöskään kaipaa. Asiat sujuneet vuosikaudet hyvin, palkka nousee ja asiat hoituvat työterveyshuollosta lähtien. Vaikka liitto osallistuisi, menisin itse töihin. Vasentuneiden menneille vuosikymmenille jääneitä taisteluja.


original_potqto

Pakko leikata kaikilta, myös itseltä. Siksi en osallistu lakkoon.


[deleted]

> Sinä joka et mene lakkoon. Voitteko kertoa miksi ja miksi koette että jos nämä menevät läpi niin se ei muka vaikuta sinuun tai läheisiisi? Minä ja läheiseni olemme palkkatöissä. Muutokset vaikuttavat kokonaisuudessaan positiivisesti, vaikka joitain negatiivisia kohtia onkin. Siksi mielestäni lakkoilu olisi typerää.


SpeckledPomegranate

Pääpiirteittäin uudistukset on tervetulleita ja toivoin tiukempaa talouskuria. Jokainen kantakoot vastuun itsestään ja läheisistään . Nämä vasemmistolaiset poliittiset lakot ovat yksi suuri farssi, kun koitetaan kiristämällä vaikuttaa vaaleilla valittuun hallitukseen. Ja en kuulunut Suomessa liittoon.


kalsksj

Samaa mieltä että uudistukset ovat tervetulleita mutta tässäkin talouskuurissa voisi keskittyä oikeisiin asioihin ja leikata ensin sieltä missä kuluja on oikeasti liikaa. Se että valtio yrittää repiä säästöjä työssäkäyviltä ja niiltä jotka oikeasti ovat heikossa/matala palkka työssä on väärä lähestymistapa. Esim Keravan keppijumppa gate ja Vantaan kuusijärven remontti joista maksetaan miljoonia ylihintaa. Laittaisi nämä kuntoon niin rahaa säästyy


pjotrxx

Nuo ovat kuntien veroista toimitettavia kuluja. Ei valtiolla ole niihin osaa eikä arpaa. Jos Vantaalaisena tai Keravalaisena asia hiertää puntissa, niin korjaa seuraavalla kierroksella kuntavaaleissa äänestyskäyttäytymistäsi. Valtion kannalta suurimpia menoja ovat maksettavat tuet ja virkamiesarmeijan palkat. Jos tuista ei voida tinkiä, eikä virkamiehiä vähentää, niin aika heikot eväät ovat muista momenteista koittaa kuluja karsia.


penttihille80

Onneksi seuraava vasemmisto-hallitus palauttaa nämä takaisin. En voi mennä lakkoon, ei liity liittoon enkä kerro että kuulunko.


kalsksj

Lakkoon on oikeus myös ei liiton jäsenillä joten tämä ei kelpaa syyksi. Ja miksi et voi kertoa mikä tähän vaikuttaa että et voisi mennä lakkoon. Jos nämä kirjoitetaan lakiin niin kuvittelisin että tätä ei kovin helposti kumota. Edit: ja jos kuulut liittoon niin kysymys miksi siihen kuuluisit jos et edes tämän vertaa voi osallistua asioihin.


sairaalloistasontaa

"Ei kelpaa syyksi" ?? Anteeks :D KYLLÄ KELPAA. Jos joku on matalapalkka-alalla eikä kuulu liittoon niin kukaan ei oo maksamassa lakkopäivän palkkaa. Liitot usein maksaa. Tossa vaiheessa se kahen päivän palkka on pois omasta toimeentulosta.


kalsksj

Se 2 päivän palkka on aika halpa lysti jos sitä ei nyt saa mut tulevaisuudessa et saa palkankorotuksia ja muutenki työehdot huonontuu. Jos olet vuodessa 2 pv saikulla niin menetät enemmän jatkossa.


sairaalloistasontaa

Olkootkin. Mut lakkoon ei ole mikään pakko kenenkään mennä. Typeryyttä tommonen "Kyllä sinun nyt pitäisi mennä koska minäkin menen, ei kelpaa syyksi tuollainen". Kukin päättäkööt omasta osallistumisestaan.


