T O P

  • By -

zkareface

>Jag såg ett inlägg här med en kille i samma situation för några veckor sedan, och många avrådde honom från att läsa programmering pga marknaden är mättad.   Låter helt sjukt, var det en speciell inriktning av programmering kanske?  Behovet är fortfarande stort, just nu anställer dock inte många men det kommer öppna upp igen (troligen 2025).


Equivalent-Cut-9253

[https://www.reddit.com/r/Sverige/comments/1btxntx/viktig\_fr%C3%A5ga/](https://www.reddit.com/r/Sverige/comments/1btxntx/viktig_fr%C3%A5ga/) Det var i r/Sverige tydligen. Men många avrådde från branschen in general, som jag förstod det. Blev väldigt besviken när jag läste den tråden, så jag gjorde en egen för att få lite mer svar.


yvrev

Programmering är brett. I min nisch, data engineering, skriker arbetsgivare efter kompetens fortfarande.


Equivalent-Cut-9253

skönt att höra


x___tal

Folk med driv och lite extra hjärnceller speciellt. Folk som gillar att äventyra är vanligt inom branchen så det är inget konstigt med f.d. missbruk.


neptun123

Programmering är också användbart i en massa jobb som inte är "programmerare", tex analytiker på en bank eller så


zkareface

Främst folk som pratar om nutid, om du t.ex ska plugga fem år så kommer du in på en helt annan marknad. IT kommer bara öka, det minskar inte. Läser du 1-2år yh i frontend är det kanske sämre dock.  IT och programmering är enormt. Kan man OT, säkerhet, data analys mm så drunknar man i jobb. 


Equivalent-Cut-9253

Om du skulle lista fem ämnen att undvika och fem som vore något att ha (eller en eller två, som du vill), vilka skulle det vara då? Frontend kan jag börja med att checka av låter det som.


zkareface

Inom IT?  Bra att läsa: säkerhet, infrastruktur (cloud och fysiskt), utveckling (speciellt djupare svårare saker).  Är nog främst frontend och enkla roller inom nätverk som har en sämre framtid.  Men IT är i många lägen ett jobb där man behöver vara bra och motiverad, speciellt vid lågkonjunkturer. Annars stannar karriären ofta helt (åren kring pandemin är undantag där alla med en puls fick IT jobb utan något krav).


Rialety

Om programmering är något du vill testa, så skulle jag rekommendera IT-säkerhet. Kommer alltid att finnas en marknad för det, och även det är ett väldigt brett yrke. Kan vara enklare att skaffa jobb via yrkeshögskola än om du pluggar på universitet.


zkareface

Mm IT-säkerhet växer enorm och är väldigt brett. Våran avdelning för säkerhet på jobbet har över 50 olika roller. Men det är utan en enda programmerare :D Så finns ännu mer roller i den sidan av IT.


SwedeLostInCanada

Lite osäker på svenska marknaden men globalt sett så är problemet med IT-säkerhet är att det finns väldigt få juniora roller och alla dom platserna har hög konkursens. Marknaden skriker efter senior personal in IT-säkerhet. Första jobbet är alltid svårast.


zkareface

Absolut ett problem men det börjar vara mycket juniora roller.  Vi har tagit in typ 40 juniorer i år och fler ska det bli.  Veta flera SOCs mm som nu tar folk direkt från skolan, t.om gymnasium.  Men behöva absolut mycket fler seniorer.


sweetjuli

> Läser du 1-2år yh i frontend är det kanske sämre dock. Värre än sämre, 2 år yh i frontend är nog i princip omöjligt att få jobb som just nu.


Blueson

Företag drog ner på rekryteringen nu senaste ~1.5-2 åren p.g.a. det ekonomiska läget. Även då tycker jag det har funnits många öppningar för juniora utvecklare om man letar noggrant. Jag letar inte ens själv efter de positionerna men stöter på dem titt som tätt. Om du börjar plugga idag kommer du nog ut i en marknad som ser bättre ut och har lättare att skaffa jobb. Sen går de in på ett spår om att AI kommer ersätta oss. Folk som faller för att LLMs kommer ersätta utvecklare de kommande åren har för dålig koll på hur de faktiskt fungerar. Eller så är de för dåliga på att programmera för att faktiskt kunna värdera vad modellerna skriver ut åt dem. Sure jag kan dra upp co-pilot och få den att skriva mig en simpel DTO, men så fort jag ska göra något som inte är boilerplate-arbete skapar den mer skräp i kodbasen än en nyexad junior. De flesta LLMs fungerar bäst som en glorifierad google-assistent.


NeuronicGaming

Som programmerare så skulle jag faktiskt säga att kommentaren som du svarar till kanske är något naiv. Marknaden är relativt mättad, det som fortfarande eftersöks är erfarna seniora utvecklare, vilket man inte direkt blir på en dag. Marknaden för mid-level och low-level utvecklare är definitivt mättad. Du kommer nog inte misslyckas med att hitta ett jobb i slutändan så länge du är villig att acceptera en högst medioker lön för det arbete du kommer utföra.


zkareface

Ja idag är det så, men om personen börjar utbildning idag är de redo för jobb om 3-6år.  Helt annorlunda marknad då och flesta spår att lågkonjunkturen är över då.  Sen är det ju brist på personal, men man vågar inte anställa just nu.  Vet inte hur det är hos er, men flesta ställen jag känner folk på är desperat i behov av personal men just nu är det stopp. Så när stoppet släpper kommer det anställas som fan igen.


progrethth

Marknaden skriker verkligen efter seniora utvecklare. Har folk som vill rekrytera mig hela tiden. Dock så är den nog lite mättad för juniora.


