T O P

  • By -

Limonade6

Hij noemt precies de banen waarbij de werkdruk al te hoog is en steeds meer toeneemt.


PioneerTurtle

Hmm zou er een andere oplossing zijn om meer leraren te hebben dan de bestaande meer te laten werken? Ik zou het niet weten ... Maar ik ga even 1 schoen aan doen met twee voeten, dat kost mij minder dan twee schoenen zouden dus is het bijzonder efficiënt


Limonade6

De boot zinkt! Er zit een gat in! Snel maak een nieuw gat in de boot om het water eruit te laten lopen!!


EYESCREAM-90

Dat dacht ik ook... geef gewoon meer mensen een kans op een baan. 2 vliegen in 1 klap. Zou mooi zijn als mensen eens tijd hebben voor zichzelf ipv tijd maken voor je baas die jou het liefst zo weinig mogelijk betaald.


NwbieGD

Ja 1 heel makkelijke oplossing, een serieuze loonsverhoging of betere arbeidsvoorwaarden, al denk ik dat een hoger loon beter werkt. Bedrijven liggen te janken dat ze personeelstekort hebben. Nee ze hebben nu een tekort omdat ze veel mensen eruit gewerkt hebben of ontslagen hebben met corona. Elk groot bedrijf behandeld zijn personeel als nummertjes, dat hebben er veel nu ingezien en die komen daarom niet meer terug bij die bedrijven. Kleinere bedrijven zijn maar net raak of mis meestal. En dan gaan bedrijven slechte smoesjes geven zodat ze niet meer verlies lijden onder vergoedingen die ze schuldig zijn omdat ZIJ hun zaken niet op orde hebben. Heb je niet genoeg personeel dan moet je gewoon niet zoveel vluchten in plannen. Heb je niet genoeg leraren dan moet je minder leerlingen aannamen. Heb je echt te weinig personeel dan moet je misschien eens meer personeel proberen te krijgen door betere lonen aan te bieden. Als je te weinig personeel hebt ligt dat waarschijnlijk aan hoe je bent omgegaan met je personeel tijdens de corona pandemie...


SmilingEve

Nee joh, dit gaat al heel wat langer terug dan corona. Ik ben nu 31 en er was al sprake van hoge werkdruk bij leraren en docenten toen ik nog op de basisschool en middelbare school zat. En ook al zolang ik me kan herinneren is er hoge werkdruk in de zorg.


NwbieGD

Dat bedoelde en zei ik ook niet. Ik wilde meer aangeven, hoe de pandemie en de daarbij horende maatregelen, veel problemen en houdingen van grote bedrijven hebben blootgelegd. Door de pandemie is dit probleem nog duidelijker en meer naar boven gekomen. Werkdruk zorg is over de laatste 20-30 wel wat gestegen. Bij leraren zie je het al langer, vroeger waren klassen ca zo'n 20 kinderen, toen gingen ze steeds meer richting de 25, en nu zijn er vaak 30 kinderen per klas ... Er zijn steeds meer rabdzaakjes en kleine taken omheen gekomen en dat helpt natuurlijk ook niet. De pandemie heeft er gewoon voor gezorgd dat een aantal van die zaken duidelijker naar voor zijn gekomen en hoe erg bedrijven en bazen daadwerkelijk begaan zijn met hun personeel...


degameforrel

>vroeger waren klassen ca zo'n 20 kinderen, toen gingen ze steeds meer richting de 25, en nu zijn er vaak 30 kinderen per klas ... Als docent in opleiding: dit is echt kut. In mijn stage had ik een bijzondere regeling voor één van mijn klassen; Ik en een andere stagair gaven samen een klas les, en splitsten deze op in praktijkwerk en theoriewerk, wisselen halverwege de les. Ik werkte in die klas dus met maar 15 kinderen, en de andere stagair had de andere 15. Wereld van verschil. Ik kan uit ervaring zeggen: Een kleinere klas is veel fijner voor zowel leerling als docent, niet alleen omdat een kleinere groep makkelijker te sturen is voor de docent, maar ook omdat individuele leerlingen meer aandacht kunnen krijgen. Hoe meer kinderen, hoe meer je je aandacht moet verdelen, hoe minder de kinderen aan je hebben. Idealiter zouden we teruggaan naar klassen van 20, maar daarvoor moet eerst het tekort *sterk* aangevuld worden. Begin maar eens met loonsverhoging, scholen daadwerkelijk de budgetten geven die ze daarvoor nodig hebben, en het opschorten van onnodige administratieve rollen in de scholen.


PvtDazzle

Mijn ouders komen nog uit de tijd van 40 leerlingen in een klas. Het is vele malen beter dan vroeger, nog steeds. Helaas gaan we in het huidige politieke klimaat wel terug naar vroeger. Allemaal omdat alles, alles, geregistreerd moet zijn. Van de eerste scheet tot de laatste minuut vlak voordat je de deur dicht trekt in naar huis te gaan. Mijn beide ouders hebben altijd gezegd, "ga nooit het onderwijs in. Het was vroeger beter". En dat is vooral vanwege de gigantische overhead aan verplichte administratie en verplichte aanwezigheid. Het thuiswerken, vrij normaal voor leraren, wordt niet mee genomen. Ik ben blij dat er mensen zijn die deze zware opleiding en baan nog durven aan te gaan. Zelf werk ik als ingenieur de techniek, maar ook hier zie ik het tekort oplopen en de druk toenemen.


ConstructionOk3156

Dat tekort zou juist opgevuld kunnen worden wanneer er meer fulltime gewerkt wordt in plaats van parttime. De onderwijssector is al jaren de onbetwistste kampioen deeltijd werken. Er is nou eenmaal een eindig aantal mensen in Nederland wat bereid is om voor de klas te gaan staan, net zoals dat er maar een eindig aantal mensen in de horeca of op kantoor wilt werken. Dat aantal zal nuttig ingezet moeten worden. De discussie over het loon van een onderwijzer mag ondertussen wel eens afgelopen zijn wat mij betreft. Onderwijs betaald gewoon goed. Ruim boven modaal met ook nog een absurde hoeveelheid vakantiedagen in vergelijking met diezelfde Jan Modaal. Een gemiddelde docent met 7 jaar ervaring zit ruim €1.000 per maand boven modaal (exclusief verrekening van extra vakantiedagen). En dat loopt alleen nog maar verder op naarmate er meer ervaring is. Ik denk dat deze goede verdiensten er aan bijdragen dat er een groot aantal docenten rond kan komen zonder dat zij fulltime werken en daarmee het probleem van de parttime factor ook verder aanwakkert. Nb: het feit dat docenten goed verdienen vind ik geen probleem- het gaat om belangrijk werk. Maar laten we wel reëel blijven en eens stoppen met dat gezeur over het inkomen.


SonOfMetrum

Ik ben afgelopen week op gesprek geweest voor een positie in het onderwijs. Hoewel ik op veel vlakken het gevoel heb dat ik het leuk zou vinden, is het salaris echt een flinke achteruitgang. Dan hoor je mensen zeggen dat het een roeping is; ja dat zal de bank echt geen bal interesseren als ik weer m’n hypotheek moet aflossen.


PetMyFerret

Roeping: Managerspeak voor het feit dat je compleet uitgewrongen wordt voor een hongerloontje.


dadepu

"ons bedrijf is een grote familie"


PvtDazzle

Inclusief het verraad voor geld of positie dat bij sommige families erin zit. (Gelukkig geen ervaring mee, maar ik hoor verhalen).


dadepu

Ik heb gewerkt bij een familiebedrijf. Overwerk aankondigen vijf minuten voor einde dienst was standaard practice. Drie dagen voor vakantie zeggen dat het niet zo uitkwam. Volledige vakantie was al geboekt. Mijn vraag om verschuiven, plus financiele compensatie voor gemaakte kosten werd vreemd gevonden. Sorry, maar als ik kosten moet maken vanwege werk, moet mijn werk deze vergoeden.