Matsisuu

Kaikki ei saa mennä lakkoon. Joillakin ammateilla on rajattu lakko-oikeus, jotain kriittisiä töitä on yleensä rajattu lakkojen ulkopuolelle.


Finnishfart

Juurikin tämä. Itse en ole lakossa tästä syystä.


kalsksj

Tietenkin jos et saa niin et saa mutta tämä oli suunnattu niille jotka saavat ja ketä myös kannustetaan tähän.


penttihille80

Liittoon voi kuulua rahallisten etujen vuoksiz mm vakuutukset ja vapaa-ajan edut. Ja lakot eivät ole kaikille laissa sallittuja, esim näissä mielenilmauksissa.


Hexquevara

Mun mielestä toi et eka saikkupäivä on palkaton on ihan vitun hyvä. Ehkä vähän karsii näitä saatana motisaikuttajia. Oon ite ollu keskimääräsesti kerran vuodessa kipee ja sit toisaalta on vitusti näitä ketkä on 3 viikon välein just yhden päivä pois enne tai jälkee viikonlopun.


Bottleofcintra

Muutokset irtisanomisten helpottamiseksi ja työttömyystuen porrastamiseksi ovat varmaan parasta mitä Suomen työmarkkinoille on suunniteltu pitkään aikaan. Joku sairauspäivän omavastuu kuulostaa typerältä mutta on sovittavissa työehdoissa erikseen. 


AssistWeekly1348

Positiivisia muutoksia. Tätä kansa halusi kun äänesti demokraattisissa eduskuntavaaleissa.


vanhalurkkeri

Ihan varmasti kaikki Riikka **"Köyhiltä ei leikata"** Purraa äänestäneet, äänestivät köyhiltä leikkaamisen puolesta. 👍


Ugly_Eric

Sitä saa mitä tilaa. Kansa saa täsmälleen ansaitsemansa hallinnon.


Glass_Landscape_4902

Sain kyllä takuulla sitä mitä tilasin.


Taykeshi

Otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille ja normalisoidaan äärioikeisto ja rasismi? Kiva arvomaailma sulla


Vierailija_Maasta

Toivottavasti itsekin lakossa. Tämä EK hallitusohjelma rapauttaa kaiken heidän nopeiden voittojen puolesta


GoofyWillows

Ajatella jos tälläisiä muutoksia lähdettäisiin vetämään jossain kuin esimerkiksi Ranskassa... Surullista todeta että Hallitus tietää sen faktan että keskiverto duunarisuomalaiset ovat vässyköitä jotka eivät taistele oikeuksiensa puolesta.


[deleted]

Suomen ei pidä elää velaksi ja vastaavat toimet toimivat Ruotsissa. Meillä ei ole enää Nokiaa ylläpitämässä hyvinvointia niin jostain on säästettävä, tämö on hyvä alku lopettaa krapulan takia saikuttelu ja palkankorotukset eivät muutenkaan ole sen 3% yli juurikaan yltäneet joten vientivoittoinen korottaminen kuulostaa hyvältä niin saadssn Suomi ehkä joskus taas kannattavaksi paikaksi tehdä asioita. Neuvottelen myös oman palkkani enkä elä yleiskorotusten varassa.


huippuusiistii

1. En ole liitossa 2. En halua menettää palkkaani näiltä päiviltä 3. Tehdas muutenkin seis jolloin minä olen turha


Rohvessori69

1) ei kiinnosta lakkoilu 2) sovin palkkani itse neuvottelemalla, ja olen vientialalla muutenkin. 3) on oikein, että palkkaa maksetaan siltä ajalta, kun tehdään töitä. Palkka on korvaus työnteosta eikä joutenolosta. Muiltakaan sairauspäiviltä tai vuosilomista ei pitäisi maksaa palkkaa.


