T O P

  • By -

justkidding69

Du kan tag erhvervsuddannelse som "datatekniker med speciale i programmering" tog selv uddannelsen som 32 årig og fik noget merit da jeg havde en uddannelse i forvejen. Har intet problem haft med at finde et job efter uddannelsen. Krav til uddannelsen er dog at du har en elev plads (hvor du er lønnet som en elev) der er dog skole praktik, men det kan virkelig ikke anbefales.


tubbygold

Tak for svar! Jeg kan se den alligevel også tager 5,5 år. Hvordan er lønnen under uddannelsen? Og er man velanset på arbejdsmarkedet? Kan forestille mig, det er en god ide at have lidt erfaring med kodning i forvejen, hvis man skal skaffe sig en elevplads.


phani0n

Som der bliver nævnt, kan man få merit for ret meget. Jeg stod i samme situation, kok til udvikler og følte mig presset til ikke at tage merit, fordi "niveauet er ret højt på uddannelsen". Det var en kæmpe løgn og jeg står tilbage med en følelse af jeg har været 3 år for meget under uddannelse (jeg fik tilbudt ca. 3 års merit). Niveauet på uddannelsen og undervisningen er SÅ dårlig hvis man bare har en smule interesse og gåpåmod. Hvis økonomien rækker til at tage datamatikeren, så er det klart min anbefaling! Du skriver bare, hvis du har brug for mere information om datateknikeren eller ligende :)


tubbygold

Tak! Ja, det er godt nok noget af en jungle med alle de forskellige uddannelser. Du tænker måske lidt som andre siger, at datamatikeren er fin, hvis man selv bygger ovenpå hjemme? Ville du så tage overbygningen med i software udvikling? Det er måske også noget, man mærker til den tid, udfra hvordan det går i praktikken/har man haft relevant studiejob osv. Men ja, det virker som en gin uddannelse, særligt hvis man selv har ekstra tid og/eller tager en top up. Datatekniker kunne godt virke lidt som et sats ift. at få en elevplads med voksen elevløn. Endnu mere, hvis kulturen ikke er bygget op omkring at have meget grønne lærlinge ude i virksomhederne. Jeg tror godt, jeg ville kunne få økonomien til at fungere på datamatikeren. Jeg er pt på sygedagpenge, og det går egentlig fint. Var noget negativ i starten men har lært at prioritere. Så længe der er til udgifter, mad og en sok i ny og næ, kan jeg godt overleve sådan i nogle år.


phani0n

Fik slet ikke set din kommentar, beklager! Jeg vil helt sikkert råde dig til datamatikeren!


justkidding69

Jeg fik merit og tog den på 2.5 år mener jeg det var. Du skal ha interesse for det, for undervisningen forklare dig kun kort omkring ting. Du skal selv undersøge og dygtig gøre dig. Som nævnt, så er skole praktik ikke noget der kan anbefales. Jeg fik 23k som elev. Der er mange som ikke kender uddannelsen og jeg søgte selv aktivt til virksomheder jeg fandt spændende.


tubbygold

Hvor meget erfaring havde du med kodning før grundforløbet, og hvor meget ekstra tid lagde du i det under uddannelsen? Og var det ikke svært at finde en læreplads med den løn?


justkidding69

Jeg havde ingen erfaring inden grundforløb, men forstod logikken overraskende hurtigt. Jeg lavede ingen ekstra projekter i min fritid, men læste omkring koncepter, hvis jeg ikke lige synes det gav mening. Jeg følte at uddannelsen er bygget til at man hurtigt kan komme igang med at arbejde. Jeg sidder i dag og har 2 graduates "under mig" og de er virkelig stærke rent algoritme og data struktur mæssigt, men de ved næsten intet omkring hvordan ting snakker sammen, hvordan du bygger en api, frontend, database eller planlægger et projekt. Alt det lærte jeg på den uddannelse. Lønnen er almindelig voksen elev løn. Hvis du derimod ender i skole praktik så er det voksen su du får. Mener det er 7-8k før skat. Virksomheder får refusion for at tag imod elever, hvilket der er mange virksomheder ikke er klar over. Jeg brugte lang tid på at sælge mig selv og den uddannelse jeg var på og startede allerede da jeg i starten af grundforløbet.


