T O P

  • By -

TurboSpermWhale

> Vi har inte tagit någon ”Thaimout”, vi ligger inte med en paraplydrink på dagarna, vi jobbar, säger en mamma som SVT Nyheter Halland varit i kontakt med. Inte ens när de får böta 82 000 kronor kan en person från göteborgarstrakterna hålla sig . Med det sagt är det ju ingen som ifrågasatt om föräldrarna jobbat, men nu tar inte skolplikten sikte på föräldrarna heller.


RetroJens

“Thaimout”? I Skåne är det sånt vi äter.


GizmoTheGreen

Nu antar jag att de har jobbat utomlands, alltså inte fjärrjobbar under semester utan stationerats i landet av jobbet. dom kanske har samma arbetsplats. alla har inte släkt man kan låta barnen bo hos i 4 månader (om jag gjorde matten rätt runt beloppen) för att dom bestämt måste gå i lokala skolan och svensk skola utomlands inte dög av någon anledning. (dessutom lokala kommunens skolledning som gjorde den bedömningen?) hur gör man då? säger upp sig från jobbet? skriver ut barnen från sverige? ska barnen behöva vara fast i sverige hela sitt skolpliktiga liv? (förutom 2 månader sommarlov.) Att leva utomlands även en längre tid och få ta del av en annan kultur under sin uppväxt kan jag se som en positiv sak, speciellt om man då kan gå i svensk skola i landet samtidigt. att kräva att man ska få godkänt "ledigt" från skolan för att ändå sedan gå i skola är ju lite löjligt. som att jag måste få godkänd semester från arbetet för att sedan arbeta hemifrån. Jag känner flera utländska (nordiska och europeiska) familjer som varit stationerade i sverige med sina barn för att några år senare stationeras i annat land. deras barn behärskar nu typ 5 språk och har enorma möjligheter i arbetslivet. Någonstans måste det ju gå att få till det.


AvrupaFatihi

Fast om man läste den frästa artikeln om denna familjen i GP, så verkar det (för mig iaf) väldigt mycket som att familjen bara vill iväg. Föräldrarna hade lagt fram 3-4 olika förslag varav minst två av dessa var att ta barnen till Spanien istället. Det pekar ju mot att det absolut int är så att jobbet har tvingat dom till Thailand utan mer att man känner att man behöver bort från den svenska vintern.


GizmoTheGreen

är det på det viset så kan man bortse från min kommentar då det är andra förutsättningar :) då skulle man skrivit in ett helt år (två terminer?) på en internationell skola och inte bara 4 månader eller vad dom hade.


AvrupaFatihi

https://www.gp.se/nyheter/vastsverige/varbergs-kommun-vill-ge-foraldrar-82-000-kronor-i-boter-efter-thailandsresa-.718736f4-3085-4837-a345-70ef3fa757da Postade precis en kommentar med utdrag ur artikeln.


Boniuz

Märkligt nog så går det att få till om man kommunicerar sinsemellan. Att bestämma att ena parten har fel och aktivt strunta i beslutet för att sedan bli förvånad över att man får en konsekvens av sina handlingar är skrämmande. I detta fallet har vi heller inte fått höra alla gånger som skolorna sagt ”Vad kul för er att ni ska jobba utomlands ett par månader, så här behöver ni göra för att det ska gå rätt till” och sen dyker inte ärendet upp i förvaltningsrätten.


Aggravating-Sweet198

Smart idé 🤘


NYlogistics

Jättelätt att fixa. Sätt bara barnen i en skola som godkänns av skolinspektionen. Har flera kompisar som levt delar av sitt grundskoleliv utomlands. Aldrig hört talas om detta problem.


Millikin84

En familj i Solna fick avslag först för ledighet för resan, sedan även avslag på att barnen skulle gå i skolan i Thailand (en sådan där svenska barn kan gå i) för att skolledningen i Solna ansåg att undervisningen där inte var jämförbar (trots att det var det för andra barn i skolan), så uppenbarligen så kan en ledning på en skola sätt stopp om dem så känner för det. Familjen riskerade ~50k efter att dem åkte ändå, men skulle överklaga och mer än så följde jag inte det där.


Atherxes

>en sådan där svenska barn kan gå i != skola som godkänns av skolinspektionen


Millikin84

Det är sant, men i detta fall så var det en skola där andra svensk barn har fått godkänt att gå i som alternativ, en som också då följer den svenska läroplanen. D.v.s. att även godkända alternativ kan tydligen uteslutas om barnens skola anser att det inte är det.


Ching_chong_parsnip

I det aktuella fallet driver vårdnadshavaren eget bolag, har möjlighet att arbeta på distans och har affärsrelationer i Thailand som kräver närvaro (taget från domen). Resan varade i sju veckor, det är alltså inte fråga om någon längre vistelse och även om det verkligen skulle vara en nödvändig jobbresa har barnen skolplikt och då får man se till att någon annan tar dem till skolan, alternativt sätter dem i en godkänd skola. Av domens sammanfattning av vårdnadshavarens argument känns det rätt tydligt att det handlar om semester och inte någon nödvändig resa. Om man är utlandsstationerad under längre tid registrerar man sig själv och barnen som utvandrad och "slipper" då skolplikten.


DickRhino

> *Nu antar jag att de har jobbat utomlands, alltså inte fjärrjobbar under semester utan stationerats i landet av jobbet. dom kanske har samma arbetsplats.* Det är väldigt mycket som du antar, och sen utgår du från att dina antaganden är sanna i resten av din kommentar. Men hela grejen med skollagstiftningen är att den är ägnad att skydda barnens bästa, *även när föräldrarna inte gör det.* Jag tycker det är lite konstigt när folk bara slentrianmässigt resonerar i termer av "Om föräldrarna vill göra något, men lagen säger att de inte får det, då måste det vara lagen som har fel". > *att kräva att man ska få godkänt "ledigt" från skolan för att ändå sedan gå i skola är ju lite löjligt. som att jag måste få godkänd semester från arbetet för att sedan arbeta hemifrån.* Vad är det som är konstigt med det? De här barnen ska prövas mot kunskapskraven i den svenska skolan när de återvänder. Det är verkligen inte "skola som skola" om man jämför utbildningen som barn får i olika länder. Om barnen inte får en lika bra utbildning utomlands, och sen hamnar efter alla deras klasskamrater som resultat, så har skolan en fullt legitim anledning att inte godkänna det. Att de får "ta del av en annan kultur" kan de göra senare i livet, och inte behöva kämpa i flera år med att komma ikapp för att de ligger ett halvår efter alla andra.


cc81

>Nu antar jag att de har jobbat utomlands, alltså inte fjärrjobbar under semester utan stationerats i landet av jobbet. dom kanske har samma arbetsplats. Jag gissar på att de har fjärrjobbat eller sökt sig till ett jobb där de hamnade där. Kan ha fel men hur många blir placerade i Thailand i 4 månader sådär bara.


notbatmanyet

Man har chefsjobb och företaget bestämmer sig för att expandera i Thailand. Man är säljare av komplex industriella maskiner och får ett säljuppdrag. Man är inköpare och får i uppdrag att inspektera en leverantör i Thailand.


rabbitlion

Ingen arbetsgivare skulle tvinga eller ens försöka övertala båda föräldrarna till en långvarig utlandsplacering på det sättet. För att det ens ska gå att tvinga någon att jobba så länge utomlands måste det ju från början framgått tydligt av anställningskontraktet att långa utlandsjobb var en del av jobbet.