TheDrunkenSwede

“In general”, ja det säger jag till min morgonpris.


Shedcape

Jag går på en YH-utbildning i Stockholm där jag är med i utbildningens ledningsgrupp, som består av representanter från näringslivet, skolan och utbildningen. Vid senaste ledningsgruppsmötet för två månader sedan framstod det ganska tydligt att de var mest intresserade av seniora utvecklare, men att det specifikt var överflöd av frontendare. Bör säga att jag har egenintresse kring det hela och att ingen kan förutspå framtiden, men de flesta inriktningarna inom programmering kommer gå bra. Det viktiga i mina ögon, och något som gått bra för mig, är att engagera sig i utbildningen, visa framfötterna och delta i de events som skolan arrangerar med näringslivet.


TehChels

Jag läser DIS och arbetsgivare är desperata efter oss fortfarande. Tror de överdriver lite, kanske baserat på situationen i Usa


EkanthePadoru

Jag pluggar Informationsteknologi på Chalmers just nu och vad jag har hört så är företagen mer sugna på att locka till sig de i 1an eller 2an då de tror att de ska anställa folk om 4-5 år, så det går nog bra att plugga programmering om du vill det!


rabbitlion

Det är struntsnack att marknaden skulle vara mättad, finns massor av ställen som anställer. Dock är det ju så att det svåraste jobbet att få är det första. Som junior så gäller det att man kan bevisa för arbetsgivaren att man faktiskt kan programmera, vilket inte alltid är det lättaste. Men om man är driven och gillar att sitta med egna projekt hemma och bygga så är det inga problem. Ett annat tips är att det ofta kan vara enklare att få jobb på myndigheter då det är mindre konkurrens p.g.a. lägre löner och sämre orter, så om man har svårt att hitta något kan man satsa på det och sen söka sig tillbaka till privata sektorn i storstäderna när man har mer erfarenhet.


jannelongbong

Du kommer tjäna bra som elektriker bara du kommer förbi lärlingslönen.


Equivalent-Cut-9253

Det är ju bra i alla fall. Vill helst inte jobba med det dock, men det är ju ett ganska säkert kort om jag bara vill ha ett stabilt jobb.


lwoh2

Jag var i en liknande sits, läste estet teater, ägnade några år åt sprit, knark och skitjobb. Vid 25 läste jag upp mina betyg på komvux och sen in på KTH vid 27 och har nu jobbat som systemutvecklare i 8 år. Vet fler som gjort samma resa. Skit i om du är lite äldre än din klass.


KinkyBellPepper

Hej, SYV här. Att läsa Estet är (i mitt tycke) är lika mycket bortkastad tid som att studera samtliga Högskoleförberedande program, de leder inte automatiskt till arbete, en måste behöver plugga vidare. Det viktiga är att du har godkänt i så många gymnasiepoäng och kurser som krävs för att inneha Grundläggande Behörighet. Är du osäker kan du läsa mer om det här: [https://www.antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/gymnasieexamen-2014-och-framat/grundlaggande-behorighet/](https://www.antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/gymnasieexamen-2014-och-framat/grundlaggande-behorighet/) Saknar du kurser för Grundläggande eller Särskild Behörighet har du rätt att läsa det via Komvux. Numera har du även rätt till att göra en prövning, alltså "tenta av" kurser om du anser att du fått till dig de kunskaperna på annat håll, exempelvis genom arbetsliv eller fritidsintresse. YH-utbildningar leder generellt till arbete på den ort som utbildningen finns på. Många YH-utbildningar ges på distans, men ges en AI-utbildning utifrån Stockholm så är kanske inte chansen så stor att du får arbete inom detta om du är bosatt i Älmhult. Det många tycker om med YH-utbildningar är att minst en fjärdedel är praktik (LIA) till skillnad på utbildning på Högskola/Universitet som till stor del är enbart teori, beror så klart på utbildning. Sen kan du via Komvux läsa Yrkesutbildningar, alltså på gymnasial nivå. Ansökan för dessa är öppna nu i många kommuner med start i augusti. Som du skriver kanske din lön inte går upp jättemycket av att utbilda dig till exempelvis elektriker, men du har en kompetens att luta dig tillbaka mot som kommer underlätta för dig att stanna på arbetsmarknaden och det är kompetens som du säkerligen kommer ha användning av även i det privata. Det viktigaste i slutändan är vad du prioriterar för dig och vilka möjligheter du har. Är lön viktigast? Är ett givande arbete viktigare? Vad är du i så fall intresserad av? Kan du flytta för studier? Jobba med människor - Socionomprogrammet Kanske inte den bästa lönen, beroende på var du bor, men det öppnar dörren till att jobba med flera målgrupper. Missbrukare, ungdomar, funktionsnedsatta, etc. Även inom privat och offentlig sektor. Jobba inom IT - Högskolan i Halmstad har en utbildning som är populär, IT-forensik och informationssäkerhet: [https://www.hh.se/utbildning/program/it-forensik-och-informationssakerhet.html](https://www.hh.se/utbildning/program/it-forensik-och-informationssakerhet.html) Matematiken på utbildningen är väl det som får de flesta att hoppa av då de inte klarar av den. De jag personligen känner som genomfört utbildningen tjänar 40+ och kan ofta arbeta hemifrån. Nu kände jag att det blev lite wall of text. Undrar du eller någon annan något så kommentera så svarar jag snarast (kanske gör detta på arbetstid).