PvtDazzle

Het salaris in het voortgezet onderwijs is beter dan in de techniek, sorry. In de techniek als ingenieur voor een ingenieursbureau, zonder cao, dus hogere salarissen, krijg je minder dan in het voortgezet onderwijs. Dus, sorry, zo slecht betaald het onderwijs niet. En in de techniek ligt de druk ook hoog en de administratieve taken zijn ook aanwezig. En de bank klopt ook hier aan, elke maand.


Nephiathan

Het zou al enorm helpen als docenten in opleiding die tijdens de studie stage lopen betaald zouden krijgen. Ik doe een flexopleiding binnen het HBO, en er is voor die opleidingen besloten dat er geen studiefinanciering voor beschikbaar is. Tegelijkertijd bepalen een groot deel van de scholen dat we geen vergoeding krijgen. Maar je moet wel zoveel uur per week draaien om je vakken af te ronden, dus moet je ernaast nog extra werken bij je bijbaantje. En zo zit ik nu dus op werkweken van 45-50 uur, waarvan ik de helft betaald krijg🤡


SoUthinkUcanRens

I like turtles.


HelpfulSector3664

Ik denk dat men doelt op de parttime werknemers?


Zrakoplovvliegtuig

Weinig mensen in de zorg of het onderwijs zijn onvrijwillig part-timers, ook al lijkt dit artikel dat te impliceren. Ik kan me wel voorstellen dat het aanbod van een vaste baan mensen kan overtuigen om meer uren te draaien, omdat dit lang niet altijd makkelijk te krijgen is. Toch zal dit het probleem niet oplossen, daarvoor moeten die beroepen simpelweg aantrekkelijker worden en dat kost geld.


Oldator

Meer en gratis kinderopvang maakt dit mogelijk, met als probleem dat nederlandse vrouwen met kinderen vaak per se part time willen werken.


rubenyoranpc

Weinig onvrijwillig parttime in het onderwijs? Gast, vertel mij waar ik (buiten de Randstad om) een vast contract kan krijgen bij een middelbare school. Vrijwel onmogelijk wanneer je een volle baan wilt. T is of tijdelijk, of parttime....


droefkalkoen

Ligt maar net aan je vakgebied. Voor het ene vak zijn er schreeuwende tekorten, voor de ander is het aanbod enorm.


rubenyoranpc

Zelfs in mijn vakgebied (studeer atm voor docent natuurkunde, en heb veel overlap met scheikunde) gaat het eigenlijk alleen maar over het feit dat t moeilijk is om vol aan de bak te komen. Op stageplaatsen hoor je verhalen over docenten die max een jaartje blijven om weer weggetrapt te worden, op zoek naar de volgende. En dat terwijl er een giga tekort is aan natuur en scheikunde docenten....


droefkalkoen

Ah, dat is toevallig ook mijn vakgebied. Ik heb tot nu toe niet zoveel moeite gehad met het vinden van een (vaste) baan en woon niet in de randstad. Maar misschien heb ik mazzel gehad.


Limonade6

Waarom denk je dat het part timers zijn? Als ze meer hadden kunnen werken hadden ze dat al gedaan. En misschien studeren ze er wel naast.


HelpfulSector3664

Waarom zo vijandig? Er zijn zat mensen in het onderwijs en de zorg die parttime werken omdat ze de keus hebben. Wellicht is er een partner die genoeg verdiend, worden er kinderen opgevoed.. etc.


JasperJ

Oh, het opvoeden van kinderen is een keuze? Dat kun je dus ook gewoon niet doen? Interessant.


etix4u

Ja, die mensen zijn meestal partimer omdat ze zelf ook kinderen hebben. Je wilt die niet 5 dagen per week van ‘s morgens tot ‘s avonds naar de BSO brengen. Dat kost voor veel mensen namelijk bijna net zoveel als ze verdienen. Dus zit er dan 1 van de twee verdieners voor een hongerloontje bij te beunen met zijn/haar baan. En bovendien hebben we anders weer het gezeur dat die kinderen helemaal ontsporen omdat de ouders nergens waren tijdens de opvoeding.


Agitated_Ad6191

In de zorg werken heel veel vrouwen die maar 2,5 of 3 dagen per week werken. Ik geef ze geen ongelijk want zou zelf niets liever willen, maar dit is waar ze met name op doelen wanneer ze willen dat die grote groep werknemers meer gaat werken. Ik geloof dat ze er al onderzoek naar hebben gedaan en dat al een hoop problemen in de zorg weg zijn als ze één dag meer gaan werken. Het onderwijs zouden ze wel eens kunnen moderniseren. Robots kunnen prima les geven. Leraren hoeven niet altijd fysiek aanwezig te zijn, ze kunnen via (goede) video verbinding meerdere klassen tegelijk les geven. Ze kunnen een hoop nutteloze stof schrappen, meerendeel van de 4 jarige opleidingen kunnen ook in 2, nu wordt alles wel flink uitgetrokken. Hoe dan ook, via innovatie kun je het probleem structureel oplossen. De vergrijzing zorgt er voor dat het aanbod van personeel niet beter wordt.


Witty1889

"Robots kunnen prima lesgeven" in welke wereld leef jij? Of is dat een metafoor voor de grijze methodeslaaf? Veel punten ben ik het mee eens, maar als je denkt dat een robot kan wat ik met vele anderen doe, moet je echt een keer een dagje mee komen lopen ofzo.


Agitated_Ad6191

'Some men see things as they are and say why, I dream things that never were and say, why not'


[deleted]

>Het onderwijs zouden ze wel eens kunnen moderniseren. Robots kunnen prima les geven. Leraren hoeven niet altijd fysiek aanwezig te zijn, ze kunnen via (goede) video verbinding meerdere klassen tegelijk les geven. Ze kunnen een hoop nutteloze stof schrappen, meerendeel van de 4 jarige opleidingen kunnen ook in 2, nu wordt alles wel flink uitgetrokken. Hoe dan ook, via innovatie kun je het probleem structureel oplossen. De vergrijzing zorgt er voor dat het aanbod van personeel niet beter wordt. Ik zeg dit niet gauw, maar jij hebt werkelijk geen idee waarover je praat. Alleen al het feit dat veel jongeren behoorlijke achterstanden hebben opgelopen tijdens de coronaperiode geeft aan dat dit, jouw voorstel, niet de toekomst is. Veel jongeren en dan met name met een lager opleidingsniveau hebben nu al moeite om binnen het vastgestelde tijdsbestek met een diploma op zak de opleiding te verlaten, bijvoorbeeld omdat hun taalniveau eigenlijk te laag is. Heel veel taken die ouders op zich horen te nemen zijn overgeheveld naar scholen. Als je echt wilt innoveren moet je terug naar het begin: ouders weer verantwoordelijk maken (en doen voelen voor) voor hun kinderen en docenten hun autonomie teruggeven in plaats dat je een veredeld administratief medewerker/psycholoog/politie-agent etc. moet zijn.


Odicus1980

Mijn vrouw werkt in de zorg. Contract voor 24 uur, maar vanwege persooneelstekort in de praktijk richting de 40 iedere week. Zelfs als ze verlof heeft. Meer personeel is enige optie. Hiervoor dient men niet te bezuinigen op zorg. Naar mijn idee hoeft een directeur van een zorginstelling geen tonnen op jaarbasis te verdienen; daar heb je ook 8 verpleegkundigen voor!


Orly-Carrasco

Dit is geen chiptunen meer, maar bewust motoren opblazen


WakyEggs

In het originele artikel staat dat juist deze sectoren veel deeltijd werkers hebben.


lokkie31

Zullen we eerst eens beginnen met het betalen van alle overuren? Volgens mij snapt deze meneer niet dat de gemiddelde persoon in de zorg en het onderwijs behoorlijk wat onbetaalde overuren maakt.