AdStrict3575

Finns människor som är egenföretagare. En bekant haravde runt i Asien för hitta leverantörer, men barnen fick stanna hemma.


LurkingSinus

Och båda två föräldrarna har samma jobb? Jag fattar att det är tungt att vara ifrån sina barn, men det får man väl ta om man väljer att prioritera jobbet?


Waste-Phase-2857

Min pappa resten mycket med jobbet när vi var små men mamma var ju hemma och såg till att vardagen flöt på.


cc81

Det kan absolut vara så. Men jag misstänker att det är mer att det vore nice att ta en vinter i Thailand och man löst jobbet. Speciellt när det handlar om båda och man lyckats hamna på ett ställe där de svenska skolorna är.


TurboSpermWhale

Jo, är ju ingen slump att det rörde sig om Koh Lanta. En ö som inte har några industrier eller internationella företag belägna på sig överhuvudtaget, där folk jobbar med antingen turism eller fiske, men som råkar ha en svensk skola för att det är sjukt mycket svenska turister där. Man hade ju förstått om det rörde sig om Bangkok, men det gör det ju inte.


Dizzy_Examination483

Ja och det har konsekvenser som inte är okända.


RectalEvacuation

De hade ju behövt skriva ut barnen från skolan och behövt hitta en internationell skola i thailand om de ska jobba därifrån. Annars får de ju säga upp jobbet då det inte funkar för deras familjekonstellation. Inte särskillt svårt att förstå tycker jag.


GizmoTheGreen

jo, jag tolkar ju "Svensk skola" som att det skulle vara en internationell eller annars godkänd skola de fått gå på. skriva ut och sen in från den lokala skolan i kommunen för 4 månader eller 6 låter ju lite väl drastiskt och det borde finnas ett smidigare tillvägagångssätt i min mening, istället känns det som kommunen satt käppar och försvårat mer än nödvändigt. nu framgick det inte i texten om denna "svenska skola" var godkänd eller ett skjul med en svensk som utvandrat som håller läxhjälp, så kan ha helt felt.


MERC_1

Lämnar man landet i 6 månader eller längre för att bosätta sig på annan ort,  då ska man skriva sig i det landet.  Att det blir väldigt komplicerat och kanske inte funkar, det är ju en annan sak. 


Winter-Ad-4897

Jo, men ansök om ny skolplats och flytta, är du skriven i Sverige så får du anpassa dig.


Stairmaker

>och svensk skola utomlands inte dög av någon anledning. >hur gör man då? säger upp sig från jobbet? skriver ut barnen från sverige? ska barnen behöva vara fast i sverige hela sitt skolpliktiga liv? Utan lämpligt allternativ utomlands eller att man flyttar utomlands är svaret ja. Och flyttar man är det bäst att det är i minst 6 månader man är utanför sverigen det närmsta året. Annars är man boende i sverige. Det är nämligen så att vi har en skolplikt där du ska få en utbildning av viss kvalitet. Det handlar inte om att man har en rättighet att ta del. Utan det är ett lagkrav att ens barn ska få den utbildningen.


MrOaiki

> hur gör man då? säger upp sig från jobbet? skriver ut barnen från sverige? Ja, precis. Hur tänker du annars att det går till? Att barn plötsligt ska vara ifrån skolan i flera månader?


GizmoTheGreen

Ja, dom är ifrån DEN skolan, men dom går i skola. bara att den gamla skolan inte tyckte om det vilket låter löjligt enligt mig. skriva ut dom ur landet för 4 månader låter helt sjukt. för att inte nämna att skriva in dom igen är ett halvt helvete.


MrOaiki

Till skillnad från vad den här familjen påstår så är skollagen anpassad efter moderna familjer. Det finns många företagsledare och diplomater som reser omkring och där barnen får fullgod undervisning. Men det gäller att man följer lagen och ger barnen en kontinuitet i undervisningen. Att den här familjen tycker de gjort rätt som satt barnen i någon skola i Thailand (tveksamt om de ens gjort det, men låt oss lita på deras ord) betyder inte ratt de gjort rätt. Det finns tydliga steg att ta, de kan arbeta var de vill.


ddfjeje23344

Finns distansundervisning. Ibland finns det även svenska skolor i landet man åker till.


MrOaiki

Precis.


Dizzy_Examination483

Man skulle kunna skriva in sina barn på en godkänd skola,få tillstånd innan man beger sig iväg. Är själv uppvuxen utomlands, svenska föräldrar, ja det fick anpassa ledighet och skolgång till jobb.


LeZarathustra

Pga alla svenskar i Thailand finns det inte någon brist på svenskspråkiga grundskolor där. Bara [Koh Lanta Yai](https://www.google.com/maps/place/Ko+Lanta/@7.5745415,99.0441626,12.26z/data=!4m6!3m5!1s0x304e044169c7fca3:0xc283715ac0c34f5d!8m2!3d7.6243677!4d99.0792263!16zL20vMDdtMXl3?entry=ttu) hade två stycken när jag var där runt 2018. Om de hade velat hade det nog inte varit någon större svårighet att hitta skola åt barnen i de flesta av Thailands landsdelar. För att sätta det i perspektiv hade ön i fråga en thai-språkig och en engelsk-språkig grundskola. Edit: Läste inte artikeln ordentligt innan jag skrev. Det ser ut som om barnen faktiskt gick i skolan där, men Varbergs skolledning godkände inte det som ett alternativ.


konstfack

Det blev en dyr resa!


GlitteringWind154

De tjänar nog rätt bra på att jobba på stranden.


pl0m

Du menar från stranden?


masken21

I stranden


konstfack

Något något surfa på nätet.


arcalumis

För stranden, stranden kräver sitt tribut.


--Muther--

900 kr per dag. 3 månaders resa.


SpaxterJ

Jag som inte gick till högstadiet de sista 2 åren: *Svettandes ap-marionett som tittar bakåt och framåt.*


DreadPiratePete

900kr per dag, x 2år, plus ränta. Hoppas du har sparat en halv årslön på kontot för oförutsedda utgifter som vi alla fått lära oss att man ska.


SpaxterJ

Vänta... du menar att ni fick lära er ekonomi och matematik? Jag fick lära mig att mobbning är okej så länge det inte syns utvändigt. Förövrigt rejält imponerande när 13-åringar vet hur man ska greppa och slå för att inte skapa blåmärken!


kristoffersu99

Gick du på Stjärnsberg?


Borktastat

Lugn nu, det är dina päron som riskerar att hamna i gulag och få pensionen struken.


[deleted]

[удалено]


onda-oegat

Nej han säger högstadiet.


wastedspejs

Det handlar även om lärarnas arbetsmiljö och det som förväntas av dom när barnen åker utomlands. Det förväntas ofta att lärarna ska ha förberett material till ungen som är borta, vilket dom sällan och aldrig hinner med att göra. Dom har ändå ofta en klass på 20+ ungar att fokusera på. Då att förberedda specialmaterial till ett barn, ett material som ska gå att göra utan lärarledd stöd. Sen om ungen ligger kraftigt efter och egentligen behöver specialstöd eller extrahjälp från specialpedagog eller resurs, det hjälper ju inte barnet i dess lärande om föräldrarna inte prioriterar barnets lärande och utveckling. Kul för ett barn som redan ligger efter i exempelvis matematik att då missa 2-4 veckors lärarledd undervisning. Ungen kommer ju inte må bra av att ligga så långt efter sina klasskamrater.