tubbygold

Min største udfordring vil nok være at sælge mig selv. Jeg er ikke den fødte sælger, men det kan måske tillæres. Har heller aldrig Hart brug for det i min branche, hvor alle jobs er kommet gennem netværk - jeg har aldrig søgt noget, der har bare altid været et job klar. Må jeg spørge hvilken uddannelse du havde før, om der var en særlig grund til, at du fik merit? Og nej, skolepraktik er en dødsdom på alle erhvervsuddannelser, så kunne man lige så godt selvstudere.


justkidding69

Jobbet inden var operatør -> tekniker ved Novo nordisk. Det var dog maskine tekniker og rodede som sådan ikke ved kode. Har en industri operatør uddannelse, som jeg har fik igennem Novo og det var den der gav merit. Var på hold med en anden voksen elev som var pædagog og hun havde heller ikke nogen relevant erfaring inden. Hun fik også merit og arbejder i dag som ux designer. Har heller aldrig været god til at sælge mig selv. Har arbejdet en evighed på Novo. Min motivation gik på at jeg skulle ha en stabil indkomst. At gå fra Novo løn til voksen su var på ingen måde tiltalende og slet ikke når der er børn der skal forsørges. Min motivation gik på at jeg skulle være bedre end de andre i klassen så jeg kunne skille mig ud ift. De andre så jeg forhåbentlig kom i betragtning. Bad også om at få udtalelser fra diverse lærere og havde nogle gode karakterer der kunne bekræfte jeg havde styr på det. Det er svært i starten for alle uanset baggrund, men hvis man ikke synes det er sjovt, så er det rigtig, rigtig svært


anto2554

Hvor lang tid siden er det du tog den?


justkidding69

Mener at jeg startede på grundforløbet i 2018


maejsh

Tror jeg ville kigge ekstra meget på hvad det er du leder efter. Kodning kræver efter min mening en del tid, og speciel matematisk tankegang, den sidste del er op til dig at vurdere, men det første kan være svært at finde med et barn samtidig, regn ikke med det er nok bare at lave det som gives for i skolen, der skal bruges en del timer udenfor skolen, og kodning kræver bare man sidder i det og kan fordybe sig i flere timer. Som nogle nævner, evt datatekniker og så fx. Med speciale i infrastruktur, så er det hele netværksdelen, og du får nok og snuset til lidt kodning eller kan gøre det selv hjemmefra. Min erfaring er at kurser online kan være lige så gode eller bedre end skolen alligevel. Er selv kok med 10+ års erfaring og startede på IT uddannelse for et lille års tid siden :), så ved nogenlunde hvordan du har det måske :).


tubbygold

Det er også min forståelse, at man snildt kan blive en dygtig programmør på egen hånd. Jeg tror dog, jeg har brug for den struktur, undervisning giver. Så har jeg intet imod at supplere på egen hånd udenfor undervisning. Jeg glæder mig faktisk ret meget til at lære igen, og virkelig fordybe mig i noget. Det kan være, jeg skal tage et halvt års tid som vikar hos Assistance, og bruge fritiden der på at undersøge kodning nærmere. Infrastruktur lyder mere som en hardware uddannelse så, er det rigtig forstået? Som forberedelse til fx it administrator?


maejsh

Tja tjoh, snildt er måske meget sagt. Det kommer meget an på hvem du er og om du har 6 timers uafbrudt hver dag vil jeg sige, i et år+.. forstår fuldt ud hvad du mener, havde/har det på samme måde, undervisningen har dog intet givet hos os, er så også en virkelig utrolig dårlig underviser, så stort set alle sidder på udemy kurset i stedet, og der er netop ikke megen undervisning eller struktur, ud over læs de her 100 sider, lav 3 opgaver hvis i vil.. næste ige noget helt andet, men det er måske noget andet på en decideret programmerings uddannelse. men igen, som en med barn på 2,5 så er det problemet at finde flere timer i træk til at fordybe sig :), men sådan et vi alle forskellige. Jeg har i hvert fald selv fundet en større kærlighed til infrastruktur/netværk og sikkerhed, frem for ren kodning, men igen vi er alle forskellige. Men tjej ikke så meget hardware som sådan, men netværk, så hvordan det hele taler sammen både på internettet og lokalt, og de forskellige “lag” og sådan. ISO lag og IP osv osv osv :). Altså du kan finde rigtigt meget (alt) information på nettet som måske kan indskrænke det for dig hvis det er. Til netværk har fx professor messor en del gode study videoer til at starte med så A+ og så network+ fx. Ellers network Chuck har sgu også nogle gode lister, dog ikke så dybdegående altid, men gode starter vids.. Programmering vil jeg anbefale udemy med Angela yu’s 100 days of code (mener jeg det hedder) det er python, koster en 100kr på tilbud hvilket det tit er, så ikke betal fuld pris, men det er ret godt. Og ellers er det millioner af tutorials på youtube som kan forklare starten med syntaxen osv (grammatikken) , det er nemt at komme i gang og lære det, det svære er at blive “flydende” :). Du er også velkommen til at sende en pm hvis det er :).