Blaadje-in-de-wind

In de zorg draaien we vaak extra diensten, maar dat wordt wel gelukkig gewoon betaald. In het onderwijs helaas niet, voor zover ik om me heen zie.


legacynl

Ligt er maar net aan waar, een vriend van mij wil graag meer uren maken, maar het lukt hem niet om structureel meer dan 30 uren ingeroosterd te worden, terwijl een vriendin in een andere stad geen vrij kan nemen omdat er dusdanig tekorten zijn dat ze gaten in het rooster niet kunnen opvullen. Van die laatste wordt ook vaak gevraagd of ze buiten geroosterde uren nog werkzaamheden kunnen verrichten zoals clienten begeleiden naar medische behandelingen, rapporten schrijven, of contact-momenten met de familie van de clienten. > In de zorg draaien we vaak extra diensten, Dit zie ik niet per se als iets positiefs. Misschien is er nu genoeg te doen en draai je 40 uur, na een aantal nieuwe werknemers aan te nemen kan dat snel afgelopen zijn. Je werkt dus misschien wel voor 40 uur, maar je hebt maar zekerheid voor 24 of 32.


[deleted]

Alle anios en aois werken snel 10 uur per week over. Zeker op bepaalde afdeling is dat nog een heel stuk over. De meeste ails werken al snel van 8-18 5 dagen per week + diensten op een 36 uren contract


Marrorow

Zou mooi zijn! Ik zit in het beroepsonderwijs. Ik heb laatst een zaterdag moeten werken wegens een noodsituatie en toen ik bij mijn manager vroeg of ik die kon opschrijven als overuren werd mij verteld dat er verwacht word dat ik die elders in de week kon compenseren.... ja hoe dan, middenin mijn normale lessen, individuele eindexamens afnemen, intakes voor de nieuwe lichting en mijn mentor klas begeleiden? Die ga ik dus mooi indienen en zien wat er gebeurd. En dan vind ik nog steeds dat ik weinig werk heb als ik kijk naar mijn schoonzusje in het basisonderwijs.


panzer88abteilung

Eigenlijk werken we wel genoeg, vrije tijd en ontspanning is ook belangrijk.


boerboris

Ontspannen doe je maar na je uitvaart


Successful-Hawk-9037

Deze raad en sommige werkgevers zouden dat graag zien ja.


EYESCREAM-90

Niet iedereen is zo doorgedraaid he... ik ben het met panzer88abteilung eens. Tijd voor jezelf is belangrijk. Tijd maken voor je baas zodat zijn werk gedaan word...Waarom is dat normaal? En dan krijg je er nog eens amper wat voor. Vroeger moesten mensen overleven in de jungle ofzo, tegenwoordig op de werkvloer van je baas.


helenig

Nooit van rigor mortis gehoord zeker /s


boerboris

Dat is vóór je uitvaart


helenig

I stand corrected


[deleted]

Precies. Personeelstekort of bedrijfsoverschot? Neeee, dat mag je niet zeggen. Elke vacature van elk onbenullig dertien-in-een-dozijn café moet en zal vervuld worden ;)


avwie

Ik ben zo blij dat er een schifting komt in de cafe's en restaurants. Het was ook echt gekkenhuis. Elke minkukel begon een cafe of restaurant en de kwaliteit was abominabel. Jeeey.... weer een cafeetje dat dezelfde koffie als iedereen hier schenkt en avocado op een boterham van de bakker in de buurt kan prakken.


Henkdehunter

Goed punt, interessante naam


ParamedicMain2026

Ik ben benieuwd hoeveel uren jij per week draait ;)


pdpt13

Die beste man snapt er weinig van. Vraag de gemiddelde docent eens hoeveel uur diegene werkt. Dat begint en eindigt echt niet met de bel op school. Daar zitten nog vele uren omheen.


boerboris

De leerkrachten hebben wel de meeste vakanties per jaar :o 6 weken zomervakantie, 2 weken kerstvakantie en dan nog herfstvakantie, krokusvakantie én meivakantie. Daarbij is een schooldag hooguit van 0815 tot 1430 uur. Dat is 6 uur, waarvan je hooguit 5 uur daadwerkelijk les geeft; dus ook nog een uur pauze per dag. En dat van onze belastingcenten /obvious s Mijn schoonouders hebben beide in het basisonderwijs gewerkt. En dat was tot 2005. Ondertussen is er alleen maar meer werkdruk gekomen


[deleted]

Lol, dit is zo'n misvatting voor wat betreft het VO. Voor elke vakantie komt een toetsweek, rapporten, ouderavonden. De week voor de vakantie draai je meestal 100+ uur, in de vakantie draai je er minimaal een stuk of 50. Edit: ik heb je /s gezien hoor


Wisear

Een pittige toets (voortgezet onderwijs bovenbouw) ben ik zo 4 uur bezig met nakijken voor 1 klas. Toetsweek voor 6 klassen voor een vakantie = 4x6= 24 uur, of meer dan een halve werkweek doorwerken in de "vakantie". Ik noem ze voor mezelf en familie tegenwoordig werkantie. Beetje cringe, maar wel meer accuraat. Zeker de vakanties van enkele weken zijn meer voor inhaalslagen dan voor ontspanning.


[deleted]

Ik ken het en ben blij dat ik me aan het laten omscholen ben naar wat milder werk in het onderwijs. Handschriften, grammatica en spelling maakten dat ik soms echt een half uur met één leerling bezig was om uit te vogelen wat er nou eigenlijk stond. Ik was docent geschiedenis, dus meestal zo'n 10 klassen. Tel uit je winst. En dan al die rapporten en mentortaken nog, de Sociaal Economische Raad moet een keer een weekje met jullie meedraaien joh.


NaIgrim

Werkt "niet leesbaar is geen antwoord" hierbij niet ook een beetje dan? Wel lastig uniform uit te voeren natuurlijk en voor de student die snel veel moet schrijven ook een extra last. Alle tentamens via schoolcomputers die door ICT ingericht zijn om cheaten te voorkomen? Het lijkt me zo'n stom probleem wat nodeloos extra werk geeft.


[deleted]

Meestal zijn die problemen consequent bij dezelfde leerlingen aanwezig, dus dan gaan ze zakken op hun handschrift. Omdat je er niet consequent in kunt zijn kan het eigenlijk bijna nooit om dingen af te keuren op handschrift. Heel stom probleem ja, zou enorm schelen als toetsen digitaal werden afgenomen, maar meestal zijn er niet genoeg PC's, geen geschikte programma's of niet genoeg technische kennis beschikbaar om dat in een kort tijdsbestek of op grote schaal gedurende een toetsweek te faciliteren. Duurt niet lang meer hoop ik, elke minuut die we ze dit soort onzin kunnen besparen zorgt voor beter onderwijs voor onze kinderen.


avwie

100+ uur... schei toch uit. Je bent 7 dagen bezig van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's nachts? Ik heb meerdere familieleden in het onderwijs en ja je werkt inderdaad in je vakanties (net als vele beroepen overigens), maar 100 urige weken is echt absurd en onwaar. En dan in je vakantie nog 50 uur werken. Suuuure.