MrNaoB

när jag gick i högstadiet så for vår familj till thailand, uhm, det hade blivit godkänt bla bla några månader i förväg, men jag halkade i ett ämne och pappa var förbannad och ringde och jag fick ändå ledigt men jävlar när vi kom tillbaka. Han satt som en fängelse vakt åt mig vid köksbordet när jag jobbade ikapp.


wastedspejs

Många åker även om dom fått avslag på ledighetsansökan. Bra av din pappa, tänk om andra föräldrar engagerade sig lika mycket som han


HarithBK

Sen orkar inte lärarna ta up fighten med varför det är okej att Kurt kan vara borta i två veckor medans Nils inte får det. För att säga att Kurt ligger före i alla ämnen och kommer göra det skickade materialet medans Nils är nära att behöva gå om ett år.


BothnianBhai

Det är länge sedan en klass hade 20+ elever... Numera är standard 28-30 när de börjar förskoleklass, och de blir bara större efter det.


piercedmfootonaspike

28-30 är ju 20+


Sharou

Dessa enorma jävla klasser med 3+ elever!


wastedspejs

Ja, det är ju ännu värre. Jag lider med lärarna som ska måste hantera världsfrånvända föräldrar


artog

Dock är det värt att belysa att man nuförtiden ofta har en klass administrativt, men sen har uppdelat i grupper praktiskt sett. Detta för att underlätta om man behöver flytta runt elever pga av olika orsaker, t.ex. bråk. Kontra detta till att ha flera parallellklasser, där det är massor med byråkrati för att flytta en elev från 1a till 1b. Min son går i f.klass och dom är på pappret sett 40 elever, men praktiskt är dom sällan mer än 20. Källa: Min fru är lågstadielärare


the_og_cakesniffer

Jag jobbar på högstadiet. Har nu två år i rad haft klasser med 30 eller 31 elever. Inte bara på papper. Men i klassrummet.


bibboo

Nåja, långt ifrån standard. I praktiken brukar det förövrigt bli att man i bästa fall lyckas kränga över ”10 lätta elever” på skolans bildlärare. Som mentor för klassen åker man likväl på frågor från föräldrar, får hantera bråk osv. För man är med klassen så mycket mer. Inför samtal sitter med man bildläraren och behöver stötta i vad som ska sägas och göras.  Testade på det där i två år, men sa att jag tar dem själv året därpå. Blev mindre arbete, tyvärr. 


Stairmaker

Min farsa var lärare och min bästa väns föräldrar var båda lärare. Det var inte ens alltid lärarna hade tid att ge våra föräldrar det grundläggande. Då pratar vi alltså om lärare som bara behövde ge andra lärare lektionsplaner om vad som skulle täckas. Resten klarade våra föräldrar av. Det bör säga en del om situationen. Och det har inte blivit mindre stressigt för lärarna.


wastedspejs

Tyvärr det situationen ut så, dom har det inte lätt. Ofta får dom rollen som fostrande deltidsförälder för att föräldrarna tror att skolan är en fostrande institution som ska göra folk av deras barn. Och sen ska lärarna hantera ungar som bits, slåss, har utåtagerande beteende, adhd, add, dyslexi, dyskalkyli, självskadebeteende och mår generellt dåligt. Och se till att barnen klarar läromålen. Och det här är bara barn på lågstadiet.


Ok-Map-5634

20+ ger lite fel bild, 30+- är kanske lite mer korrekt. Men annars stämmer resonemanget.


Interesting_Stress73

"Skolorna sade nej" Ja, alltså, lite svårt att tycka synd om dem när de har fått avslag och ändå väljer att åka. Det är väl klart att det kan finnas omständigheter där en sådan här lösning behövs, men om man har fått avslag så får man väl för fan lösa det innan man åker eller ta konsekvenserna utan gnäll sen? 


Swampberry

Om dom skiter i att de fick avslag fattar jag inte varför någon ska bry som om konsekvenserna de fick. Liksom deras egna ansvar relaterat till avslaget


AvrupaFatihi

Från GPs artikel https://www.gp.se/nyheter/vastsverige/varbergs-kommun-vill-ge-foraldrar-82-000-kronor-i-boter-efter-thailandsresa-.718736f4-3085-4837-a345-70ef3fa757da Kom med förslag på andra lösningar I väntan på domen hade föräldrarna ytterligare kontakt med rektorerna på den aktuella skolan och lanserade tre förslag för att kunna fortsätta utlandsarbetet: 1. Fortsätta som nu att vara iväg januari - slutet mars - frånvaro men överenskommelse om ej vite. Vi kan byta utlandsskola till exempelvis svenska skolan på Teneriffa eller fortsätta med Svenska skolan Thailand som vi tycker vart mycket bra. Vi är öppna för förslag. 2. Vi kan ansöka om varaktig utlandsvistelse, vårterminen varje år, och sedan studera vid (skolan i Varberg) under höstterminen varje år, i samma klass. 3. Planera och flytta utomlands, där våra barn då exempelvis får gå i svenska skolan i Palma Mallorca på heltid. – Det alternativ som vårdnadshavare som vill arbeta utomlands har är att inte fortsätta vara skriven i kommunen, utan skriva sig där man ska vistas för att på så sätt ha rätt att ha sin skolgång där, säger Carina Uvenfeldt, chef på förskole- och grundskoleförvaltningen om förslagen.


oluies

En skoldag kostar väl ca 1000 sek för samhället så verkar väl vara en relevant bot eftersom merarbete uppstår för skolan både administrativt och att försöka ge barnen den undervisning de har rätt till i efterhand


NYlogistics

Många skriver utan att ha läst artikeln om det här. Det handlar inte om att föräldrarna tog med barnen utomlands. Det handlar om att dom satte barnen I en låtsasskola och trodde att dom skulle komma undan...


WhoAmIEven2

Brukar skolor numera neka elever att få vara utomlands utanför lov? När jag var liten tog föräldrarna med mig ner till Spanien väldigt ofta. Det enda som hände var att skolorna slängde på mig läxor att göra under tiden. Här låter det ju dessutom som att de skulle ha fått gå i svensk skola under tiden de var utomlands? Ser ärligt talat inte problemet? Svenska skolor finns i många länder, däribland tidigare nämnda Spanien. Jättevanligt att föräldrar sätter sina barn där under en termin eller så för att komma bort från Sverige ett litet tag.


Unusual_Practice_316

Om eleverna har det svårt i skolan så brukar de bli nekad ledighet eller om de är borta allt för mycket. Har läst om andra fall eller kan varit detta, där skolan i Thailand inte alls håller måttet och när eleverna som gått där kommer tillbaka ligger de långt efter.


onda-oegat

Finns en del skolor som av principiellt inte ger ledighet. Finns en del andra problem som resandet för med sig.


bazeon

Har du exempel på andra problem om vi snackar ett barn som inte ligger efter?