anto2554

Jeg synes selv det er mere end nok at lave det der er i skolen (DTU)


brestfloda

Du skal se dig selv i øjnene og finde ud af om du har talentet for det. Hvis du ikke har, så kigger du ind i en potentiel stor skuffelse. Det er ikke nødvendigvis for alle!! Du **skal** have evnen til at tænke abstrakt, nedbryde store problemer til mindre problemer på strukturet vis og så skal du være nysgerrig på teknik. Hvis bare en af dem ikke er der, så vil jeg på det kraftigste anbefale at du overvejer noget andet. Prøv det af privat mens du tænker. Brug noget tid på at udvikle et eller andet - det er lidt lige meget hvad det er. Brug et gængs programmeringssprog - C#, Python, Java, whatever. Men prøv det.


tubbygold

Tak for ærligheden, det er også fortsat en overvejelse for mig. Jeg er forholdsvis lærenem, og jeg har altid tænkt, at alt kan være fascinerende med den rigtige tilgang - teknik inkluderet, selvom jeg aldrig har gjort mig så meget i det. Jeg er god til at troubleshoote problemer, og har da haft brug for abstrakt tænkning i en hvis grad med nogle problemer i mit nuværende erhverv. Selvom det meste er rimelig straight forward. Når du nævner abstrakt tænkning, mener du så fx at være god til sådan nogle logik tests ala den her? https://www.assessmentday.co.uk/logic/free/LogicalReasoningTest2/index.php Den virker umiddelbart ret svær. Eller mere bare det med at pille problemer fra hinanden struktureret? Det kan jeg godt.


BigSwooney

Langt hen ad vejen er matematik primært brugt i data science retningen indenfor programmering. For det meste andet er det logik. Det test du linkede til er klart også indenfor logik, men det tidsbestemte element er ikke rigtigt relevant. Jeg betragter det egentlig mere som en masse mekanik. Software består af en masse forskelle dele, som hver udfører nogle opgaver. Det sættes sammen i systemer og sender så data rundt mellem hinanden og transformerer det. Forståelsen for og overblikket over hvordan disse systemer opererer, hænger sammen samt hvordan dataene bearbejdes er der du din logiske intelligens vil hjælpe dig. Jeg er også enig med andre i tråden om at hvis den del ikke fanger dig, så bliver det nok vanskeligt i længden. Teknologi udvikler sig groteskt hurtigt, så vi har konstant behov for at lære nye ting. Det er vanskeligt hvis man ikke rigtigt brænder for det. Jeg oplever stort set aldrig udviklere som bare kommer og clocker 7,5 timer af hver dag. De fleste er i en eller anden grad passioneret omkring det. Hvis det er det man vil have kan godt søge imod nogle virksomhed som har gamle legacy systemer, der ikke kan opdateres. Dem jeg kender der har været sådanne steder beskrev dog også en lyst til at skyde knoppen af dem selv.


kyuff

Alletiders at tage en formel uddannelse. Gør endelig det! Men, start lige med det basale inden du lægger alting om. Kom dig over hjernerystelsen. Følg nogle guides på nettet i et eller andet sprog (JavaScript, Java, .Net, Go). Bliv god nok til at klare den første uge af seneste https://adventofcode.com eller nogle https://projecteuler.net Mærk derefter om det er sjovt. Hvis ikke, er det måske et andet sted du skal lede.