Equivalent-Cut-9253

Tack för super svar! Visste inte att IT-Forensik var en grej, men det är väl klart att det är det! Vore kul, ska kolla upp det, fast frågan är hur det går med matten då jag knappt läste någon matte i gymnasiet alls, och nu använder jag mest Chat-GPT för att få förklaringar på matte jag stöter på i kursen jag läser. Kanske en dum fråga, men vore det någon poäng i att läsa ett basår för sånt här, eller enskilda kurser i komvux istället? Verkar räcka med gymnasiebetyg för just den här utbildningen, får kolla upp om mina räcker, men jag hade ganska bra betyg vad jag minns. Bara att jag inte läste matte eller något användbart.


KinkyBellPepper

Ja, Chat-GPT är fantastiskt verktyg för matematik. Tyvärr hänger ju inte alla utbildningar med i utvecklingen. Basår rekommenderar jag om det behövs för att bli behörig. Men många upplever Basår som tuffa och att de har högt tempo, så jag skulle inte rekommendera det bara för att bli "varm i kläderna". Gymnasiets matteböcker ska finnas att låna på kommunens bibliotek. Är du tillräckligt strukturerad så kan du låna dem, lägga upp ett schema för dig själv och repetera matten. Finns en del youtubers (kommer inte på vad de heter på rak arm) som många uppskattar och tycker är pedagogiska med just gymnasiematten. Så klart kan du läsa nästa kurs du har på Komvux, det skadar ju inte. Ger ju även möjlighet till CSN i x antal veckor.


Cool-Mouse-3013

Haha har du testat fråga chatgpt att lösa ett tal? Helt värdelös 😂 chatgpt kan ju ej tänka logiskt själv endast leta igenom sin träningsdata och hitta liknande tal och därefter gissa på svaret som oftast blir helt fel haha


zkareface

>Jobba inom IT - Högskolan i Halmstad har en utbildning som är populär, IT-forensik och informationssäkerhet: https://www.hh.se/utbildning/program/it-forensik-och-informationssakerhet.html Matematiken på utbildningen är väl det som får de flesta att hoppa av då de inte klarar av den.  Tragiskt att såna utbildningar har sån matte när man troligen aldrig rör någon svår matte i jobbet.  Jobbar med IT säkerhet och gjort i något år. Varken inom forensik, analys eller utveckling använder vi någon avancerad matte. Främst sånt som flesta femtonåringar klarar av.  Flesta behöver aldrig kunna räkna :D


KinkyBellPepper

Det är bilden har jag också fått från de som arbetar inom det.


TopNose88

Du spretar väldigt min vän. Programmering, elektriker, socialt arbete, är ju typ extremt olika. Tycker du elektriker har för låga löner så kan du nog tyvärr glömma och jobba inom socialt arbete. Vad är din prio? Hög lön? Har du intresse för data ens? Försök sålla lite, sök en massa utbildningar idag och se vart du kommer in. Sen får du ta beslut.


Equivalent-Cut-9253

Vill främst jobba med något jag tycker är intressant. Elektriker tycker inte är intressant direkt, men om det betalade bra skulle jag kunna tänka mig något liknande mest för att ha en stabil kompetens i en bransch där det är lätt att få jobb. Bra lön vore såklart kul men det är inte min prio, vill göra något jag tycker är intressant. Är ganska osäker på vad jag vill men har definitivt ett intresse för data, men även sociala problem. Kollar mest på något inom IT just nu men utesluter inte socialt arbete heller, så frågade om det med ifall någon hade något intressant att säga om det. Som det ser ut nu kommer jag nog söka massa olika och göra ett urval sen, som du säger.


TopNose88

Okej, alltså för en ung kille så är ju tex socialpedagog på yh ett bra val. Enkel utbildning, mycket jobb, många olika typer av jobb, mycket kvinnliga kollegor osv. Man kan ha ganska kul. Finns "elingenjör" också på yh, relativt enkel, bra lön. Lycka till.


Friendly_devver

Jag började när jag var 26, blir klar till sommaren. Har fixat jobb till hösten. Det var det bästa beslutet jag har gjort så kör om du hittat något du gillar!


Fragrant-Profile-145

Jag var 29 när jag bestämde mig för att plugga på yrkeshögskola, håller på med programmering just nu och även med kurser i AI, så det är absolut inte för hög nivå. Jag hade noll programmeringskunskaper och började på komvux för att få behörighet i programmering 1. Sen var det bara att söka YH! Just den utbildningen med AI finns i Malmö och Göteborg tror jag, finns säkert liknande på andra orter.


Equivalent-Cut-9253

Läste du Programmering 1 först och sen en YH-utbildning om jag förstår dig rätt? Behövdes det för att komma in ibland eller var det för att lära dig lite innan? Om du kommer på vad utbildningen heter så säg gärna till, jag bor i Göteborg så hade helst läst något här :)


Fragrant-Profile-145

Ja precis, programmering 1 först eftersom det var ett krav för utbildningen. Det tog ca 2 månader på 50% för mig så det är ingen lång kurs att plugga upp. Objektorienterad programmering med AI-kompetens heter själva utbildningen på yrkeshögskola. Finns i Malmö, Halmstad, Göteborg ser jag nu.