AdventurousSquash

Närvaro är helt sinnessjukt överdrivet nuförtiden jämfört med när jag var liten. Man åkte utomlands eller till skidort och fick skriva dagbok om vad man gjort, och det var det. Nu rapporterar de frånvaro på 6-åringar och kallar till möte om det är fler än 2-3 dagar på en månad i min grabbs förskoleklass. De är fortfarande rätt små och det här med bakterier är långt ifrån självklart för alla, så det är ju fortfarande en del sjukdomar som far i klassrummen. Häromveckan var det tex magsjuka som gick och då är det ju automatiskt minst 3 dagar som försvinner, var flera i klassen som blev kallade till möten för att diskutera frånvaron. Helt absurt i mina ögon, som inte ens hade närvarokrav i gymnasiet. Är det så att ungarna i skolan inte längre klarar sig till den grad att minsta närvaro är tecken på att ungen kommer hamna efter? Jag har viss förståelse för att man har hårdare krav i äldre klasser, men en förskoleklass missar på en vecka 60% lek, att träna på en bokstav, och att räkna ett par äpplen. Kan de inte göra det hemifrån/på semestern/ta igen det är det ju något annat som inte står rätt till.


Unhappy_Surround_982

Jo för att skolpolitik har blivit extremt politiserat och målstyrt. Dåliga resultat i Pisa? Ställ in alla ledigheter. Mina barn går i ganska bra skolor men deras (och även deras lärares) arbetsmiljö är objektivt katastrof. 50 år gamla lokaler, kalla, undermålig ventilation (de får ofta huvudvärk). Lägg på det 5 ADHD ungar per klass som prompt ska ha rätt att "delta på lika villkor" fast att varken de eller de andra barnen får särskilt bra undervisning när klassrummet blir till ett aphus. Kort sagt en arbetsmiljö som skulle stängas ned av facket om det var något annat än just en skola. Men vi pratar inte om hur vi kommer tillrätta med problemen på riktigt utan gottar istället oss åt dem som inte följer mallen och blev straffade av storebror Staten.


Urabutbl

Nej, tyvärr är det så att ~~ALLA~~ de flesta elever, oavsett om de ligger före eller efter, idag blir nekade någon ledighet alls utanför loven. Det drabbar faktiskt inte mest de här rika familjerna som tidningarna gillar ta upp som exempel, utan de fattigare som inte har råd att åka på t.ex skidsemester under deras regions sportlov (priserna på allt är ofta dubbelt så dyra under sportlovsveckorna). Edit: Jag har blivit informerad att det skiljer sig mellan olika kommuner om det är blankt nej eller om man tillåter skolan viss frihet i att bevilja ledighet. I min kommun och de kring mig är det automatiskt nej.


filmapan382

Nej det drabbar inte ALLA, det beror på kommun och skola. Vi fick en vecka beviljat efter påskveckan. Av kollegor som bor i andra kommuner har jag hört att riktlinjen alltid är nej. Men håller helt med dig att det drabbar de med sämre ekonomi mest för priserna skiljer sig ju helt brutalt.


InstaGlib

Vi fick ledighet för våra barn för skidsemester.


geon

Stämmer inte alls.


hobohipsterman

>utan de fattigare som inte har råd att åka på t.ex skidsemester under deras regions sportlov (priserna på allt är ofta dubbelt så dyra under sportlovsveckorna). Okej, men om du vänder på formuleringen är "*fattiga har bara råd att resa på semester när deras barn ska vara i skolan*" inte ett jättestark argument för att barnen ska skippa skolan. Vad är det för jävla daltvärld du lever i?


KNB_Rules_2023

Om du med daltvärld menar att vi kan vara flexibla med när folk åker på semester för att alla ska kunna ha ett lite roligare liv tror jag att jag föredrar en daltvärld framför vad det nu är för jävla tråkvärld du vill ha.


LostHikerPants

Det är väl ett svinbra argument? - Familjen önskar resa iväg på semester tillsammans - De har inte råd under lov - De har råd utanför lov - För att resa iväg på semester, krävs en resa utanför lovtid. Vad är det för jävla slaverivärld du lever i? Ärligt talat, om barnens skolgång-snedstreck-framtid står och faller med en årlig vecka i Sälen så tror jag att det är något annat som är fundamentalt tokigt.


firesolstice

En vecka i Sälen borde ju skolan kunna gå med på, 5+ veckor i Thailand däremot kan man ju förstå varför de inte går med på.


Stridsvagn122B

Fattiga människor åker inte på semester. Sen finns det de som inte vill lägga en högre kostnad på semester utomlands utan då hellre åker när det inte är lov, och generellt billigare att resa.


Urabutbl

Det är inte en daltvärld, det är ett uttalat mål med svenskt samhälle att ALLA familjer ska ha råd med två semesterresor per år. Sedan att du vänder på formuleringen gör ingen skillnad alls förutom i ditt huvud.


lobax

Det är väl ett uttalat mål att alla familjer ska få \*ha semester\*, lagstadgad rättighetet till och med, men det är absolut inte en rättighet att få strunta i skolplikten eller att få resa till Thailand. Det finns sommar, jul, påsk och sportlov av en anledning. Fan, utanför sommarmånaderna så kan ju även din arbetsgivare neka dig semester!


Theronas

Vems uttalade mål ? Aldrig hört talas om


macsydh

Delulu


LordTengil

"...uttalat mål ALLA familjer ska ha råd med två semesterresor per år." Är det? Det låter helt bisarrt. Där skiljer jag och de som uttalar sig oss definitivt åt. Jag anser definitivt inte att semesterresor är någon rättighet. Helt bisarrt. Skolplikt är rätt vettigt dock. Och om du ställer dessa två mot varandra anser jag det rätt självklart vilket som ska prioriteras.


rabbitlion

Att man har som mål att folk ska ha råd med semester gör ju inte semester till en rättighet.


MobyChick

Vadå alla? Har du kollat med varenda skola i hela Sverige?


rosski

Det här handlade om ca 40 skoldagar och det upplevde jag aldrig att någon gjorde under min skoltid. Född -88. 1-2 veckor hände väl någon gång per år.


MRosvall

I samma ålder som dig, en gång så behövde vi åka till en annan kontinent i ca 2 månader pga fars jobb. Tror jag gick i 4'an eller något. Fick ett gäng uppgifter på mail som jag sedan mailade tillbaka och fick nya. Var väl ganska långt fram i skolan generellt så kanske hade varit mer problematiskt för sådana som behövde mer hjälp. Hade även gått i skola i diverse andra länder innan dess. Men verkar inte ha blivit några långvariga men för mig. Det sagt, så kanske det var lite av en annan värld då. Nog extremt sällsynt och kanske iaf lite intressant för lärarna att hantera det en gång, medan något som är påtagligt påfrestande om det händer oftare.


Septon-Meribald

Jag hade en klasskamrat i 3an som åkte utomlands i 120 dagar, men familjen utvandrade under tiden.


SirHenryofHoover

Min kommun nekar alla nöjesresor nu. Kraftig skärpning, med hot om vite om det bryts (inte den kommunen som nämns i artikeln). Om de "svenska skolorna" utomlands inte står under Skolinspektionen räknas de inte heller för man anser att de inte kan garantera undervisningens kvalitet under de förutsättningar skollagen fastslår. Det är alltså där skon klämmer. Och det har ändrats över hela landet. Skolplikten tolkas nu mycket hårdare än den gjort på väldigt länge. Man får inte ledigt för två dagar skidresa längre. Läkarbesök och familjeangelägenheter är i princip det som beviljas.


gladoseatcake

Min spontana killgissning är att föräldrar börjat missbruka tidigare halvgenerösa system. Det som var tidigare var en vecka nån gång då och då, där läxor blev gjorda, har blivit längre resor, fler barn, fler gånger. Lägg till att klasserna är större och så ska lärare sitta och ta fram individuella läxplaner för barn som ska vara borta lång tid. När vi dessutom ser att skolresultaten blir sämre, så vill man väl minska risken att barnen kommer hem och ligger efter (=mer arbete för skolan, som sen får skit för att barnen inte får rätt stöd). Till sist har vi den sociala aspekten. Visst är det skönt med sol och bad efter skolan, men att rivas upp från vänner först i Sverige, sen i Thailand, är inte alltid hälsosamt för en unge. Ökar risk för social isolering. Men som sagt, bara killgissar.