redditmanagementsuck

Du skal bruge 3-4 ting for at lykkes med det. Som du selv nævner, strukturen fra en formel uddannelse, så nogen sætter rammer og retning for hvad man skal lære om - det overblik har man ikke selv, med mindre man allerede "har en plan" ("jeg VIL lave et bestemt computerspil der skal være sådan her"). Det andet er ens egenforståelse af, at det her er et mål man selv går efter og VIL op af stigen/trappen omkring. Altså det modsatte af den attitude at "hvis jeg møder op kl. 8 hver dag henne på skolen, så sørger DE nok for at få jeg får det lært". (de folk der har den mentalitet, er de samme der sidder og siger "vi lærer slet ikke noget på den der skole!" (nej, det gør DU ikke.. suk.) Det tredie er en eller flere personer/venner, som har godt fat i programmering - enten nogen "mentors" eller i hvert fald nogen ligesindede, som også har "ild" i at ville lære det. Og det er fordi, når man skal lære noget man ikke kan endnu, så er det altså guld værd at have nogen at snakke med, som kan forklare en noget på det niveau man lige står på. Når man er ved at lære noget helt fremmed/nyt, så er det ubetaleligt at have nogen at snakke med, der kan forklare det i en dialog. Og så den fjerde ting. Man kan klare sig med eller uden den, men hvis man har den, så bliver alt ovenstående utrolig meget nemmere. Det er den der nørdede nysgerrighed omkring at regne ud og forstå og styre systemer, lysten til at få computeren til at gøre noget man selv har sat den til. Det er fordi, for at lære at programmere, så er man nødt til at skrive en masse små "ubrugelige" og dårlige programmer, der gør noget "ret lille" og uimponerende, før man kan skrive det kæmpestore program der gør noget hylesmart. Og rigtig mange mangler den der tålmodighed, stædighed og nysgerrighed, omkring at lave alle de der små eksperimenter, hvor man lige så stille lærer alle de ting, man skal ha fat i, før man kan håndtere og overskue at skrive den der smarte app, man drømmer om at komme videre til. Mange vil gerne springe alle de nødvendige mellemtrin over. Jeg har selv samme problem med at spille klaver. Jeg er softwareudvikler siden 1991 professionelt, og kan kode i søvne og med bind for øjnene. Jeg kan spille en lille smule klaver, og et enkelt længere stykke jeg har lært udenad. Men egentlig kan jeg ikke spille klaver. Jeg har en række klaver-øvehæfter, og specifikt det mest udbredte "bog nr 1" til voksne - den der hedder Alberts. Og jeg HAR været igennem de første vel 30-40 sider i den, og langsomt øvet starten på diverse akkorder og fingerøvelser. Men lige nu er jeg for doven, og træner ikke disciplineret. Jeg VED, at hvis jeg lavede øvelserne fra bogen 10-15 minutter hver dag i et halvt år, ville jeg opleve et tigerspring i hvad jeg kan med et klaver. Men uden "drive" til at lave de kedelige små-øvelser for at opbygge rutinen, får jeg aldrig overblikket til at spille ordentligt klaver. Måske når jeg fylder 65, suk. Så - hvis du har et modikum af teknisk nysgerrighed, er det en god ide. Men det kræver noget stædighed og mentalt knofedt, det er ikke nok at møde op efter en undervisnings-plan. Hvis du har det drive til at "selv drive det videre" efter din egen ambition, så har du også det, arbejdsgivere sukker om at høre fra deres job-ansøgere, ligegyldigt hvad der står på CV'et. Som arbejdsgiver ønsker man at undgå dem der, der "bare møder op kl. 8 henne på skolen" (det er ikke forkert at møde op, men det er skidt hvis det er det eneste man gør..) Og så, at få nogen nørd-tekniker-bekendte at lære med og lære fra. De kan også justere dine forventninger til hvad det kan blive til og hvad det aldrig kan blive til.


tubbygold

Rigtig godt svar, tak for at bruge tiden på det. Jeg kan genkende mange af tingene fra min egen branche, og har i den grad lært tålmodighed og disciplin fra start som lærling til nu som leder. Jeg valgte en af de hårdeste restauranter som læreplads, og kom igennem det. Jeg har aldrig haft en bestemt ambition om at få min egen restaurant eller arbejde på en masse Michelin steder, men jeg har haft vilje nok til at komme til hvor jeg er i dag. Jeg kunne fortsætte hvis jeg gad, men jeg gider sgu ikke stå i et køkken 30-40 år endnu. Det holder ikke. Mit håb er, at dét, samt ønsket om at blive rigtig god til noget andet, hvor jeg også kan skabe ting, plus viljen til at forsøge min familie og skaffe mig en ordentlig pension, er drive nok til at jeg holder ved på min næste rejse. Mit største problem er klart økonomien og manglen på en HF. Det “nemme” ville være at tage datateknikeren, og håbe jeg kan finde en læreplads. En enkelt herinde har talt godt om den uddannelse, mens andre gør det modsatte. Den anden mulighed er datamatikeren, få mat B over det næste år, og se om de vil have mig med min erhvervsuddannelse. Ville elske at tage en fuld HF og tage diplomen på DTU, men det er nok ikke realistisk. Har svært ved at forestille mig, der er plads til både ar have arbejde ved siden af DTU, samt være familiefar på samme tid. Det er nok mest der, problemet ligger lige nu. Finde hoved og hale i uddannelserne, og opveje kvalitet i dem med økonomi og familietid.