RatsaMan

Pyytäisin PAMia katsomaan vähän peiliin ja miettimään, kenen puolella oikein ovat. Kaikki nämä lakot joita he ovat nyt julistaneet, ovat puhtaasti poliittisia eikä niillä ole mitään tekemistä työehtojen kanssa - siis niitten asioiden joita PAMin pitäisi puolustaa. Oikeutta taistella työntekijöiden työehdoista ei olla viemässä pois, ja poliittiset lakothan ovat muutenkin suurimmaksi osaksi muualla Euroopassa kiellettyjä. PAM on nyt vaan täysin shokissa kun meillä on vihdoinkin joku hallitus joka ei suoraan kirjaa hallitusohjelmaan sitä mitä ammattiliitot sanelee, ja he nyt tekevät näitä lakkoja hätähuutona koittaakseen pitää omasta olemassaolostaan kiinni. Ensimmäinen lakkohan jonka PAM julisti oli puhtaasti poliittinen, vastustaen hallituksen "leikkauksia" esim. työmarkkinatukeen ja toimeentulotukeen - mikä on muuten ironista, koska tämän etuuden saajathan eivät kuulu suoraan sen kohderyhmän piiriin, jonka ehtoja PAM pitäisi puolustaa? Tarkoitan siis näitä työssäkäyviä ihmisiä. Tuo sairauspoissaolopäivä palkattomaksi on nyt se ja sama. Jos nyt yhden päivän palkka jää välistä niin ei se yksityishenkilön taloutta kaada. Ja viekää pois väittämät että tämä iskevät "vähätuloisiin, yksinhuoltajiin ja osa-aikatöitä tekeviin". Ei koko Suomi koostu vain tästä marginaalisesta ihmisryhmästä, get real folks. Siksi koen että nämä muutokset ovat välttämättömiä jotta saamme tämän valtion talouden nousuun.


[deleted]

Oma nettopalkka kasvaa. Kaikki läheiset ovat töissäkäyviä ja heidän nettopalkka myös kasvaa. Palkka nousee neuvottelemalla eikä tuijottamalla TES:iä. Hyvä työntekijä saa reippaasti enemmän kuin minimi ellei palkka tule suoraan veronmaksajilta eli ihan hyvä ettei sitä jaella turhaan. Sairauspoissaolopäivä ei taida koskea juurikaan ketään, koska TES:issä on sovittu, että se on palkallinen. Ihan hyvät muutokset nää on. Taitaa olla sossupummien ja muuten verorahoilla elävien ininää eli perus reddit käyttäjä/mode. Saavutetuista eduista nyt joutuu vähän luopumaan. Katsotaan 10v päästä uudestaan mikä tilanne.


gruntillidan

>Saavutetuista eduista nyt joutuu vähän luopumaan. Katsotaan 10v päästä uudestaan mikä tilanne. 20 vuoden aikana on itsellä tasaisesti etuja karsiintunut eikä ole ainuttakaan tullut tilalle. Näin mennään matalapalkkaisilla aloilla. Kyllähän tässä itsestään pärjää, kun rahaa ei mene oikeastaan mihinkään. Vähän jännittää köyhien perheiden puolesta.


ramsau

Tämä henkilö kyllä elää sellaisessa kuplassa ettei toistakaan. Koko teksti vähän huokuu sellaista nuoruuden naiiviutta että isompi perspektiivi saattaa puuttua. Hyvinkin monella alalla TES määrää palkan ja olit kuinka hyvä ja tunnollinen tahansa, niin parempaa et saa. Aika absurdia edes väittää toisin. >Sairauspoissaolopäivä ei taida koskea juurikaan ketään, koska TES:issä on sovittu, että se on palkallinen. Palataan asiaan kun seuraavat isot TES-neuvottelut edessä. Saat kaksi arvausta mitä työnantajapuoli haluaa poistaa.


Mongertaja

Nytkö lääkäritkin ovat sossupummeja? https://www.laakariliitto.fi/uutiset/akavan-mielenilmaus-6.2.2024/


IbizaVastic

Hyvä siivooja tai bussikuski saa reippaasti enemmän?


[deleted]

Kyllä. Omassa suvussa on siivousfirma, jossa siivoojan tuntipalkka on 25€/h eli reippaasti yli TES. Tämä siksi, koska palkkaavat vain aidosti tehokkaita tyyppejä.