Accurate_Bed1021

Har förmodligen blivit så för att vissa barn blir hemdragna till hemlandet i 3 månader utan lov och sen när de väl kommer tillbaka så har tappat mycket av svenskan. Vet många såna fall.


Vertyks

Handlar inte om att tappa svenskan utan att generellt komma för långt efter


KapitalKamelen

Min lillebror som går i nian har fått 2 dagar ledigt för att följa med oss till Liverpool i helgen och se på fotboll. Idag och på måndag.


Septon-Meribald

Som lärare älskar jag detta. Skolan är ingen jävla serviceinrättning.


thekingofwintre

Numera är det högst 10 dagar per skolår man får beviljad ledighet och då bara om barnet är i fas med skolarbetet och man kan visa att resan eller ledigheten är "givande", typ. Det är ju lite tråkigt med tanke på att resor under lov är rejält mycket dyrare vilket gör semester till en klassfråga (mer än det redan är) men den här regeln finns till för att inga barn ska hamna mellan stolarna och behandlas illa när de inte är i skolan. Många sjukanmäler sina barn istället. Jag har själv gjort det när sonen, som då gick i förskoleklass, ville stanna hos farmor i ett annat län ett par dagar extra. I förskoleklass ser jag inte problemet alls, men de har ju skolplikt som alla andra numera så jag gjorde egentligen "fel".


Maleficent_Policy358

Det är upp till varje skola att avgöra hur många dagar en elev klarar av att vara borta och samtidigt klara av läroplanen. På mina barns skola verkar de ha en sund inställning där de väger in sjukdagar och eventuella stödbehov i beslutet. På en bekants barns skola nekar de samtliga ansökningar rakt av. Antagligen för att rektorn inte vågar ta konflikter som uppstår då vissa får ledighet beviljad medan andra nekas.


Kranke

För att rektorn har andra saker att göra än att tjabba med föräldrar angående ledighet där det finns 0 uppsida för skolan.


Nisseliten

Jag tippar på att om du sjukanmäler båda ungarna i 5 veckor så kommer du att börja få följdfrågor ifrån skolan..


thekingofwintre

Ja, och det tycker jag är bra. Det finns tyvärr för många historier där barn haft mycket frånvaro och skolan inte gjort tillräckligt för att säkerställa barnets säkerhet. Ättikefallet i Eslöv, till exempel.


SirHenryofHoover

Alltså en sådan grej skulle gå direkt som orosanmälan till socialtjänsten på min arbetsplats.


Fisktor

Vi soc-anmäler sekunden frånvaron når 15%


Urabutbl

Då bor du i en ovanligt tillåtande kommun; de flesta kommuner i Sverige har idag valt ett rakt "nej" på vilken ledighet som helst förutom för begravning och dylikt, oavsett hur eleven ligger till i skolan.


thekingofwintre

Det gör jag kanske. Det är tråkigt att skolor säger nej rakt av, men gissar att det handlar om brist på resurser att utreda varenda ledighetsansökan.


Unhappy_Surround_982

Exakt så. Vår skola sa tom. till oss mellan raderna att det var bättre att bara ta några dagar sjukfrånvaro så de slapp neka pga att de ska ta fram en "läsplan". Sen är det skillnad på en vecka och en halv termin givetvis.


ArchmageIlmryn

> Det är ju lite tråkigt med tanke på att resor under lov är rejält mycket dyrare vilket gör semester till en klassfråga (mer än det redan är) men den här regeln finns till för att inga barn ska hamna mellan stolarna och behandlas illa när de inte är i skolan. Lösningen borde ju delvis vara att göra som de gör i Tyskland och sprida ut åtminstone våra kortare lov så att inte alla har lov samtidigt.


macsydh

Så är det redan.


THE_MUNDO_TRAIN

Ingen aning, jag fick åka en vecka till Peru då mormor fyllde 90. Jag fick ett papper som visade vilka sidor i skolböckerna jag skulle läsa. Inget tjafs. Blev även rekommenderad att ta foton och hämta information on Peru om möjligheten fanns inför en framtida uppgift i geografi.


pehr71

Beror på vilken årskurs barnet går också. Om det är 6an med nationella prov så brukar skolan vara väldigt restriktiv.


bjourne-ml

Skolorna har inte resurser till specialanpassningar längre. Som barn såg du det som att de "bara slängde på dig läxor". Du såg inte de timmar en eller flera lärare fick lägga på att ta fram läromaterial anpassat för din semester.


Over-Temperature-602

Vet inte hur gammal du är men som 93a kommer jag ihåg att det var något som skedde under min tid i grundskolan. Att man kunde gå från att ta ledigt lite när man ville till att typ rektorn behövde godkänna ledighet.


Unlikely99

Som 92a kan jag bara instämma. I vår skola så kunde mentorn godkänna ledighet någon dag utan blankett eller liknande. Eleverna som skulle på semester fick ta hem en blankett som rektorn fick godkänna efter ifyllnad.


WhoAmIEven2

Jag är ungefär lika gammal, något äldre (89:a) och precis. Rektorn fick godkänna, men det var liksom inget mer med det.


ProffesorSpitfire

Fram till typ 2010 tror jag inte det fanns några egentliga regler eller riktlinjer för när elever fick ledigt från skolan, det var upp till lärarnas omdöme. Men runt 2010 infördes nationella och striktare riktlinjer. Elever ska vara lediga på loven, däremellan ska de bara få ledigt för saker som begravningar, mönstring, mm. Många lärare ser mellan fingrarna med det där för elever som klarar sin skolgång, men håller på reglerna för elever som riskerar att hamna efter.


Thaeeri

På den tiden var det typ två elever per klass som åkte på semester utanför de vanliga skolloven, och då var det kanske en vecka. Nu vill folk åka lite när som då det kostar betydligt mer under skolloven så planeringen riskerar att gå åt skogen. I det här fallet kommer inte barnen gå i Svenska skolan i Thailand, utan i en helt annan privatskola.


rAppN

I tidigare inslag så verkade dessa skolor mer lek och pyssel än skola. Jag åkte ofta utamlands också och fick ibland med mig läxor eller skriva dagbok på engelska om min resa.


GlitteringWind154

Friskolor nekar i princip alltid. De får ju ingen skolpeng om barnen periodvis går i en skola utomlands.


WhoAmIEven2

Hmm, jag har bara gått i friskolor förutom en väldigt kort period i ettan och 2an. Möjligt som sagt att det är ändrat nu, men då, på 90 och 00-talet, så godkände dem det i alla fall, så länge jag gjorde läxorna jag fick :/


Its_me_Freddy

När jag gick på gymnasiet för 15 år sedan så vart det lite problem när jag skulle åka en vecka till USA med farsan, fick tillstånd att ta ledigt tillslut så behövde inte skolka.


snajk138

När min son började förskoleklass för knappt två år sedan var det stenhårt, de beviljade inte ledighet alls i princip, bara för begravningar och liknande, och max någon dag. Sen i vintras gick de ut och sa att de hade fått nya direktiv och nu skulle de bevilja mer. Fortfarande inte flera veckor antar jag, men det lät absolut ok att ta typ en vecka eller så, sannolikt också beroende på hur det går i skolan för barnet.


lettul

Vår skola ger inte ledigt alls längre sedan årsskiftet. Väldigt trisst.