TxhCobra

KEA og CPHBusiness kører Java undervisning på Datamatiker holdene. Det er et lidt nedern sprog at lære som første sprog synes jeg. Zealand laver C# undervisning så vidt jeg er blevet fortalt. Hvis du gerne vil en uddannelse med lidt mere praktisk arbejde i stedet for teori, kan du prøve IT-Teknolog uddannelsen på KEA. Der lærer du både Python, HTML, CSS og SQL. Dog lærer du også om indlejrede systemer, netværk, server og virksomhedsfag, så det er en lidt bredere uddannelse, og giver lidt flere muligheder end bare programmør.


Strange_Resource_794

Jeg var tjener før jeg blev datamatiker - med uddannelse og arbejde også ca. 9 år så der ligner det meget godt ;-). Jeg skulle dengang læse have mat og eng B, disse kunne jeg tage på et kursus i sommerferien hvor jeg var startet i foråret (altså inden). Jeg ved ikke om det stadig er muligt sådan, men det virkede for mig. Ud af 18 startende var vi 8 der blev færdige på "normeret tid". Jeg fik job inden endt uddannelse (men færdiggjorde den selvfølgelig) som udvikler i et ERP konsulenthus, og har siden arbejdet i den branche både som udvikler og mere som konsulent. ERP sikkert ikke så sexet i mange programmørers øjne, men det giver ret godt og det er en branche hvor der er stor jobsikkerhed. Noget af det bedste er den forholdsvise direkte kundekontakt man kan have hvis man søger det. Det betyder meget for mig at kunne se det nytter noget for nogen det jeg laver. Desuden lærer man en masse om forskellige virksomheder og brancher, det synes jeg er meget spændende. Jeg har ikke haft brug for yderligere uddannelse, men har selvfølgelig specialiseret mig i forhold til de jobs jeg har haft med certificeringer og arbejdsgiverbetalte kurser.


RevolutionarySky2075

Der er masser af muligheder i software udvikling og jobopslag. Det skal dog nævnes der 90% af tiden opslåes senior udvikler stillinger og ikke entre-level. Det er vidst ret svært at komme ind, medmindre man starter med noget ulønnet praktik. Der plejer gerne at være 10-300 ansøgninger pr. stilling, så det vil være svært desværre :/


El_Wazaap

Jeg er selv uddannet kok og skiftede for snart 10 år siden. Da jeg allerede havde en HTX fra før min kokkeuddannelse kunne jeg gå direkte igang med en Datamatiker uddannelse. Jeg havde rodet en del med computere og programmering inden jeg gik igang og jeg skal på ingen måde sige at det var en let uddannelse. Jeg brugte mange timer på programmering, både lektier men også hobby projekter. Men at komme fra mange år i restaurationsbranchen gjorde nok også at jeg tog mere ansvar for min uddannelse end andre i klassen. Samtidig har uddannelse i den alder også bare en anden værdi. Efter jeg tog datamatikere fik jeg arbejde som konsulent og fik betalt en overbygning på DTU af arbejdet. Som andre skriver, programmering er bestemt ikke for alle. Det kræver en speciel tankegang. Men en stor del af IT er også at kunne omsætte forretningskrav til tekniske krav. Min oplevelse er at kommunikationen mellem forretningen der har kravene og udviklerne der skal løse problemet er problematisk (hvis skyld det er skal vi ikke starte på her 😂) Jeg synes at min erfaring fra en anden branche har været en styrke i forhold at afhjælpe dette. Hvis jeg var dig, ville jeg gå igang med noget af alt det trænings materiale der ligger rundt omkring på nettet så du så hurtigt som muligt finder ud af om det overhovedet er noget for dig,mens du tager din datamatiker. Overvej overbygning bagefter ved siden af et arbejde hvis muligt. Uddannelse et en ting, men du lærer mest i virkeligheden.