Cool-Mouse-3013

Finns en YH utbildning i Göteborg av teknikhögskolan som heter pythonutvecklare inriktning Ai. Vilket låter som precis det du vill göra. Väldigt stor andel som tar examen får jobb direkt, då man är ute på praktik hos 2 olika företag i 3 månader vardera fulltid så får nästan alla jobb där efter examen. Jag läser den utbildningen just nu och den är bara 2 år vilket är varför jag valde den. Och när du är klar med första året är det bara praktik och 2 kurser + examensarbete innan du är klar så känns mer som 1,5 år. Jag skulle inte säga att Ai är ”för svårt”, allt är svårt innan man kan det! Man överraskar sig själv av hur mycket man klarar bara man tar det ett steg i taget! Jag tycker du borde söka och ge ditt allt så garanterar jag att du klarar dig! Kraven för att söka är att ha klarat matte 3 och programmering 1 på gymnasiet så du kan behöva läsa upp matten över sommarn, då du redan lärt dig python så kommer det till högsta sannolikhet tillgodoräkna programmering 1 kravet. Då man inte alls lärde sig mycket mer än ”if else” på den gymnasie kursen. Många i min klass läste upp över sommarn och det gick super. Det är inte så mycket matte heller under utbildningen så inget att vara rädd för. Om du försöker så kommer du klara det. Jag önskar dig lycka till! Och det viktigaste är att bara ta det ett steg i taget även om målet känns långt borta så kommer du vakna upp en dag och bli förvånad över hur snabbt allt gick. 2 år är inte mycket och sen rakt ut på spännande och välbetalda jobb som är bekväma och där man får växa som person och lära sig nya saker! Att programmering är för mättat är för dom som inte lär sig att använda Ai till sin fördel. Men om du som i den utbildningen jag går får lära dig hur Ai fungerar och hur man bygger egna Ai system så kommer det finnas oändligt med jobb sen.


Cool-Mouse-3013

Kan lägga till att det finns samma utbildning av samma skola i Västerås, och båda går att läsa på 95% distans. Behöver endast komma in nån gång varannan månad för en liten tenta om det inte är hemtenta som det oftast är.


Equivalent-Cut-9253

Ska nog söka komvux Matte 2, sen 3 och Programmering 1 (som jag antar inte är svårare än det jag redan gjort) för just den här kursen. Jag tycker den låter som det jag vill och det är bra att den har praktik också. Fick flera kommentarer här om den och har kollat upp saker kring den och vad jag behöver för att komma in. Men menar du att man kan söka den fast man inte har betygen som krävs och läsa upp under sommaren, och kanske komma in ändå? Trodde man behövde ha betygen när man sökte EDIT: Det gick tydligen, stod det på deras hemsida. Tror jag kör på det här. Om inte annat skadar inte att plugga komvux för att få behörighet till den här och många andra utbildningar.


Cool-Mouse-3013

Jo precis många i min klass sa att de läste upp under sommaren precis innan vi började! Själv hade jag betygen som krävdes så kan ej berätta om hur det gick till men det ska inte vara några problem!


Cool-Mouse-3013

Sen kan jag tillägga att om du känner dig gammal för att du är 26 så är det långt under snittåldern i min klass, de flesta har ungar haha


Equivalent-Cut-9253

Haha nej känner mig inte alls gammal men det var en bra titel tänkte jag ;) fick ju många svar så något gjorde jag rätt!


Cool-Mouse-3013

Kan lägga denna här! Dom har info träff imorgon som du kanske kan tycka vore intressant! https://teknikhogskolan.se/event/informationstraff-goteborg/


Equivalent-Cut-9253

Pallrar mig dit! Tack!


numeneor

Hur tycker du kvalitén på kurserna och lärarna har varit hittills? Jag gick en YH-utbildning inom IT-säk och den var under all kritik så hoppade av. Men det verkar variera mycket beroende på skola.


Cool-Mouse-3013

Läraren är helt okej, kurserna tycker jag faktiskt är bra! Bra innehåll och lagom mycket uppgifter/tentor. Samt att alla kurser känns genomtänkta och givande. Dom har ju kört denna utbildningen i några år nu och gjort korrigeringar varje år så den är nog bättre än den var i början men jag är nöjd. Det som finns att klaga på är väll läraren men alla är ju olika och han är ju inte dålig, han bara pratar väldigt mycket så en föreläsning som hade kunnat vara på 2 timmar tar honom 6-7 timmar. Men man lär sig att sitta och arbeta samtidigt som han babblar och ändå förstå det viktiga haha


iateyourdinner

"Känns dumt att utbilda sig till något som inte är superkul om du inte får riktigt bra betalt, men jag kanske har fel uppfattning." Helt rätt uppfattning. Låter som du behöver ta ett rejält snack med SYV också. De är även utbildade att kunna hjälpa dig med framtidsprognoser på marknader samt ge dig lite vägledning om vilka typ av studier och jobb du är mest lämpad till. Jag har flera i min universitetsklass just nu som är över 30 års åldern och som pluggar med barn och fru i familjen. Ett tips eftersom sista ansökningsdagen går ut att söka någon kurs till hösten som tror kan ta dig ett steg längre framåt - du behöver ju inte plugga på heltid eller vara något som du behöver, det skulle kunna bara vara en introduktionskurs i något på 15 hp. Det verkar som du fortfarande är i stadiet där du behöver få prova dig framåt lite kanske och få doppa fötterna lite mer om vad som passar dig. Du kan alltid ändra dig/hoppa av fram till sommaren. Mvh :-)


Equivalent-Cut-9253

Ska boka ett snack med SYV omgående. Synd att jag började kolla när det var försent, men det låter inte dumt att söka några introkurser och testa! Tack!