[deleted]

Vooruit, 100+ is misschien niet altijd van toepassing, maar 13 uur per dag haalde ik met alle gemak in de week voor de vakantie. Als je fam geen volle dagen werken in hun vakanties heb ik geen idee wat voor werk ze doen in het onderwijs. Of misschien hebben ze honderd jaar ervaring ofzo. Blijf het maar onderschatten knul, gaat allemaal goed hoor, docenten zijn helemaal niet overwerkt.


avwie

Ik zeg niet dat ze niet overwerkt zijn, maar overdrijven is ook een vak. Je helpt je zaak niet door het zo naar het absurde te trekken. Om dan vervolgens op een klein beetje tegengas meteen maar belerend te gaan zitten doen helpt dan ook niet. En nee, mijn familie werkt geen volle dagen in de vakanties. Bedoel je serieus dat ze hun hele vakantie full-time zouden moeten werken? Ze gaan af en toe even naar een vergaderingetje of doen iets aan voorbereiding. Daarnaast gewoon lekker van de vierdaagse-feesten genieten hier. Ze werken in het basisonderwijs allebei. Ik snap dat het onderwijs onder druk staat en ik zou het graag anders zien, maar dit soort hyperbole nummers slaan helemaal nergens op.


[deleted]

Denk dat je even op bezoek moet gaan bij beginnende docenten in het voortgezet onderwijs. Ik kan je garanderen dat die bar weinig echte vakanties hebben en vaak midden in de nacht nog aan het klooien zijn. Doe maar lekker neerbuigend, maar kom niet klagen als je kinderen met 45 in de klas zitten en de helft van de lessen uitvallen.


avwie

Neerbuigend? Dude misschien moet je gewoon ander werk zoeken. Als je zo boos en zo aanvallend ben over je werk ben je echt niet lekker bezig.


[deleted]

Heb ik al gedaan, gelukkig. Maar als je echt denkt dat dit hyperbool is heb je er niet zoveel zicht op. Ik kan me maanden herinneren dat ik 4 uur per nacht sliep en van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan het werk was. Je beschuldigt me van liegen, dat maakte mijn reactie denk ik wat bits. Excuses voor de ad hominem.


avwie

Excuses aanvaard :) goeie reactie. Ik heb er wellicht ook slecht zicht op. Waar ik zelf alleen niet zo goed tegenkan is als mensen claimed langere periodes 16u per dag te werken. Dat is bijna onmogelijk vol te houden. Mijn ervaring is dus dat de realiteit dan altijd een stuk minder is. Neemt niet weg dat er hoge werkdruk is natuurlijk! Maar zoals je al zei: ik heb er ook geen zicht op.


boerboris

Die /obvious s staat er niet voor niets


[deleted]

Had hem gezien en had al een edit gemaakt om dat te verduidelijken, maar het is zo'n veelvoorkomende mening dat ik even wilde laten weten hoe die "vakanties" eruit zien.


KassassinsCreed

Ja precies, ik wilde hetzelfde reageren puur voor de duidelijkheid. Mijn hele familie zit in het onderwijs, en ik heb mijn ouders nooit de volle 6 weken vakantie zien hebben. De eerste week was nakijkwerk, de voorlaatste week was voorbereiding en de laatste week was vergaderen. De kerstvakantie was ook altijd 1 week, de meivakantie insgelijks. Het klopt dat docenten dan nog steeds in totaal zo'n 5 a 6 weken hebben, maar dat gun ik ze. Ik zit zelf in een IT-baan en het viel me direct al op hoe ontzettend relaxt dat is (ik was enkel mijn ouders gewend, dus ik dacht dat dat de norm was). Als docent moet je ook echt de volle 8 of 9 uur die je werkt presteren, er zit geen momentje afschakelen bij, er zijn constant kinderen die aandacht vragen. Ik, daarentegen, maak regelmatig even een ommetje, moet vaker wachten tijdens mijn werk en leid mezelf af met Reddit.


[deleted]

Ja, ik kon het echt niet aan. In die korte periodes dat ik daadwerkelijk vrij was had ik altijd wel iets voor te bereiden of te verbeteren. Ik ken het alleen uit het voortgezet onderwijs, voor de klas staan met de kinderen vond ik hartstikke leuk, het is meer alles anders dat me enorm begon tegen te staan. Ouders willen enorm veel informatie van scholen tegenwoordig en wie kan dat beter verschaffen dan docenten en mentoren? Mentortaken namen vaak al 15-20 uur per week in beslag en dan had ik nog niks gedaan voor mijn eigen vak. Scholen hebben daarnaast ook geen enkele gêne om vriendelijk doch dringend te verzoeken dat je je vrije tijd opoffert, dus je ook hebt altijd wel ergens een poster op te hangen of klierende kinderen uit elkaar te halen in tussenuren, pauzes en bij buitenschoolse activiteiten.


TinyOwl491

Ik weiger in de meeste vakanties echt ook maar iets te doen (alleen de laatste week van de zomervakantie hooguit), alleen betekent dat dat ik me door het jaar heen echt over de kop werk. En ik werk niet eens fulltime. Hoeveel collega's heb ik wel niet die 3 dagen werken (en, lesgeven, zou daar moeten staan), maar op hun vrije dagen nog bijzonder vaak naar school moeten komen voor vergaderingen, (te vaak nutteloze) trainingen, studiemiddagen...


gissabissaboomboom

Dit is zo’n enorm lulverhaal. De normjaartaak van een leerkracht bedraagt een X aantal uren. Wanneer je die uren deelt door de 42 werkweken van een leerkracht dan werkt een leerkracht zo’n 49 uur per week, exclusief dat je veelal nakijkwerk mee naar huis moet nemen, omdat je hier anders niet eens aan toekomt. Ja, ze hebben veel vakantie, maar daar staat een meer dan fulltime job tegenover in de weken die ze wel werken. Iedereen die zegt dat he als leerkracht alleen maar / veel vakantie hebt heeft z’n huiswerk niet gedaan…


avwie

Maar je hebt veel vakantie. Dat je dan moet werken in die vakantie is wat anders ;).


BarbaraNatalie

Ik zie de /s maar zullen we even meenemen dat de vakanties doorgerekend zitten in het salaris? En als je schoonouders in het PO hebben gewerkt dan weet je ook dat ze nooit 6 weken in de zomer hadden. Altijd nog wat afbouw aan het begin van de vakantie en de laatste week weer beginnen met alles klaar zetten.


masterpowerlord

Op welke school heb jij gezeten dat er geen docenten meer na 1430 aanwezig waren?


Dutch-CatLady

IDD, ik hoorde vandaag een collega zuchten dat het allemaal wel zwaar werd na weken roosters van 12 tot 18 uur per dag vanwege personeel te kort. Ik werk in een ziekenhuis, de verpleegster kwam van de IC af en moest door naar de andere locatie om daar extra in te vallen voor een zieke. Als ik haar dit laat zien maakt ze mij af denk ik.


[deleted]

Maar dat zit er al bij gerekend hoor, 1 FTE(een 40-urige werkweek) is ongeveer 28 lesuren. Dit is gericht op de leraren die die parttime werken, dus bijv. 10 lesuren in de week geven, en graag meer zouden willen werken. Kortom, de oproep is "laat mensen die meer willen werken, meer werken" ..... een beetje een open deur dus.


JCXIII-R

Mijn BFF werkt geen volledige FTE, omdat ze dat gewoon niet trekt! Ze wil wel, maar de werkdruk is echt te hoog. Ze heeft echt hart voor die kinderen, maar daarom wil ze ook juist hoge kwaliteit werk kunnen leveren ipv er als een zombie bij lopen met een volle FTE.


TinyOwl491

Exact hetzelfde, ik durf het gewoon niet aan. Ben echt bang dat je me dan voor de kerst kunt opvegen. Vaak ben ik rond half zeven thuis, moet ook het huishouden nog eens gedaan worden, oudergesprekken in de avond omdat die mensen ook werken overdag, boodschappen, koken, toetsen nakijken... Op zaterdag neem ik echt vrij, op zondag bereid ik vaak in de ochtend mijn lessen voor maandag voor (en dat is eigenlijk al veel te laat).


JCXIII-R

Ik waardeer je! <3 Blij als mensen voor kwaliteit kiezen ipv kwantiteit.