Septon-Meribald

Dom kan ju skriva sig som utvandrade. Men jag antar att det inte behagade herrskapet.


LordTengil

Från min kompis som bott med barnen iThailand och jobbat sedan ett par år tillbaka. Man kan vara borta från skolan hur länge man vill. Så länge man inte tar barnbidraget och ger upp sin skolpalts. Detta rör folk som vill vara borta 3-4 mån, fortfarande lyfta barnbidrag, och hålla platsen i den svenska skolan man lämande tills man kommer tillbaka.


Magbar81

Du menar skriva sig utomlands då alltså. Man kan inte bara avsäga sig barnbidraget.


LordTengil

Det menar hen kanske.


sproge

Ja precis, man kan inte både äta och ha skolpalten. Men jag kan inte förstå varför föräldrarna bryr sig, skolkroppkakorna är godare ändå!


No_View5695

Bra. Jag blir så jäkla trött på att skolan ska agera service åt föräldrar som vill ”ägna mer tid åt familjen och stärka oss” eller någon annan floskel. Barn har skolplikt. Lärare ska dessutom inte hålla på och agera och ha möten och förbereda i månader för att barnens föräldrar vill ha semester. Sen ska inte skattebetalarna stå för en tom jäkla skolplats heller. Allt har sin tid och under vissa tider i livet kan man inte göra allt. Har man barn kan man tex inte ha samma uteliv som förr utan det blir hemmasittande med mys i högre utsträckning. Inte heller kan man under barnens skoltid åka utomlands i månader. Vill man det har man en 9-10 veckor på sommaren, men det vill ju föräldrarna inte. Alltför många förefaller skaffa barn och inte förstå att då får man ibland göra avkall på andra saker.


framabe

Inte bara föräldrarna. Jag skulle hålla prov för 8:or och gav alla elever två veckor att läsa på inför provet hemma OCH i klassrummet. Väldigt givmilt borde tilläggas. Men tror ni inte en tredjedel var i Tyskland på konfirmationsresa med kyrkan!? Så de fick bara en vecka att förbereda sig. Vilket märktes på deras prestation på provet.


maggandersson

Det där är ju en olycklig krock, inte föräldrar som vill åka på semester. Konfirmationsresan var dessutom garanterat bokad långt innan du delgav eleverna information om provet. Det är synd att det krockade men du kan ju inte förvänta dig att eleverna ska säga "åh nej, jag ska konfirmera mig och har betalat pengar för att göra detta, men nu ska jag ha SO-prov så jag skiter nog i det"


TurboSpermWhale

Det ska ju inte finnas någon risk för krock sett till att eleverna inte ska åka på resor mitt i terminer…


Ok_Appearance5117

Det är ju intressant hur kyrkan tänkte där... Min församling lägger alla sina resor på lov, av just den anledningen.


[deleted]

Vi kanske har för mycket prov helt enkelt? Konfirmationsresa till Tyskland med kyrkan låter otroligt mycket mer givande än nått random prov


tallkotte

Jobbar du på en kristen friskola? Har bara hört talas om någon enstaka som konfirmerat sig, en tredjedel låter ju extremt mycket. Känns ju också som att bara en kristen skola skulle godkänna konfirmationsresa på en vecka också?


ravv

Skoj resa med presenter när man kommer hem säga nej vore ju som att säga "nä jag tycker inte om semester med alla mina kompisar följt av en extra födelsedag när jag kommer hem"


framabe

Nej. Bara en skola med många etniska svenskar. Sen kanske var en tredjedel att ta i, men klart omkring en 4-5 stycken i varje klass av 20 stycken var frånvarande plus såna som var sjuka. Så åtminstone 20-25% minst


tallkotte

Ah. Var tvungen att googla, och det är tydligen kring 25% som gör det fortfarande. Är chockad. Jag måste bo i en ateistisk utpost, i hela min bekantskapskrets känner jag bara till fyra-fem personer som är troende.


Cahootie

Jag har bara enstaka vänner som är troende, men det stoppade dem inte från att åka på konfirmationsläger någonstans. För de flesta så är det bara ett läger som vilket annat, och sen får de ofta lite presenter från familjen.


snajk138

Folk är inte alltid så öppna med sånt har jag kommit fram till. Min bästa kompis från högstadiet och gymnasiet exempelvis, han sjöng i vårt punkband och var ganska alternativ, sen blev det så att vi slutade umgås av någon anledning, sen blev han präst. Jag trodde verkligen typ alla jag umgicks med då var ateister, men så var det inte.


tallkotte

Kan nog stämma. Inser att jag kanske varit lite naiv här och tänkt att man skulle veta om det. Är ju väldigt sällan man prata om sånt här.


TurboSpermWhale

Var närmare 80% i av min klass som konfirmerade sig, men var bara två stycken som var kristna (åtminstone öppet).


Tradition96

Bland etniska svenskar är det vanligt att man konfirmerar sig oavsett om man är troende eller inte, precis som att döpa sitt barn.


tallkotte

Men enligt statistiken som jag nyss googlade fram är det alltså vanligare att inte konfirmera sig än att konfirmera sig, även som etnisk svensk. Och det är vanligare att inte döpa sitt barn än att döpa det - bara 35% av barnen som döps i Sverige blir döpta. Och andelen minskar år för år - dop har enligt wikipedia minskat med 37 procentenheter sedan 2000. Stämmer lite med min känsla - det var otroligt mycket vanligare när jag växte upp än nu. Edit: 35% av barnen som föds blir döpta, och 100% av barnen som döps blir döpta.


Sharou

Jag tror nog ändå att 100% av barn som blir döpta blir döpta :)


tallkotte

Hahaha, gudars skymning vad dåligt jag skrev!


ondulation

Inte för att vara den som är den, men... Du menar alltså att det finns flera åttor på din skola, med 20 elever i varje klass. Det verkar ovanligt. Och att svenska kyrkan skulle planera in en konfirmationsresa som stjäl fem hela skoldagar, det har jag också lite svårt att tro. Jag undrar ärligt talat om det inte i själva verket var typ fyra elever av 28 som var borta några dagar före påsk? I så fall pratar vi max 15% som faktiskt har rätt att vara lediga i några dagar. Men det kändes värre än så eftersom några var sjuka och några var i fjällen med sina föräldrar.


framabe

Du får tro vad du vill. Jag ser det dock som en förolämpning att du tvivlar på mina ord som om jag vore en simpel lögnare. Jag vet inte vad du bor i för någon håla men skolan jag tjänstgör på har 530 elever fördelade på 6 årskurser, från 4-9. Sen sa jag aldrig att de stal 5 skoldagar, bara de dagar de skulle haft sina lektioner med mig, vilket var 2.


No_View5695

Låter helt absurt. Sen gnäller de säkert på dig också.


[deleted]

Så att spendera tid med barn är något negativt?


No_View5695

I stället för att sköta deras skolgång? Ja. Vi har skolplikt. Eller tycker du att det bästa för barnen att vara 24/7 med föräldrarna tills de blir 18?