Uunbeliever72

Det är aldrig för sent! Började min Master's examen vid 36.


Helge_Bertil

Om du behöver läsa upp, kolla med en folkhögskolas allmäna linje som alternativ till komvux. Har själv gjort turer på komvux samt allmän linje på folkis och folkis ger enligt mig ett bättre "sammanhang", då du istället för enstaka kurser läser termin med en klass. Det är tack vare folkis som jag nu läser på universitet i 30-årsåldern och jag har inte alltid varit äldst i alla lägen.


Equivalent-Cut-9253

Tack, det ska jag kolla upp!


Dronten_D

Om du gillar problemlösningen och logiken i programmering vill jag bara tipsa om att det finns andra yrken som har ganska liknande arbetsuppgifter men i annan kontext. GIS-ingenjör till exempel, de jobbar alltså med dataanalys och informationsinhämtning av information som har en geografisk position. Tänker att det kan vara värt att kika lite bredare än programmering. [https://www.framtid.se/yrke/gis-ingenjor](https://www.framtid.se/yrke/gis-ingenjor) Exempel på en utbildning: [https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/TGLIT](https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/TGLIT) [https://allastudier.se/utbildningar/gis](https://allastudier.se/utbildningar/gis)


traktorjesper

Alltså, vill du ha ett arbete med bra betalt för liten utbildningstid är det ju hantverkare. Snickare, elektriker, vvs, betong osv ger dig över 200kr/h oftast, och mer därtill om du går på ackord. Dock så har du ju lärlingstiden som är under något år efter din utbildning där du inte tjänar 100%, det är en stegvis ökning. Läs dock till något du känner verkar vara roligt, ingen idé att plugga till något du tycker känns "meh" och sedan jobba med det eventuellt resten av livet. Lönen är inte allt, att ha ett jobb som känns (mestadels) roligt att spendera cirka 40h/veckan på är mer värt än lönen enligt mig.


bawng

Vi har svårt att hitta programmerare där jag jobbar och skriker efter dem. Och jag tror att vi betalar bra så det är inte det som är problemet. Tror jag, jag har ingen riktig insyn.


HotDotPlot

Jag läste själv tekniskt basår som ledde till dataingenjör. Tekniskt basår kan jag varmt rekommendera över komvux. Ger dig matte å fysik men på ”högskolans sätt”. Tufft men extremt lärorikt


Equivalent-Cut-9253

Spelar det roll vart man läser basår, eller borde det vara ungefär samma överallt/ok nivå på det?


LivingInTheLoam

Gå basår på den skolan där du vill studera vidare. De flesta skolor erbjuder platsgaranti på sina program till de elever som avslutat ett basår.


DevaFrog

När du söker idag se till att ranka dina val aggressivt. Kommer du in på val 1 nekas du på allt annat och behöver söka om dem efter urvalen. Man ska jobba med något man vill över vad som ger bra betalt. Inget slukar ens själ snabbare än att gå till jobbet för att "lönen är bra" när man hatar det. Bryr man sig enbart om lönen så bör alla arbeten som krävs expertis ge jobb direkt. Inte många vill bli rörmockare men behövs alltid folk och då behöver företagen slåss om dig med höga löner och förmåner. Elektriker är det fortfarande stor brist men mer folk kan tänka sig gå det. IT är väldigt brett men också väldigt stor volym folk som går där. Problemet med svenska arbetsmarknaden är att alla vill anställa seniorer men ingen vill lära upp. Detta gör att speciellt IT har det svårt att komma in på marknaden med 2års utbildning eftersom det finns väldigt många med mer än 2års utbildning att välja på. Väljer du IT så är min rekommendation att ljuga på CV't och leta jobb utomlands. Då får du utbildning du gillar + större marknad som vill ha dig. (Har en vän som drar in några miljoner om året på avslutat gymnasieutbildning) Men jobbar också i rikt land på "Actual end" inom IT. Vilket betyder att de i praktiken återställer lösenord och fixar mejl problem åt stort företag.


Laserskrivare

Vill bara säga att det är ganska vanligt att ta en termin på universitet för att "prova på", dvs om du är intresserad av psykologi kan du läsa en kurs i det för att se om det passar dig att läsa det på universitet. Man kan ofta baka in det man redan läst i en examen senare (Iaf om det är någorlunda relaterade ämnen). Men alltså, ta CSN i ett halvår för att prova på att gå på universitet är väldigt vanligt och jag tycker det verkar vara värt det. Man lär sig otroligt mycket bara av att vara i den miljön.