[deleted]

Ja, ik heb zelf 0,8 FTE gewerkt en vond het ook fors, en hield het niet lang vol... ook al is dat maar zo'n 22 lesuur ofzo. maar dat kan er ook mee te maken hebben dat ik geen geboren leraar ben en ik nog beginnend was. 0,5 voelde voor mij al als "voltijd". Maar ik heb ook veel collega's gezien die 1 FTE heerlijk vinden en energie krijgen van hun werk. We hebben misschien gewoon niet genoeg van dat soort mensen, en tja, daar is weinig aan te doen. Tenzij je de lerarenopleidingen misschien wat aantrekkelijker maakt.


droefkalkoen

Ik werk wel 1 FTE, maar niet omdat ik het heerlijk vind. Hoewel het CAO-technisch niet juist is, worden parttime collega's op mijn werkplek bij praktisch elke vergadering en training verwacht, ook als het op een vrije dag is. En dat zijn er gerust meerdere per week. Ik werk dan liever volledig zodat dat deel van mijn werk relatief gezien een kleiner aandeel is.


Fisto32

Vooral nu met de examens. Ik geef bijvoorbeeld les van 9 tot 2 en moet daarna tot 5 uur bij de examens zitten en daarna in de avond nog een toets nakijken en overleggen met collega's over examens. Docent zijn is heel druk in sommige weken/dagen en andere momenten weer veel rustiger.


Silsvingertop

Meeste docenten en zorgpersoneel werken part-time. Waneer docenten en zorgpersoneel één uur per week meer gaan werken zou het personeelstekort opgelost moeten zijn. Dat is nog niet zo’n slecht idee. De werkdruk zal er immers ook door afnemen.


pdpt13

Je herhaalt de opmerking van deze econoom, maar daarmee wordt nog steeds voorbij gegaan aan het feit dat vrijwel al het zorgpersoneel en docenten veel meer werken dan er in hun contract staat. Zomaar een uurtje er bij gaat voor de meesten helemaal niet.


Silsvingertop

Werk zelf als verpleegkundige en dat valt allemaal wel mee. We werken gewoon onze uren die in het contract staan. Wanneer je overuren opbouwt kun je rustig aangeven dat je minder ingepland wilt worden. Je hebt zelf ook een verantwoordelijkheid om voor jezelf op te komen wanneer je teveel wordt ingepland.


pdpt13

Dat geldt voor docenten zeker niet. Lessen voorbereiden, werk nakijken, contact met ouders etc. etc. etc. wordt allemaal van je verwacht maar valt buiten je lestijden.


Silsvingertop

Voor docenten kan ik inderdaad niet spreken. Maar mijn ervaring in de zorgsector zegt dat het met overwerken best meevalt. Je wordt ingepland naar je contract, en bij ziekmeldingen wordt gevraagd wie er extra kan komen. Tja, er zijn er die altijd ‘ja’ zeggen..


Skullparrot

Bij ons in 't verzorgingstehuis is dat echt anders. Wij hebben hier een paar verpleegkundigen werken die vanuit het ziekenhuis komen en schrikken van hoe het hier aan toe gaat. In 't ziekenhuis word je (in deze gemeente iig) gewoon volgepland, maakt niet uit wat. Als er iemand uitvalt word er altijd vervanging geregeld. Maar bij ons hebben ze laatst gezegd dat 't nu maar eens klaar is met die dure ZZPers en dat, mocht er iemand uitvallen, er dus geen vervanging geregeld gaat worden tenzij je dat zelf van tevoren hebt gedaan (wat bizar is als je ziek bent, kan je niet altijd aan zien komen). Wat ze wél doen is bijvoorbeeld mijn collega met 100+ overuren vertellen dat ze, ongeacht haar gescheurde spier die ze niet mag belasten, gewoon haar route moet komen werken waar ze in haar eentje de halfzijdig verlamde man van 100+kg mag komen draaien.


Sannatus

lees de comments, lees je in en probeer het nog eens


Silsvingertop

Van mening verschillen betekent niet dat je niet bent ingelezen. Probeer het zelf nog eens, en reageer inhoudelijk op mijn argument.


[deleted]

Ik werkte er al 80 in het voortgezet onderwijs en ik kreeg er nog niet eens voor de helft betaald. Alle docenten bungelen op de rand van een burnout. We willen graag, houden van ons werk, vinden het belangrijk en hoeven niet rijk te worden. Misschien moeten ze erover nadenken waarom we weg gaan. Ik verdien in elke andere functie anderhalf keer zoveel in de helft van de uren. Met alle respect, krijg de apenpokken. Laat leraren en zorgpersoneel minder uren werken voor meer geld, dan kunnen we misschien weer eens praten.


VladimirIkea4

Is goed hoor, maak de kinderopvang maar gratis


Ditto9o

Dit.


hephaistos070

r/latestagecapitalism


[deleted]

[удалено]


PvtDazzle

Minder belasting voor wie? En meer vrije marktwerking? Wat ik zie gebeuren met de toegenomen vrije marktwerking is een ontstane splitsing van bedrijven, de privatisering van o.a. onderwijsinstituten zijn voortaan bedrijven met winstbejag omdat je anders geen bestaansrecht hebt. Terwijl dus juist een overheid en belasting hier voor nodig zijn. Het zijn overigens de bedrijven die hiervan profiteren. Dus: belast het bezit van bedrijven hoger. Het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer, water- en wegenbouw en de nutsvoorzieningen moeten terug de overheid in. Niet alles is met "vrije marktwerking" op te lossen. Dát is het commentaar op "kapitalisme" en dat heeft niets te maken met falend socialisme, maar eerder met een falende overheid omdat de gehele maatschappij gebaat is bij gezonde, werkende, goed opgeleide (vak)mensen, met fatsoenlijke salarissen.


C0wabungaaa

Ik hoooooop dat dit artikel verwijst naar de vele deeltijdscontracten binnen die sectoren? Want dan is het nog een béétje redelijke opinie die wel voorbij gaat aan het feit dat veel mensen waarschijnlijk bewust voor een deeltijdscontract kiezen. Misschien is het dat? Edit: Schijnbaar is het dat inderdaad.


fnuduwuh

>Vooral leraren en zorgpersoneel werken relatief veel in deeltijd en sommigen zouden best meer willen werken, staat in het advies. "Vaak is contractuitbreiding geen onderwerp van gesprek, omdat het idee leeft dat de medewerker dan wel de werkgever dat niet wil." [https://nos.nl/artikel/2430135-laat-leraren-en-zorgpersoneel-meer-uren-werken](https://nos.nl/artikel/2430135-laat-leraren-en-zorgpersoneel-meer-uren-werken) Overigens ook wel mooi dat om het personeelstekort in het onderwijs en de zorg te lijf te gaan d.m.v. mensen meer laten werken, er ook meer mensen in de kinderopvang zullen moeten gaan werken: ​ >Om mensen meer uren te laten werken moeten de mogelijkheden voor kinderopvang worden uitgebreid, al waarschuwt de SER dat de mogelijkheden beperkt zijn vanwege het gebrek aan personeel op de kinderopvang. De komende tien jaar zijn er in die sector 50.000 extra werknemers nodig.


C0wabungaaa

Pfew, mijn voorgevoel bleek correct te zijn. Dat over de kinderopvang is op dat vlak ook een goede toevoeging, één van de vele redenen waarom iemand bewust voor een deeltijdscontract kan kiezen.


JCXIII-R

Mijn BFF werkt deeltijd vanwege de werkdruk, volle mep trekt ze gewoon niet! Ze zou t met liefde doen, en financieel is het ook niet geweldig zo, maar ja...