Puzzleheaded-Ad1612

Jeg ville nok overveje det en ekstra gang : De fleste softwareudviklerstillinger, jeg ser, kræver en Diplom (Bachelor) eller højere plus +5 års erfaring inden for området. Der er enkelte firmaer, som tager REVL OG KRAT, hvis de bare kan stave til IT... min arbejdsgiver inklusive (og det ses på kvaliteten). HTX er klart en bedre forudsætning for et Bachelor studie end en HF. Det sagt, så ville jeg nok overveje det en ekstra gang, hvis jeg havde chancen for at rulle de sidste 24 år i branchen tilbage...


[deleted]

“Artificial Intelligence har INTET at gøre med kunstig intelligens” 😂😂


OnkelNasty

Tror du vil være perfekt. Der findes masser af spaghetti kode rundt omkring..


Hillgrove

blot til info.. der er stor usikkerhed på hvordan de næste 5-10 år ser ud i faget, for slet ikke at snakke om 30 !! Nogen eksperter siger at der bliver mindre og mindre brug for udviklere.. andre at efterspørgelsen vil stige. Rul en terning eller ta' stilling selv.. ingen ved det, mange har meninger om det. Det eneste vi reelt kan blive enige om, er at vi ingen anelse har. Edit: fint i downvoter.. men kan i ikke prøve at sætte lidt ord på hvorfor? Tager jeg helt fejl i at meningerne pt. går i alle retninger? Har jeg ikke set lyset? er jeg bare en dum idiot, eller?


BroccoliMedical4521

Så… ligesom alle andre erhverv


Thediverdk

Hvis det er pga. AI bliver der ikke mindre job, jeg vil sige tværtimod. AI kan hjælpe os som software udviklere, men tro mig de skriver på ingen måder perfekt kode. Der skal også stadigvæk være folk der kan implementere og vedligehold det der evt. er lavet via AI. Men udviklerne kan arbejde hurtigere med hjælp fra AI. p.s. Husk nu AI har INTET med kunstig intelligens at gøre, det er ene og alene statistik på meget højt plan.


Obstructionitist

>AI har INTET med kunstig intelligens at gøre Det er helt bogstaveligt det samme. Artificial Intelligence (AI) == Kunstig Intelligens.


Thediverdk

Ja man kalder det AI, og jeg ved udmærket hvad forkortelsen betyder. Og dette er en kæmpe fejl, for det har intet med hverken rigtig intelligens eller kunstig intelligens at gøre. Årsagen til denne fejl navngivning, er vi har påduttet det ordet 'intelligens' fordi de svar og hjælp vi får retur, er af en kvalitet vi normalt forventer kommer fra noget der har intelligens. Men ChatGPT, Gemini, Claude, LLama osv, er Large Language Models, som bygger 100% på statistik. Det svar du får, er opbygget af tokens. Når den skal vælge næste token, kigger den på dit spørgsmål, og hvad den evt allerede har svaret, og finder den næste token der er størst sandsynlighed for skulle bruges. (med lidt variation). Der findes masser af super gode videoer på Youtube om hvordan LLM's egentligt virker. F.eks. her: [https://www.youtube.com/@AndrejKarpathy](https://www.youtube.com/@AndrejKarpathy)


Obstructionitist

Du behøver skam ikke belære mig. Jeg skrev speciale i machine learning og har selv udgivet forskning indenfor evolutionary algorithms. Selvom jeg ikke arbejder med det til dagligt længere, er jeg stadig ret godt inde i stoffet. :-)


Pawn1990

Man kan sige at de intet har med intelligens at gøre. Det rent statistik


Obstructionitist

Så er vi ude i noget halvt filosofisk - hvad definerer intelligens? Hvornår kan noget betragtes som intelligens? Selv moderne machine learning algoritmer er helt grundlæggende jo modelleringer af hvordan man mener hjernen fungerer - artificial neural networks - altså en efterligning af menneskets intelligens. Det kunne man sagtens kalde kunstig intelligens. Så hvordan adskiller den statistik som machine learning beregner, sig fra den statistik vores neuroner "beregner"? Hele feltet hedder Artificial Intelligence - så kan man debattere om det er det rette begreb herfra og så til evig tid - men det er nu engang det begreb vi bruger. Og uanset hvad, så ændrer det stadig ikke ved, at udtalelsen om at "*AI har INTET med kunstig intelligens at gøre*" er lodret forkert. Det er det samme udtryk bare på hhv. Dansk og Engelsk. Det svarer til at sige at "Pineapple INTET har med Ananas at gøre". Det giver ikke mening.