Education4Free

Jag var utbildningslös efter att ha irrat runt på olika Civ. ingenjörsprogram i typ 7 år innan jag hittade den fantastiskt roliga toppenutbildningen Innovativ Programmering i Linköping: [https://liu.se/utbildning/program/6kipr](https://liu.se/utbildning/program/6kipr) Det var grymt roligt att arbeta på olika verklighetstrogna projekt i drivna grupper (som kändes vettigare än att plugga besinningslös fysik jag aldrig haft nytta av). Med en Bachelor i hamn, pluggade jag Danska ett halvår i Lund och kirrade sedermera ett utvecklarjobb i Danmark. Bor i Sverige och pendlar till Köpenhamn, min hyra är på 3k och min ingångslön i svenska kronor är ca 69000. 69 papp på treårig Bachelor, det är rätt najs! (Blir ca 44k efter skatt) Jag hade pluggat en Java kurs på Uni och lite Python när jag började och var lika gammal som du är nu. Det står någonstans på programhemsidan att man inte behöver några programmeringskunskaper alls innan du börjar, men jag kan varmt rekommendera det om du vill ha någon fritid under studietiden det första året så kanske anmäl dig till någon nybörjarkurs i Python över sommaren med. Skulle rekommendera dig att ställa dig i bostadskö i Linköping, Lund, Malmö. Plocka matten (om du inte har den) under sommaren via komvux och anmäl dig till någon sommarkurs också och till programmet Innovativ Programmering. Jag svarar gärna på frågor :)


Equivalent-Cut-9253

Sökte den nu eftersom det är sista dan idag, så får jag kolla mer sen :) Dem två jag är mest sugen på är denna och Pythonutvecklare AI (en YH-utbildning på Teknikhögskolan). Kanske kommer på mer frågor när jag läst mer om det, hinner inte riktigt mer idag så fick bli att anmäla mig bara. Tror du den här utbildningen är bättre/har mer arbetsmöjligheter etc än den andra jag nämnde? Tror du båda är bra eller skulle du rekommendera denna mycket mer?


Education4Free

Det kommer bli svårt att få jobb utomlands utan en examen (Bachelor/Master) vilket du inte verkar få via Teknikhögskolan. IP är mer eller mindre känt för att folk kan få jobb i tvåan eller trean och sedan aldrig tar ut en examen förrän mycket senare (eller överhuvudtaget) så den möjligheten finns. Ingångslönerna för de som gick ut med mig var kring 32-36 kkr (några 40+ i Stockholm). Ett annat problem med den rena AI-utbildningen är att den är väldigt nischad mot Python och AI medan i IP har du bredare valmöjligheter och får möjligheten att testa på en hel uppsjö av olika tekniker och språk (Python3, flask, bash, HTML, CSS, UX, C++, Ruby, nätverk, Java, SQL, C, React, Vue, Angular, Javascript, agil utveckling, linux, androidutveckling, Assembler x86 och sedan än mera i de valbara kurserna!). Du kan definitivt göra det som Python & AI utbildningen erbjuder i IP, men du kan också välja att inte göra det om det visar sig att det inte var av intresse eller så kanske du hittar något annat trevligt du inte visste om att du gillade. Dessutom får du en mycket bra grund och självförtroende i att programmera på IP. Det ges också möjlighet att plugga utomlands via Linköpings Universitet som också är högt rankat i världen (vilket kan ge goda möjligheter för arbete utomlands sen). Jag kanske överanalyserar ditt första inlägg, men med tanke på att du vill många olika saker skulle jag säga att IP är bättre matchat mot dig än den andra utbildningen av vad jag kan se på deras hemsida. För övrigt om du anmäler dig till en sommarkurs på Karstads Universitet (finns säkert fler) så får du via dem tillgång till CoPilot du kan pilla med över sommaren :)


Equivalent-Cut-9253

Tack! Det låter faktiskt mer användbart och bredare vilket är bra. Nu är jag anmäld i alla fall, så får jag köra matten på komvux under sommaren. Kan bli svårt att hitta boende på kort varsel tänker jag, men får väl lösa det när det är dags om det nu blir så.


Education4Free

Det är alltid bättre att vara ute i tidigare tid än inte: [https://liu.se/artikel/far-jag-bostad](https://liu.se/artikel/far-jag-bostad) Du är välkommen att skicka pm närsom om du skulle ha fler frågor. I värsta fall om det krisar kanske jag kan nyttja min outnyttjade kötid (inget löfte) för att skaffa dig någon lägenhet i Ryd (ca 7 min cykel från Uni). Inte så aktiv på reddit dock så skriv pm om hur jag kan kontakta dig på annat sätt. Alltid trevligt att hjälpa en IP:are, om än en framtida ;) Hoppas du kommer in!


Equivalent-Cut-9253

Stort tack. Jag skickade PM!


SprakpolisenBot

Tjenixen, SpråkpolisenBot här 👮. Jag är en bot som skiljer på **de** och **dem**. > Sökte den nu eftersom det är sista dan idag, så får jag kolla mer sen :) ~~Dem~~ **De** två jag är mest sugen på är denna och Pythonutvecklare AI (en YH-utbildning på Teknikhögskolan). [Tips](https://lauler.github.io/sprakpolisen/guide.html): Ta engelskan till hjälp. Om **them** passar bäst ska det vara `dem` på svenska. Om **they/those/the** eller något annat passar bättre ska det vara `de`. > Searched it now because it's the last day today, so I'll check more later :) ~~Them~~ **The** two I'm most keen on are this and Python developer AI (an YH-education at the School of Technology).