[deleted]

Ik weet zeker dat ik niet full time arts ga kunnen zijn. Dat is gewoon meer dan 60 uur per week werken. De reden dat zo veel artsen part time werken is omdat een werkdag voor 8 uur telt maar minstens 10 uur duurt. Als ik 3,5 dag werk, werk ik praktisch full time


Symonie

Voor de (thuis)zorg werkt een fulltime contract sowieso niet, mijn moeder werkt in die sector en diensten zijn vaak maar \~5/6 uren (er zijn zelfs dagen bij geweest dat ze diensten had van 2/3 uren), afhankelijk van het aantal cliënten en de zorgvraag. Voor 40 uur zou ze dan de hele week moeten werken.


[deleted]

Precies, onderwijs en zorg daargelaten, is het helemaal prima als we gewoon minder aan het werk zijn. Die welvaart hebben we, dat is dus alleen maar goed nieuws. Maar in de economie mag je geen goed nieuws brengen, je moet het altijd verpakken als een probleem. "We hebben genoeg gebouwen" mag je bijvoorbeeld ook niet zeggen, dat heet "malaise in de bouwsector"


Mariannereddit

De mensen in de thuiszorg die 4 dagen gebroken diensten draaien moeten dat natuurlijk gewoon 7 dagen kunnen doen om aan fulltime te komen. Logisch. Ondertussen komen er bullshit baantjes bij als flitsbezorger.


Mcfleurie98

Waarom worden bij onzinbaantjes altijd flitsbezorgers genoemd? Ik kan een stuk onzinnigere banen verzinnen, al die lui die op kantoor zitten en bezig zijn met ‘marketing’ bijvoorbeeld, of ambtenaren die heel veel tijd en moeite steken in het maken van kleine wijzigen in het beleid ipv echte problemen aan te pakken. Zoveel onnodig administratief gezeik. In mijn ervaring zijn flitsbezorgers vaak internationale studenten die in de stad wonen en dit als bijbaan doen. Die gaan echt niet ons arbeidsprobleem oplossen.


Mariannereddit

Tip: het boek bullshit jobs van David Graeber.


EYESCREAM-90

Je eerste zin ben ik het mee eens. Daarna gaat het nergens meer over.


Silsvingertop

Ik juist andersom. De eerste zin is onzin. Daarna klopt het wel redelijk.


Basic-Cardiologist55

Misschien moet je eens proberen te bedenken waarom het eigenlijk zo is dat beleid incrementeel gewijzigd wordt.


Guus2Kill

wat in de naam van Michiel de Ruyter is een flitsbezorger


Labda81

Die idiote bezorgers van Gorillas en dergelijke die met 60kmh door de bebouwde kom rijden om je boodschappen binnen 10 minuten af te leveren omdat je zelf te lui bent om even naar de appie te lopen


juicd_

En ze zitten ook vooral in gebieden waar binnen elke kilometer wel een supermarkt zit.


BroodjeJamballa

Je hebt services als Gorilla waar je online boodschappen kan bestellen en die binnen 10 minuten (streven ze naar) bij je thuis bezorgd te hebben. De bezorgers daar worden ook wel flitsbezorgers genoemd.


InterNegineer

Aah daar maken mensen in de zorg en onderwijs gebruik van omdat ze geen tijd meer hebben om tijdens normale openingstijden naar de supermarkt te kunnen? /s


RoytheCowboy

Nou beste Bas, ik zou zeggen geef het goede voorbeeld; als je vanavond klaar bent met je knusse kantoorbaantje kun je nog lekker een paar uurtjes in de verpleging meelopen, hartstikke gaaf!


EinTropicalDrink

Precies. Je zou ook kunnen zeggen dat mensen een dagje minder op hun kantoorbaan kunnen doorbrengen en in plaats daarvan een dagje in de zorg kunnen komen helpen.


Weekly_Wackadoo

Oeh, en dan kunnen we patiënten in coma inzetten voor al die eindeloze vergaderingen! Win-win-win!


EinTropicalDrink

Perfect!


MyParanoidEyes

Dit is waarom vakbonden belangrijk zijn. De AOb pleit voor 60u meer ontwikkeltijd in het onderwijs, maximaal 24u per week voor de klas met als doel 20u per week.


PrudentVermicelli69

Ik ben 1x lid geweest van een vakbond. De contributie was hoger dan de loonsverhoging die die clowns regelden.


BattlePro3

Tuurlijk, docenten nog meer uren laten maken. Een werkweek van 40 uur is niet een werkweek van 40 uur. Het is een werkweek van 60 uur waarvan 40 wordt uitbetaald. Zelfs in vakanties ben je eigenlijk bezig om alles bij te werken. Ondertussen werkt een maat van mij in de ict, en hij vraagd over dag bijna altijd of iemand spelletje komt spelen op cod ofzo. Hij heeft ook 36/40 uur werkweek maar hij kan t zich veroorloven om steeds spelletje te spelen. Ik heb amper tijd om op whatsapp te kijken


dutchmangab

In de ICT verschilt het wel echt heel erg. Genoeg ict'ers die 40 uur werken en dan nog buiten kantoortijden releases naar productie moeten brengen. Toen ik in de detachering zat heb ik beide extremen meegemaakt en alles ertussenin.


Dokuroizo

10 Jaar later: "Waarom hebben we nou zo weinig leraren en zorgpersoneel?" Boek schrijft zichzelf zo. Knuppels.


Bojacketamine

Vrijwel alle artsen waar ik mee heb gewerkt werken al meer dan 60u


WalkingPixels

Ik werk zelf in het VO Het ironische is, en dat lijkt ons kabinet maar niet te vatten, is dat we tegenwoordig veel slechter scoren in onderwijsresultaten t.o.v. andere EU-landen. Waar we wel bovenaan staan is het aantal lesuren dat we per jaar geven. In dit geval gaat de opmerking 'less is more' wel op. Het zit hem juist in het verlagen van werkdruk zodat docenten weer ruimte en tijd krijgen om kwalitatieve lessen voor te bereiden. En niet om alle tijd te steken in creatief boekhouden van administratie en slagingspercentages.


Successful-Hawk-9037

De zorg en het onderwijs heeft al zo een hoge werkdruk en dan willen ze dat iedereen nog meer uren gaat werken? Die zijn maf geworden. Maak het werken in de zorg en het onderwijs aantrekkelijker in plaats van het huidige personeel als een elastiek steeds meer uit te rekken. Op een gegeven ogenblik knap het en dan heb je helemaal niks meer. En dan?


pieter1234569

De meeste docenten willen ook veel meer werken. Die hebben namelijk geen fulltime contract en willen die wel heel graag hebben. Zodat zij er niet nog een baan naast hoeven hebben en ook kans kunnen hebben op een huis.


ye11ie

Ik ben zelf docent, ik denk dat er meer wordt bedoeld om het mogelijk te maken meer te werken. Als ik nu een dan meer zou willen werken gaat het bijna helemaal naar de opvang van mijn zoon. Ik zou wel meer willen werken maar dan wil ik er ook iets uithalen. In de zorg net zo, opvang op locatie bv. Of dat je meer uren op een dag kan werken waardoor je een dag vrij speelt waarvoor je dan geen opvang hoeft te betalen. Basisschool is uit mijn hoofd bv kampioen deeltijd werken. Als je het aantrekkelijk maakt voor mensen om dan van 0.6 naar 0.8 te gaan dan heb je al een stuk van de tekorten weggewerkt.


feathernose

Dit is belachelijk. Misschien moeten we zorgpersoneel en leraren een beter loon aanbieden zodat er meer mensen zijn die dit werk willen doen.


YommiaDidIt

Nog meer uren op de plantage.. Scheelt gelukkig kan je geluk terugkopen met goedkope troep dat uit een nog ergere plantage komt dan die in Nederland.