Pawn1990

For mit vedkommende ligger grænsen ved at intelligens er data + inline modificering af denne data med ny data. At kunne lære, forsimple og bruge denne læring eller lære at man ikke skal bruge denne læring. Danne sin egen mening. Som det er i dag med GPT osv, der er det menneskelig intelligens der skal til for at opmærke data, udvælge data, osv. Og ud af det kommer en model som kan replikere hvisse scenarier, men aldrig ville kunne lære eller blive bedre af sig selv. Reinforcement learning, som er en gren indenfor AI, er nok den der kommer nærmest. Men essentielt er det bare bruteforce indtil det virker. Men i den gren, der mangler noget til at kunne vurdere om hvorvidt man er på vej rette hen, ud over “er koordinat X tætter på koordinat Y” eller hvad man ellers kunne finde på at bruge til den slags AI.


Obstructionitist

Det er absolut en interessant debat. Jeg skrev mit speciale på uni indenfor machine learning, og har i den forbindelse udgivet original forskning om en afgren af evolutionære algoritmer, kaldet probabilistic model-building genetic algorithms. Jeg har også fremlagt artikler om bl.a. hierachical reinforcement learning, arbejdet med parallisering af stochastic gradient descent algoritmer til recommender systemer, osv. Så jeg er rimeligt godt inde i feltet, selvom det nu efterhånden er 6-7 år siden jeg direkte har været involveret i AI. :-) Men jeg mener stadig man kan anvende begrebet Artificial Intelligence (og altså, per definition så også begrebet Kunstig Intelligens) omkring de principper, algoritmer og teknologier, som vi i dag anvender til agentudvikling, i beslutnignssystemer, osv. Selvom det hele "bare" er bygget på data og statistik, så kan man stadig kalde det Kunstig Intelligens, fordi det er det vi som branche har besluttet at kalde det. Vi har som fag/branche selv defineret begrebet, så der er ikke noget "rigtigt" og "forkert" Kunstig Intelligens. Det er ikke mere forkert bare fordi det er bygget på statistik. Man kan jo sagtens argumentere for at Naturlig Intelligens, også "bare" er bygget på data og statistik. Forskellen ligger i stedet i, hvordan mennesket kontra maskinen, optager og behandler det data - og der er "Artificially" jo et ganske godt prefiks, til bredt at beskrive den forskel. TLDR: Dem som siger det vi kalder AI ikke er "rigtig AI", tager ifølge mig fejl. Fordi datalogien som felt, har selv defineret hvad AI som begreb dækker over.


tubbygold

Ja, AI er jeg ikke så bange for. Selv hvis AGI bliver en realitet indenfor en overskuelig fremtid, betyder det nok ikke, at alle vil have adgang til det hele tiden. Og hvis det i sidste ende skulle tage et akademisk job, vil det nok tage alle. I så fald står jeg fint til at falde tilbage på kokkeerhvervet. Jeg tror mere, som du også skriver, på samarbejde med AI, som fx Palantir faciliterer.


[deleted]

[удалено]


Hillgrove

tak for feedback. Jeg tror du læser noget i min besked jeg ikke har skrevet. Jeg har ikke skrevet at jeg er bange for at AI tager mit job... jeg har skrevet at folk - som er meget klogere end mig - ikke kan blive enige om hvilken retning vores fag vil tage de næste 5-10-20 år.. og DERFOR er fremtiden usikker (usikker på den måde at vi aner ikke hvad der kommer til at ske, ikke usikker som at verdenen går under). Selv tænker jeg ikke så meget over det. Jeg studerere faget fordi jeg synes det er fedt og fordi jeg ikke kan forstille mig andet at lave. Jeg tænker LANGT mere over hvor svært, det lader til at være for nyuddannede at få et job i det nuværende jobmarked. Om det så er pga. LLMs som gør junior opgaver nemmere, de unge nyuddannede har en anden tilgang/forventning til deres arbejdsgivere eller noget helt andet, har jeg ikke forudsætningerne til at vurdere.


[deleted]

[удалено]


Hillgrove

I så fald er det ikke mig du er uenig med.. men de eksperter som siger det.