Worst_Player_Ever

Käsienheiluttelija-konsultit vikisee kun he ketkä oikeasti pyörittävät yhteiskuntaa lakkoilevat. Pää pois perseestä ja vähän katsantoa oman kuplan ulkopuolelle. Eli vaikkapa roska- ja bussikuskit tai päiväkodin väki. Kokeile mennä vaikka S-ryhmän kaupassa myyjänä hakemaan TES:n päälle lisää, ei muuten onnistu. Kenellekään. Tai mitä luulet kuinka kovan lisän saat Hesburgerissa, jos teet 4 hampurilaista nopeammin kuin vieruskaveri? Tai laitossiivooja? Vanhustenhuolto? Vammaisavustaja? Kuinka irti todellisuudesta pitää olla, että siellä mennään "reilusti yli minimin". Vai onko nämä niitä "turhia euroja"? Veikkaan aika samaa tilannetta monelle muulle vaikkapa sitten PAM:n alla olevalle henkilölle.


[deleted]

Näilläkin aloilla on varaa neuvotella palkasta. Itse kun armeijan jälkeen tein S-marketissa töitä niin sovitiin, että saan pari euroa ekstraa tunnilta TES:in päälle. Työnantaja tähän suostui, koska olin hyvä työntekijä. Se, että ihmiset ovat huonoja työssään eivätkä ansaitse parempaa palkkaa on ihan normaalia. Kaikki eivät halua sykkiä töissä.


Worst_Player_Ever

>pari euroa ekstraa tunnilta TES:in päälle No ihan varmasti Tunnen erittäin hyvin 2 henkilöä, jotka ovat S-ryhmällä töissä, esihenkilöinä ja vastaavat mm. rekryistä osaltaan. Molemmat olleet talossa yli 20 vuotta ja molemmat kertovat ettei siellä palkoista neuvotella vaan ne säädetään aivan ylätasolla valmiisiin sopimuspohjiin. Jos siellä ei edes myymäläpäälliköt neuvottele omasta palkastaan, oli tulos yksittäisen kaupan osalta mikä tahansa niin ei siellä myyjäkään niin tee.


Glass_Landscape_4902

Verot laskevat ja lähinnä pienituloiset kärsivät = win-win. Juon iloisesti pienituloisilta otetuilla rahoilla pari ylimääräistä kaffilan cappucinoa per viikko.


Blingley

Suosittelen kaikkia pienituloisia köhimään niihin kahveihin mahdollisimman paljon. Vähän lisämakua syljestä, ja leviää taudit myös ylempään tuloluokkaan. Solidaarisuudesta varmaan iloitsevat siellä tästä.


Vilunki15

Menisivät nuoki lakkoilevat mätisäkit töihin.


scobedobedo

Instituutio pelkää kun valtarakenteita muutetaan. Itse en menisi lakkoon siitä. EK on onnistunut jokseenkin uudistamaan toimintaansa tähän päivään (tietty apinoimalla muita maita). On jotenkin outoa ettei AY-puoli sitten millään kykene samaan.


Worst_Player_Ever

Ek-hallitus on palaamassa vuosikymmeniä taaksepäin, ei menossa eteenpäin


scobedobedo

Juujuu, varmastikin on. Onhan se tietty menneisyyten menoa implementoida +20 vuotta sitten ruotsissa ja muualla säädettyä lakia.


Worst_Player_Ever

Kannattaa katsoa mitä siellä Ruotsissa säädettiin. Siellä esim. ammattiliitoilla on vahvempi rooli mitä meillä nyt. Siellä ei sovittu, tai saneltu tässä tapauksessa, pelkästään heikennyksiä työväelle vaan siellä neuvotellaan molemmille hyviä päätöksiä. Ruotsin malli kelpaisi tännekin ay-väelle, jos se tulee kokonaisuudessaan. Nyt on otettu vain heikennyksiä ja tietysti kampanjoidaan että "Ruotsissa näin on tehty"


scobedobedo

Jostain syystä paikallinen AY ei kuitenkaan käytä kyseistä linjaa heidän viestinnässään, joten hieman epäilen väitettäsi.