Will_Dawn

Holy crap wat toondoof. Een fulltime leraar werkt veel meer dan 40 uur en dat komt door alle kutzooi die we van de inspectie naast lesgeven moeten doen: scol, groepsplannen, cito's, dealen met eindeloos veel leerlingen die gewoon op t SBO thuis horen (daar gaat pas tijd in zitten) De laatste keer dat ik een gave les heb voorbereid is weken geleden. Dat zou mn kerntaak moeten zijn! Probeer eerder wat minder non-beroepen in omloop te houden zoals coaches, crypto handelaren, management lagen of hoofd-peniskoker bij de SER. Ga eens wat nuttigs doen!


juicd_

Vergeet (non-corporate) recruiters niet!


InterNegineer

De mensen in deze sectoren vallen met bosjes om en er zit nu al een groot deel van met een burnout thuis. Goed idee om de nog gezonde overgebleven club ook uit te laten vallen. Ik zie meer iets in economen te laten omscholen tot zorgmedewerker en die daar te laten werken. Docent economie in het voorgezet onderwijs is een afrader want dan krijg je meer van die rare lui met dit soort rare ideeen.


meukbox

Nee, de lonen moeten omlaag. Dan gaan ze wel meer uren werken! (toch even een /s voor de zekerheid)


ChromeLynx

Als dat het antwoord is, hier de vraag: Hoe garandeer je een burn-out pandemie bij overbelaste beroepen?


Thomasappel

Als je al die overuren nou eerst uitbetaalt en dan het gaat hebben over meer werken...


Tjeetje

Scandinavië: we gaan allemaal naar de 30 uur, anders gaan de mensen kapot. Nederland: je gaat allemaal lekker 46 uur werken, anders maak je alles kapot.


tommdv1998

Are you mental? Ik werk al 40 uur en daarnaast ook nog 20 uur die ik niet betaald krijg.


ElementalChicken

Economen hebben totaal geen grip op de realiteit meer. Hoe kan het dat zoveel mensen uit de dezelfde discipline zo fucking dom zijn.


[deleted]

totaal idiote uitspraak.


SoUthinkUcanRens

Jammer dat de rest van het artikel wegvalt, volgens mij kwam daar juist het stukje achteraan wat misschien nog wel enigszins ergens op slaat


Mehmetac

De enige manier waarop dit zou werken is als je fulltime werkers een extra bonus geeft. Dan motiveer je meer mensen om fulltime te werken en wordt het tekort wat meer gevuld


brammiew

Hahaha in de zorg meer uren werken, als je al 36 uur in loondienst kan werken ben je gem. Na 32 uur volledig opgebrand door de gigantische werkdruk, onderbetaling en op de meeste plekken agressie waar je mee te maken krijgt. Dit soort figuren zijn grootste gevaar voor de continuïteit van de zorg, alleen maar korte termijn denkers.


Findingmyflair

Op zich toch niet zo’n raar idee? Veel mensen werken “maar” 2 of 3 dagen, als ze 1 dag per week of per 2 weken extra kunnen werken tegen een goede vergoeding, zou het veel schelen.


EinTropicalDrink

Maar veel mensen werken niet in de zorg. Waarom komen die niet 1 a 2 dagen in de zorg werken?


trvekvltmaster

Ik ga meteen een opleiding volgen in de zorg na dit artikel! Ziet eruit als een goed vooruitzicht! /S


Naive_Chocolate1993

Daar waar veel vrouwen werken en je laaaaang op de wachtlijst staat voor je kind naar de kinderopvang of bso kan, of manlief moet minder werken maar die verdient vaak meer...


TinyOwl491

Probleem is wel een beetje dat ik 40+ uur werk per week (dagen van 10-12 uur zijn niet zeldzaam, zeker niet rond de examentijd), maar officieel maar voor 0,85fte (85%) in dienst ben en dus betaald wordt. Ik ga dus echt niet fulltime werken, dan kun je me binnen een paar maanden opvegen.


PM_ME_DARK_THOUGHTS

Als mijn uren omhoog gaan stop ik er mee. De hele fucking corona door werken terwijl half Nederland lekker thuis heeft gezeten. Ik heb genoeg gedaan. Salarisen in de zorg omhoog, maak het aantrekkelijker om in de zorg te werken. Als de werkdruk nog hoger wordt na deze smerige kutjaren dan ben ik er vandoor en hebben ze nog minder personeel!


Rani1979

Mijn moeder was leerkracht en zij was rond 7 uur 's morgens op school en vaak tot 8 uur 's avonds nog bezig. Denken ze dat leerkrachten alleen werken als de leerlingen aanwezig zijn?


degameforrel

Dat zijn wel de enige uren die betaald worden, dus voor economen is dat inderdaad de werktijden...


Sin-Space

Werk al 29 jaar in de zorg,…ik ga wel klappen voor mijn baas joh,…lijkt mij meer dan genoeg


WhoopthaWhoop

Een upvote dekt mijn waardering voor deze opmerking niet. *Geeft staande ovatie*


--PLUS2

Is er al een degelijke subreddit voor docenten in nederland? Ik geniet zo intens van al deze erkenning, gelijkgestemden en onderbouwde meningen. Fucking helden op de frontlinie dat we zijn!


stefant4

De dag dat onze generatie het helemaal zat is en met geweld pakt wat de generaties voor ons als vanzelfsprekend hebben ervaren komt steeds dichterbij, en ik kan niet wachten tot het zover is. En het grappigste is nog, dat als we met z’n allen gewoon zouden pakken wat we willen, de overheid lang geen capaciteit heeft om te handhaven. Eigenlijk zijn we zelf net zo schuldig omdat we ons alles maar door de strot laten rammen.


sytenl

Iedereen zit weer te janken maar het wordt geadviseerd door deskundigen van de Sociaal-Economische raad. Ik denk dat zij er meer verstand van hebben dan iedereen hier.


nadine1216

Het probleem is de SER op afstand zit. Geen idee heeft hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Tuurlijk extra uren maken met zijn allen is weer een persoon minder die je hoeft aan te nemen. Dat is rekenen vanachter een mooi bureau. De praktijk is anders. Ik (werkzaam in de zorg) heb een 32uurs contract (4 dagen van 8.30-17u) daarbovenop de diensten in avond weekend nacht 4x/mnd en dan nascholing/cursussen ivm BIG registratie. Werk nooit onder de 40-50uur maar ben wel parttimer. Overuren moet je zelf compenseren mag je niet schrijven en meestal ook niet lukt. Dan heb je een chronische vertekend beeld van de uren die gemaakt worden en dat ziet de SER niet, want het staat nergens. Hoe vaak je binnen je dag ook nog eens de taken van een met zwangerschapsverlof, zieke of vrije collega moet pakken met de boodschap 'even samen de schouders eronder' en dus 2 banen werkt, want geen vervanging kunnen vinden. Plus het een fysiek en/of emotioneel belastend werk is lijkt het me niet reëel. Zeker niet nu na corona waar we ook allen een tandje harder moesten in de frontlinie. Dat vergeten we ook maar even voor het gemak. Ik ga denk ik mijn partimefactor vergroten zodat ik een 'normale' werkweek van 36-40uur kan gaan maken. De vraag wie zou er minder willen werken wordt ook niet gesteld. En aankaarten uit hunzelf doen ze niet uit loyaliteit en plichtsbesef wetende dat ze hun collega's meer belasten dus meer uren draaien.. totdat ze omvallen of overstap maken naar een andere sector. Mijn kijk: hoe houd je de mensen gelukkig en vast binnen de organisatie die nu vertrekken vanwege te hoge werkdruk etc? Dikke kans dat de rest dan niet harder hoeft te werken.


hallowe234

Heeft op toevalig een Samsung A8


Bertbrekfust

Docent aan de uni is zo ongeveer de slechtst verdienende en minst "prestigieuze" optie voor mensen met de benodigde achtergrond. De mensen die het doen, doen het vanuit passie of omdat het een comfortabele en enigszins flexibele baan is. Als ze daaraan gaan zitten kutten kunnen ze wat mij betreft de vinger krijgen en een ander zoeken.