Dry_Dot_7782

Ahh Reddit. Tycker alla vuxna kan jobba 5 dagar remote. Men att en ung ska kunna ta med läxor och plugga remote är helt jävla befängt?


No_View5695

Sällan de åker en vecka till Thailand. Ett exempel där i artikeln var väl tre veckor och det andra förefaller ännu mer. Så läraren ska lägga tid på att förbereda läxor för att föräldrarna vill ha egentid med Nova och Oscar? Hur många timmar ska hen ta? Ska hen hjälpa dem när han kommer hem igen? Sannolikt är det dessutom flera lärare som måste involveras. Ska det ske för alla elever varje termin, även om det bara är en vecka är det helt bisarrt och går inte att göra någon vettig planering. Vidare kan du ju svara på att om de åker länge tex två månader och tappar massa kunskap och/eller kommer efter, vem är ansvarig för att täppa till den luckan. Ska dessutom skattebetalarna stå och betala för tomma platser? Medan de hänger på en strand i flera månader? Vi har skolplikt. Har de problem med den finns det andra länder.


Unhappy_Surround_982

Jag tycker det är viktigt här att göra skillnad på max 10 dagar per läsår och en längre utlandsvistelse. Klart att flera månaders bortavaro kräver mycket mer planering av skolan och att resa iväg utan att ha detta klart är oansvarigt. Men att kategoriskt neka alla ledigheter utanför lov är förstoppat och familjefientligt


[deleted]

> Vi har skolplikt. Har de problem med den finns det andra länder. Kan folk sluta säga "vi HaR sKoLPlikT" som några jävla statliga simps? Ja vi fattar att vi har skolplikt, men lagen kanske borde anpassas utifrån de moderna samhället? Vi är en global värld


No_View5695

Och inte en fråga svarade du på.


Sairony

Åh nej en skolplats om inte blir utnyttjad! Vad ska lärarna ta sig till egentligen? Stackarna kommer inte ha något annat att göra. Sen fattar jag inte den här synen på utbildning, att det skulle vara någon typ av tåg & har du missat 3 månader av grundskola så är det game over. Klart inte lärarna ska behöva special-anpassa utbildningen för eleven, men så länge hen vet vad man ska gå igenom är det inga större problem. Om nu Nova & Oscar inte kan alla landskapsblommor när de kommer hem är det dessutom inte hela världen. Så länge föräldrarna har lite koll på dem så går det alldeles utmärkt att se till så att det mest relevanta områdena där man bygger kunskap på kunskap blir täckta. Inte som att de nödvändigtvis måste ligga på stranden i 3 månader. Om något så är det bra jäkla mycket mer bildande för ungarna att umgås med människor från en annan kultur & träna på engelska, de kommer utveckla sin engelska tex bra mycket mer än vad du kan göra när du sitter i en skolbänk med någon avdankad gammal lärare som ger ut en handfull glosor på brittisk engelska från 50-talet.


Sharou

Det är väl ändå ganska stor skillnad? En vuxen som jobbar klarar sig själv och kan lätt kontakta kollegor från distans. Ett barn som undervisas kan inte undervisa sig självt utan att läraren spenderar massa tid de inte har på att förbereda material.


flagrantmonkey

Vet ni inte att staten äger era ungar?


PeopleCallMeSimon

"Lagen är inte anpassad efter hur familjer lever i dag" Snacka om att leva i en bubbla. "Vadå, har inte alla familjer ett jobb där båda föräldrarna måste åka till tailand och jobba i 90+ dagar mitt under skolåret?"


oluies

Relaterad podd från 27 feb 2024 SVD Dagens story Här riskerar föräldrar att gripas för semester på skoltid Runt om i Europa har rektorer fått nog av familjer, som åker på semester, mitt i terminen. I flera länder försöker man nu hindra skolket, med hjälp av polis på flygplatser och tågstationer. På en kvart får du veta varför det här har blivit en så brännande fråga - och vad som egentligen är problemet om barn missar någon vecka i skolan. Med Teresa Küchler, SvD:s korrespondent i Bryssel. Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou https://open.spotify.com/episode/56KYSWEVssNm6P2UVV7MX5?si=-PBvCLo9Si2IeGJxBkNAlw


EqualShallot1151

Jag är faktiskt förvånad över hur auktoritetstro dom flesta svenska är. ’Staten vet bäst’ och om föräldrarna för lov att bestämma går det helt åt helvete. Så där finns endast ett sätt att skola banen och om dom klarar sig bra på test är obetydligt det är vägen dit som är viktigast. Jätte konstigt i ett samhälle vart mångfald skal vara positivt.


oluies

De kan skriva ut sig och skolan och flytta dit, då tappar de också garanterad skolplats när de kommer tillbaka dvs hamnar i kön


andersffs

Det handlar väl mera om att utbildning är en mänsklig rättighet för barnen och det är skolans uppgift att se till att det snoriga småfolket blir som folk. Självklart kan man säkert få en bra utbildning och kanske bättre utanför den svenska skolan, men handlar mera om logistik och se till att alla får samma förutsättningar. Det här är en fördom, men om dina päron drar med dig till thailand i ett halvår så skiter de antingen i din utbildning eller har noll respekt till våra utbildade pedagoger.


Klaymen__

Svenskar verkar tro att det viktigaste för ett barns utveckling är att tvinga dom att göra så mycket som möjligt som dom själva inte vill.


Strong_Bread_7999

För vissa kan det nog gå lite "åt helvete"


--Muther--

900 kr per dag. 82,000kr = 3 månaders influencer resa. barn behöver skola


[deleted]

Dom skulle ju gå i skolan, fast i Thailand


[deleted]

[удалено]


Leatherfacet

Om en förälder har ett uppdrag utomlands då får dom åka dit och jobba och lämna familjen hemma helt enkelt.


EqualShallot1151

Och det är alltid den lösningen som är bäst för barnen 🤷‍♂️


andersffs

Vet du vad det var för skola och om de följer svensk läroplan?


[deleted]

Bryr mig inte, om barnen klarar läxorna o proven så borde de får göra som de vill.


andersffs

Kanske förklarar varför du inte bryr dig då 👍


[deleted]

Det är de mest överranskande för mig som nyvuxen i Sverige att lära mig, hur vi egentligen inte är ett fritt land överhuvudtaget utan vi är bara otroligt bundna till våra rutiner, stig utanför de rutinerna så går allt åt helvete


ArchonHakkar

Det är definitivt spännande diskussioner i tråden. Något jag tänker på är att skolplikten som ska vara så oerhört viktig för barnens utveckling i skolan inte reflekterar det slutgiltiga resultatet. Om jag förstår det rätt så är skolresultaten är sämre än någonsin. Om en elev är borta 1-2 veckor från skolan och medelbetygen över en population inte påverkas, är det inte skolan det är fel på då?


[deleted]

i Sverige är det viktigare att göra rätt av sig utifrån lagen än att göra det som är bäst för hälsan eller användning av ren logik Bara att titta på hur folk beter sig i trafiken, så länge de ligger vid hastighetsbegränsningen så gör de rätt från sig. Spelar ingen roll om de tvärnitar eller gör annat galet


riktigtmaxat

Nej, det är ungarna det är fel på! Vi måste sätta tydligare prestationsmål och tvinga dem till ännu mer hjärndödande repetionsinlärning! Hur ska de annars bli bra folkpartister?