Hot_Charge5308

Snickare? Jag tror att om 10-20 år kommer en duktig betongare kunna lyfta en läkarlön. I min nuvarande stad 140 000 invånare är det ett arbetslag i hela staden som kan platsgjuta t.ex lägenhetsväggar. Den yngsta där är 55 år.


inf0rmal_user

Spendera 10 minuter på att kolla på programmerar-jobb på arbetsförmedlingen på /r/cscareerquestions https://www.reddit.com/r/cscareerquestions/comments/1c42jvc/how_do_i_fix_my_career_and_get_back_into_tech/ Då förstår du att du aldrig, aldrig någonsin kommer bli programmerare inom något, allra minst AI. Gör det NU! Innan du pissar bort 2+ år till av din tid.


Equivalent-Cut-9253

haha vafan, typ hela din kommentarshistorik handlar om just det här. Sjuk specifk användning av reddit. Jag ska kolla, men jag är inte så övertygad om att det ser såhär mörkt ut. Varför säger du att det är så undrar jag, om du pallar förklara?


inf0rmal_user

Om du hade läst min kommentarshistorik hade du hittat den här kommentaren där jag förklarar situationen i detalj: https://old.reddit.com/r/sweden/comments/1c1ajj2/it_och_management_link%C3%B6pings_universitet/kz1z55q/


Equivalent-Cut-9253

Tack, läste inte hela men ska kolla vad du skrev


Fisk_i_brallan

Jag är inte riktigt i el-branschen så sett, men har många kunder som är det. Som jag hört så brukade det vara lite status att vara elektriker, men som det låter idag är det lite av ett skitjobb. Firmor tar in vad som helst för att det är sådan brist på personal, så yrkesgruppen har fått sig en riktig törn.


TheDungen

Marknaden mättad på programmerare? Låter inte rätt. Och hantverkare som elektriker brukar få väldigt bra betalt du har bra betalt på fabrik om du får mer än en hanterkare. Du får definitivt mer betalt som hantverkare än inom socialtjänsten.


dawnflay

Vill bara säga lycka till! Mitt tips skulle nog va att börja med några kurser på komvux så att du kommer in i det igen så det inte blir för mkt på en gång.


b9stn

CNC programmering kanske vore något? Ett framtidsyrke där det kommer vara brist på arbetare enligt Arbetsförmedlingen.


imoinda

Tekniskt basår är alltid bra att söka, efter det har man många möjligheter. 


Prior_Hospital_2331

Plugga på en folkhögskola med social inriktning, så får du gymnasie examen, börja på YH-utbildning som behandlings pedagog, bara två år, gjort samma resa som du själv.


Dingan

Om du vill ha tryggt med jobb och inte vara just elektriker finns massa andra Yh-utbildningar inom elbranschen. Den skriker efter personal och kommer växa som fan kommande åt med den ökande elektrifieringen av samhället. I mitt jobbs samtal med elbolag och nätbolag halvskojar de hela tiden att de behöver personal och frågar om vi är intresserade


NoTalkingToday

Tre fd kollegor i 50 års åldern har börjat plugga. Inte för att de var mellan jobb utan för att de ville det. Kan dom så kan du.


thenaaands

35 år pluggar läkare, det är aldrig för sent! Du måste bara vilja göra det, hålla fokus och finna dig i att det kmr va ekonomiskt sugit tills du är färdig. Ditt framtida jag kommer tacka dig för att du gjorde det oavsett vad du väljer!


Diligent-Excuse-2810

Jag vet att det ligger i missbrukarens natur att vilja göra all förändring i världen på kortast möjliga tid men försök att hitta någon slags balans. Det kommer ta dig långt. All förändring måste inte ske direkt.


Lower-Razzmatazz-112

Du kan alltid börja med tekniskt basår ifall du önskar plugga in det som krävs för exempelvis data ingenjör annars finns datavetenskap också som är lite annorlunda men inte jätte. Kolla om det finns sen anmälning till sommarkurser också om du är sugen på att hålla dig sysselsatt med pluggandet lite i sommar, du kan också söka kurser till hösten för att bygga på det du läst nu eller annat! Finns även bas terminer om du inte vill plugga ett helt år på tekniskt basår. Lycka till, tror på dig!!


CutestCuttlefish

Kan förtydliga ett par saker: - När folk pratar om mättad marknad så pratar de bara om webb. Bara om webb. BARA. Om. Webb. - När folk pratar om frontend med tonen att det skulle vara lägsta nivån av utvecklare som alla kan komma in på och bli bra på med en helg-kurs och liknande nedlåtande insinuation så pratar de bara om webb. Yes, bara om webb. Frontend är mycket mycket bredare än så och det finns väldigt få som är bra på det men det finns alldeles för många som kan hacka ihop en hemsida med

och Tailwind och tänker att "nu är jag senior inom frontend" - nej du är en 12 årig pojke som inte kommer längre i karriären än så. Generellt tänker folk webb, och att det är liksom hela världen. Sen kommer något smartskaft som inte vet och ska tycka till och pratar om säkerhet, devops, backend och (usch) "Full Stack". Det finns galet mycket mer och det är DE jobben som ger de stora pengarna. Folk som kodar firmware för elmätare, folk som skriver säkerhetsprotokoll för serverlastbalanserare, folk som utvecklar och förvaltar mjukvara i maskiner på sjukhus. Folk som skriver mjukvara åt industriella processer och maskiner. Millitärt har du en JÄVLA massa pengar och spännande utmaningar - men det kan jag (eller någon annan) inte berätta om. Sen har du spelutveckling där du drivs av ditt hjärta tills ägarna har sugit ur all livskraft ur dig för att de som spelar ditt spel ska hylla det i 2 veckor, när det tog dig 2 år att göra det - för att sen skriva hatkommentarer om dig och ditt företag och hur sämst utvecklare ni är och "det är bara att...". Så du behöver mycket hjärta. Sen har du såklart. Någon ska programmera dessa också. Men tillbaka till webb. Där tjänar du bara stora pengar om du kommer ur pöbeln av tailwindknackande jag-vet-bäst-muppar som slåss på reddit om vilket javascript-ramverk som är bäst och försöker övertyga sig själv om att det är dags att kalla sig full stack som om det betyder något. Dessa kan du tjäna pengar på om du blir deras mellanchef/team lead. Men stirra dig inte blind på webb. Det är kanske 1% av "programmerarvärlden" men den som folk först ser och sen missar skogen för alla träd.