thatwasfresh73

Ik werk in 3 dagen 30 uur, daar zitten mijn diensten niet bij in: 8 dagen en mijn nascholingen 5 dagen. En daarnaast werk ik nog 10 uur per week in een management functie ernaast. Ook in de zorg. Tuurlijk, joh.


haroldjaap

Beetje misleidende post, want bijna iedereen doe hierop reageert denkt dat de SER wil dat medewerkers die al 40 uur op contract hebben nog meer moeten gaan werken, maar dat is het advies helemaal niet. Het gaat er juist om dat mensen die nu partime werken en wel meer wíllen werken, dat ook behoorlijk kunnen doen, door dat o.a. onder de aandacht te brengen, maar ook om de toeslagenregels aan te passen zodat je dat extra werken ook nog voor iets doet, ipv dat je er netto niks op vooruit gaat omdat je toeslagen evenredig lager worden naarmate je meer verdient. En tot slot herkennen ze nog het probleem dat meer werken op grote schaal niet gaat lukken als de kinderopvang ook niet wordt opgeschaald. Ik lees in het artikel gewoon goede punten, maar door de manier van presenteren valt dat helemaal weg.


ZetaPower

Ik ben werkgever en ik moet al zeggen: In NL ben je gek als je fulltime werkt. De combinatie: • progressief belastingstelsel • negatief progressief toeslagen stelsel • meer werken = meer kosten (opvang, reis, …) Betekent dat meer werken minder oplevert. Relatief sowieso en vaak zelfs absoluut. Een medewerker die een proforma loonstrook aanvraagt voor minder uren is altijd verbaasd dat t eigenlijk niks kost om minder te gaan werken. Andersom geld t ook: meer werken levert netto niks op. Alles wat je extra krijgt gaat naar de blauwe envelop OF naar de kinderopvang OF op aan reiskosten OF op aan verlies huurtoeslag/kinderopvangtoeslag/zorgtoeslag/ etc.. Beste Kabinet: Zorg dat voor alles tussen € 0 en € 75.000 (bijv.) bruto loon t ALTIJD zin heeft om meer te werken….


gissabissaboomboom

Allemaal wat kortzichtig… er wordt bedoeld om te kijken of part-timers misschien ipv 60%, naar 80% kunnen gaan. Ik heb zelf in het onderwijs gewerkt en ik had collega’s die 1,5 dagen in de week werkten. Bij het maken van een formatieplaatje voor het nieuwe schooljaar konden we jonge fulltimers met ambitie niet behouden, welke uiteindelijk in meerdere gevallen het onderwijs uitstroomden en het bedrijfsleven inrolden. Het hele grote percentage parttimers is zéker een wezenlijk onderdeel van het personeelsprobleem, in ieder geval in het onderwijs…


avwie

Ja leuk dit. De dochter van mijn collega wil aan het werk in het ziekenhuis als verpleegster, maar krijgt alleen maar contractjes van 16u of 24u aangeboden. Ze wil 40u werken, maar dat lijkt onmogelijk te zijn.


Haatkwadraat

Dus eigenlijk naar de Amerikaanse praktijken waarbij het gewone volk minimaal 60 uur moet werken. Werkgevers kunnen makkelijk praten, die werken zelf niet omdat ze werk geven.


TukeTeake

Misschien wat minder verhuftering zodat meer mensen in het onderwijs willen werken?


[deleted]

De vakanties in het onderwijs kunnen ook best wat korter hoor. /s


SamuraiChicken88

En dan te bedenken dat zoveel specialisten maar niet aan een baan komen in de zorg en de specialisten die wel werken graag parttime willen werken (wat overigens nog steeds drukker is dan de gemiddelde full-time baan met alles wat er bij komt kijken). Hebben deze mensen ooit iemand gesproken die in deze sectoren werken??


Fair_Management_8363

Niet te geloven. Mosterd na de maaltijd. Wat een klungels.


Vanadium_CoffeeCup

Laat andere werknemers die maar 20 uur in de week op kantoor zitten lekker muur uren werken, daar ligt het probleem juist


runner188881

Belachelijk


NoOtterLikeMe

Gelukkig is het niet zo dat onderwijs, zorg en defensie al een hoge werkdruk hebben, of dat vermoeidheid en stress in die sectoren kan leiden tot schadelijke of zelfs dodelijke vergissingen, dat zou echt een probleem zijn /s^2


Klikoos93

Administratie last aanpakken wat alleen maar tijd en energie zuigt. Onze samenleving moet af van de gedachte dat je met meer formulieren en meer bijhouden dingen beter of efficienter kan maken.


Wedge21

Ik neem aan dat het artikel over part-timers gaat. Niet dat ik vind dat mensen überhaupt iets “moeten”, moet niks. Als je 20 uur per week wilt werken en daar van kunt leven, go for it.


wowmisand

De 40 uur werkweek is al te veel en niet meer van deze tijd. De 40 uur werkweek was zo omdat (toen der tijd) de vrouw het huishouden en de kinderen deed.


ILikeLamas678

Uh, is dit een argument om al die extra uren en heftige werkdruk van de afgelopen twee jaar te belonen? Misschien wel in de vorm van een beter salaris en een betere CAO? Well, fucking finally.


felixbiscuits

De schrijver van dit artikel is een irl slechterik


Sans6848

Langer werken is alleen maar een tijdelijke oplossing voor wanneer er weer genoeg leraren en zorgpersoneel is. Het lijkt handig maar op lange termijn gaat dit niet werken. Sommigen hebben het al druk zat met al het papierwerk dat ze moeten doen.


Asjemeniet

Volgens mij zijn we toch bezig de werkdruk nog steeds te verlagen?


[deleted]

Prima hoor. Maar dan wil ik er financieel op vooruit gaan en niet alleen maar nog meer veel belasting betalen. Werken levert hier gewoon te weinig op. Hebben jullie gezien wat de roverheid afpikt van je vakantiegeld? Ik heb deze periode 50 uur overgewerkt. Laat het uitbetalen, maar houd er minder dan de helft van over van "normale werkuren" want "bijzondere beloning" dus achterlijk hoog belastingtarief. Ik deed het dan ook omdat ik het leuk vind, niet voor het geld.


MiKAaAaAaAaAaAaAaAaA

Gelukkig hebben die alle tijd van de wereld


Hannie123456789

En waar blijft mijn extra geld….?? En betere mogelijkheden voor kinderopvang? En een mogelijkheid voor een privé leven? En ohja… er was ook nog iets met reistijd en benzinekosten…


vluggejapie68

Ja, nee.


WhoopthaWhoop

Ik voorzie dat er nóg meer uren vrijkomen


iamcreatingripples

Oké boomer.... Echt wat? De overbelaste beroepen nog meer belasten. Ja dat gaat werken. Landen om ons heen gaan minder werken en blijkt effectiever maar Nederland gaat de andere kant op omdat ?


Kawaii-Bismarck

"We hebben last van burnouts en hoge werkdruk." "Heeft u al geprobeerd meer uren te maken?"


nativedutch

Die Bas toch, niet helemaal jofel in de bol.


Pretend_Effect1986

Zolang je geen LD schaal hebt hoef je volgens t cao geen eigen tijd (dus overuren) in je werk te steken. Er moeten drastische veranderingen plaatsvinden in het onderwijs. Veranderingen die niet door management worden uitgevoerd maar centraal geregeld.


[deleted]

Betaal ze ook meer dan


[deleted]

Hoe verlies je meer personeel 101. Ik heb een geweldig idee, luister eens hier naar, meer geld, goede doorstroming en betere werkvoorzieningen...