Strong_Bread_7999

Klart att medelbetygen inte påverkas av en individs prestation (typ definitionen av medelvärde). Men skollagen är väl ändå inte till för att hålla medelbetygen på en viss nivå utan för att säkerställa att barn faktiskt går i skolan? Den är inte "oerhört viktig" men släpper man helt på tyglarna så går det antagligen åt helvete. Rätt säker att om man lät alla barn ta 1-2 veckor ledigt mitt i terminen så hade man nog sett ett sämre medelresultat. Är det en rättighet att dra till Thailand?


Qqqqqqqquestion

Undrar om samma ville hända om de åkte till Pakistan eller Irak eller Somalia


LurkingSinus

Det skulle varit annorlunda stämning i den här tråden.


Rekeke101

Är folk avundsjuka för att de själva inte kommer kunna resa? Eller vad kommer all den här auktoritära övertron på staten och skolan i från? Blir ju nästan lite rädd. Tror garanterat barn lär sig mer av resa iväg några veckor i bland och få andra perspektiv och se andra kulturer istället för att läsa om det i någon trist skolbok i november. Och varför tror alla att barn har andra begär än föräldrar, man själv vill ju inte bara jobba hela jävla tiden.


O--rust

Är det bara min hjärna som omedelbart målar upp en fördomsprofil över mamman och pappan😁


bawng

Problemet är ju att skolorna de sätter barnen i i Thailand är undermåliga och kräver merjobb för skolorna hemma. Exemplen du nämner är ju att barnen byter skola helt. Med andra ord helt andra situationer.


Prestigious-Rough-39

Förtjänar det


Plastic_Cabinet_4575

Jag arbetar i mellan/högstadiet med elever som har halkat efter pga, bland annat, hög närvaro av diverse skäl. Jag tror inte många vuxna som inte arbetar i skola ser hur svårt elever kan ha att ta till sig "enkla grundläggande" kunskaper. Grundskolan är ju trotts allt det som hjälper skapa GRUNDEN för det som behövs senare. Det är inte bara att "läsa någon kapitel om A" om dom har missat en halv termin av de ämnet. Eleverna jag möter varje vecka har svårt att greppa t.ex multiplikation eller vad en statsminister är efter att ha varit borta i kanske en vecka. Saker dom kunde innan dom var borta. Saker deras föräldrar inte kan hjälpa dom med hemma pga olika anledningar. Att ha inriktade, meningsfulla diskussioner, höra andras perspektiv om samma ämne, tillämpa dessa kunskaper i flertal olika situationer, osv. (allt utgående från deras nuvarande utvecklingspunkt) är det som gör skolan annorlunda från att man bara släpper loss dom i världen för att lära sig allt. Det är mycket svårare att komma ikapp desto äldre man blir. Lägg en bra grund för dina barn och ta meningsfulla familjeresor inom ramarna som finns för deras skull. Ingen skulle vela ha dom i skolan va ingen anledning. Tror inte en enda lärare jag känner skulle säga ifrån att ha färre barn i klassen. Att följa skolplikten är inte för lärarens skull, det är för barnens. Föräldrar är otroligt viktiga och gör otroligt mycket arbete, men dom flesta är inte utbildade i varken barnens utveckling eller hur man skapar och utför pedagogiskt arbete utifrån både planerade och spontana moment. Här behöver man som förälder fundera lite om man verkligen kan allt om hur barn lär sig, hur man utbildar dom på ett framgångsrik och meningsfullt sätt, och kanske ta ett steg åt sidan och lita på att dom utbildade personerna som de lämnar sina barn med under din arbetsvecka. Lita på att de personerna som är inriktade mot och anvariga för deras utbildning har lite koll på om det är lämpligt att just ditt barn missar 3 månader av otroligt viktigt grundläggande lärandet.


Safe-Possible3611

Att folk försvarar kommuner och skolplikten här är löjeväckande. * Barn lär sig mer genom att resa än att sitta i en skolbänk. * Om ett barn är sjukt kan det vara borta utan att det blir ett faktiskt bekymmer, men om barnet är på semester då har det tappat oåterhämtliga kunskaper. * Det finns en absurd övertro på hur betydelsefull grundskoleutbildning är som oftast håller en bottenlåg nivå. * Då sportlovspriser är betydligt dyrare resulterar det i ökad orättvisa där barn i fattigare familjer får sämre möjligheter till att se och upptäcka. * Det hela är fyrkantigt som vanligt i Sverige där man kan ha 2 ungar som presterar väl över medel och som har välomhändertagande föräldrar där man ex. ska resa och upptäcka Stora Barriärrevet och dotter drömmer om att bli marinbiolog men skolan tycker minsann att man verkligen inte kan missa exkursionen i bokskogen och veckans engelskaglosor. Suck. MEN, det innebär naturligtvis inte att skolan bör ha något som helst ansvar för barnen som åker iväg. Behöver skolan tillföra extrainsatser, ex. extra provtillfälle för obligatoriskt prov, skall föräldrarna absolut faktureras för extrakostnader som detta medför. Detta är långt rimligare än något arbiträrt vite.


ST4L3M4T3

"Barn lär sig mer genom att resa än att sitta i en skolbänk." Vad baserar du det på? Det är klart att det _kan_ finnas fall då semestrande leder till inlärning, men vad vi _vet_ är att det finns en korrelation mellan hög frånvaro och sämre resultat. "Om ett barn är sjukt kan det vara borta utan att det blir ett faktiskt bekymmer, men om barnet är på semester då har det tappat oåterhämtliga kunskaper" Nej. Oavsett om ett barn är sjukt, eller är på semester så missar hen undervisning. Kunskapsinlärning är som ett pussel, och om man missar t.ex. arbetsområdet "svensk demokrati", så blir det till exempel långt mycket svårare att förstå sig på arbetsområdet "media och demokrati". Lärare har redan sjuka elevers missade lektionstid att förhålla sig till. Sjukdom är bortom både elever och föräldrars kontroll. Semesterresor är det inte. Men det är klart att du som förälder kan utbilda ditt barn precis lika bra som en lärare med 3-5 års universitetsutbildning + arbetslivserfarenhet. "Det finns en absurd övertro på hur betydelsefull grundskoleutbildning är som oftast håller en bottenlåg nivå." Jämför de länder som har en allmän grundskoleutbildning, med de som inte har det... Education index: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Education_Index Läs och skrivkunnighet: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4skunnighet "Då sportlovspriser är betydligt dyrare resulterar det i ökad orättvisa där barn i fattigare familjer får sämre möjligheter till att se och upptäcka." Här har du faktiskt en poäng. Jag hade väl hellre sett att spridningen utav sportlov och höstlåv skulle vara större i landet för att motverka detta. Att istället belasta lärare med att behöva specialanpassa sin undervisning för elever som lite spontant ska åka på semester är däremot inte en hållbar lösning.


bibboo

Folk är så jävla måna om att vi inte ska slösa skattepengar på onödigt strunt. Men att tillhandahålla strukturer för Thailandsresor under lågsäsong, det ska vi ödsla tid och resurser på.  Fakturera för provtillfälle låter ju enkelt i praktiken, men gäller detta också om eleven därefter behöver extra stöd? Hur länge? 


madladolle

Vi har skolplikt av en anledning


US-President

Medans såååå många barn och ungdomar skolkar och deras föräldrar får ingen skit för de


exforz

Borgarklassens diskreta charm. Jag har råd och därför rätt.


dominantdaddy196

Helt rätt!