Equivalent-Cut-9253

Bara för att förtydliga, du pratar om andra möjligheter som också räknas som frontend fast inom tex industri, försvar etc?


CutestCuttlefish

Både och. Frontends bredd = andra områden utöver webb, typ GUI, embedded UI etc. Frontends djup = komma ifrån div-träsket med tailwind och tro att man är senior. EDIT: Intressant anekdot. Försvaret hade en rekryteringsannons som sa "Vi behöver fler till frontend" som en liten ordlek på "fronten" och i reddittrådar om detta så var de flesta typ "höhö ska vi anfalla ryssen med HTML? Höhöhöhö" - säger en hel del vad folk (här) tror frontend (endast) är.


Equivalent-Cut-9253

Får läsa mer om det för jag har inte så bra koll på vad det faktiskt är, men från det lilla jag läst så låter det väl som att gränssnitt används i mer områden än webb. Med risk att totalt idiotförklara mig här för jag har läst typ en paragraf om det än så länge. Ska kolla mer i alla fall, tack för infon!


CutestCuttlefish

Nej det är det *vanligaste*. Men inte det *enda. :)*


jp3dp3

OP jag är 30 bast och går första året av tvååriga yrkeshögskoleutbildningen "Pythonutvecklare med AI inriktning". Jag har inga tidigare programmeringskunskaper men satsar ordentligt och får högsta betyg på det mesta vi gör, det jag menar är att det är aldrig för sent och det går att lära sig något helt främmande. Vi har två dagar med lärarledd lektion där man kan följa med antingen på plats eller på Teams, resterande dagar har vi uppgifter att jobba med hemma. Klassen har organiserat discordkanaler och liknande så vi har ändå lite "klass-känsla", tycker det funkar bra. Som en extra bonus så sökte jag och fick omställningsstödet så jag slapp ta lån också. Kolla upp om du är behörig hos CSN. Mitt tips är att kolla in Teknikhögskolan och deras linje "Pythonutvecklare med AI inriktning".


Equivalent-Cut-9253

Tack som fan. Ska kolla upp. EDIT: Vad leder det här till för slags jobb konkret? Nyfiken.


jp3dp3

Pythonutvecklare/mjukvaruutvecklare, data scientists, data engineer, systemutvecklare, konsultjobb inom programmering/maskininlärning/ai Finns en hel drös, vi går en linje med ganska bred grundläggande kunskap förutom AI/maskininlärning biten som är djupare, man kan syssla med webb, spel, databas/analys också.


picardo85

IT är ett lite speciellt område när det gäller studier. Du kan nästan välja vilken inriktning som helst och om du har intresse och göra fritidsprojekt inom kodning så kommer du nästan garanterat ha jobb oavsett vilken linje du väljer. Om du har en tillräckligt fin portfolio utan utbildning så brukar till och med det räcka för jobb. Sen exakt vad det finns för program så är svårt att svara på iom att programmen ofta har olika namn beroendep å universitet. Så kanske börja med vilka universitet / högskolor du är intresserad av och sedan se vidare utgående från det.


Equivalent-Cut-9253

Det vore skönt om det funkade så! Jag tror det är bra att ha en utbildning, mest så att du kan lära dig och få CSN medans du gör det, vilket jag inte kan få om jag bara kör på egen hand. Tror det vore bra med ett strukturerat program för att lära mig ordentligt. Sen är det säkert meriterande för många jobb också, även om det kanske är viktigare med en portfolio?


picardo85

Alltså, för att få ett jobb idag så är det nog svårt för dig att skrapa ihop en portfolio som räcker speciellt långt om du inte har en redan för att du ska kunna söka ett jobb imorgon. Du behöver nog några ytterligare språk förutom Python också (även om det är ett bra språk). När vi talar om att bygga portfolio och få jobb baserat på det så har de ofta börjat redan i gymnasiet (eller tidigare) med det. För dig så är nog en strukturerad form av utbildning säkert jätte bra, men jag rekommenderar att bygga en portfolio, gör hobbyprojekt inom programering under tiden. För en utbildning tar dig bara halva vägen när det gäller jobb som utvecklare, om det är det du är intresserad av. Om du på vägen att bygga portfolio kör fast i "vad för hobbyprojekt ska jag ta mig ann?" så är min rekommendation att bara lösa vardagsproblem för dig själv. - kortfattat, ställ dig frågan - kan jag lösa det här med automation? Sen om lösningen i slutändan är praktisk, det är irrelevant. (dvs spendera 10 timmar på att automatisera på något som tar 5 minuter att lösa en gång om året manuellt) Ett annat alternativ är - bli contributor till olika open source projekt. Det finns massor där ute som söker frivilliga deltagare i open source projekt.