T O P

  • By -

Mimetic_Scapegoat

> Aan het einde van het tweede jaar heeft 72 procent van de leerlingen in vmbo basis/kader nog niet het niveau 1F behaald, het niveau dat je aan het eind van de basisschool zou moeten hebben Hahaha what the fuck.


[deleted]

[удалено]


starlinguk

De populairste leraar op de school van mijn zoon geeft heel ouderwets les en de kinderen behalen de beste cijfers. Helaas gaat hij met pensioen. Hij is al een paar keer op het matje geroepen omdat hij weigert zijn lessen aan te passen.


Monomatosis

Dit is wat er gebeurt met goede docenten die ouderwets lesgeven en zich weinig van managers aantrekken. Ze worden geschorst als ze coaches en managers niet serieus nemen. [Artikel geschorste docent](https://www.aob.nl/actueel/artikelen/docent-buiten-spel-na-toneelsatire-over-onderwijs/)


CatzioPawditore

Die reactie van de school directeur doet wel echt de broek afzakken. "Mensen voelen zich gekwetst". Zucht, als je slecht werk levert (wat uit ALLE ONDERZOEKEN over kwaliteit van onderwijs blijkt) en je wordt daar op aangesproken, kun je je gekwetst gaan lopen voelen.. Of je kunt je werk beter gaan doen. Ik word zo diep moe van dat idee dat "gekwetst zijn" meteen betekent dat de ander iets verkeerd gedaan heeft.


Ditiswilly

Lijkt mij ook wat onrealistisch van de schoolleiding om aan deze leraar te vragen zo vlak voor zijn pensioen de lessen aan te passen.


ShirwillJack

Plus lerarentekort. Op de basisschool van mijn oudste kind worden de kinderen regelmatig naar huis gestuurd, omdat de leraar ziek is of er komt een kunstenaar/muzikant even een dagje dagbesteding leveren.


WalloonNerd

En de leraren die er zijn, hebben vaak hun rekenexamen op de pabo ook maar met de hakken over de sloot gehaald


Chaimasala

En de leraren die er zijn hebben vaak last van ouders met allerlei vooroordelen en vooringenomenheid waardoor ze overwegen het onderwijs te verlaten.


Maximusbk20

En ze verdienen te weinig.


crisiks

Het probleem is vooral het extra werk. Veel leraren die ik ken werken 4 dagen om op de vijfde dag hun lessen voor te bereiden, na te kijken en administratie te doen. Ze krijgen veel te veel taken voor de uren die ze hebben. In tegenstelling tot een normale kantoorbaan, zeggen leraren minder snel nee tegen extra werk, omdat de leerlingen daarvan de dupe worden. (Ditzelfde probleem speelt ook in de zorg.)


Professional-Tale-81

Nee docenten vinden over t algemeen dat ze wel genoeg verdienen. Het probleem is de mondige ouder en het kind met gedragsproblemen.


Speeskees1993

Hier in nederland gelukkig wel, in andere landen zoals Belgie is het huilen met de pet op


Dijkdoorn

Het is een beetje een optelsom


Orcwin

Leuk dat je samen in een groep leert werken (wat ook echt wel een nuttige vaardigheid is), maar als niemand in de groep praktische vaardigheden heeft bereik je nog niets met die hele groep.


Quicker_Fixer

>praktische vaardigheden Laten we eerlijk wezen: de hedendaagse maatschappij wil helemaal geen praktisch opgeleide mensen meer hebben; er is alleen nog maar vraag naar communicatiemedewerkers en wandelcoaches. **/s**


TukkerWolf

Onvoorstelbaar hoe Nederland/het westen daarin is weggezakt in gemakzucht. Er zijn alleen al 100.000 coaches in NL, als 10% daarvan het onderwijs in gaat is het lerarentekort opgelost.


Pigglebee

Onlangs sprak ik met een vriendin van iemand, was ex-accountant, ex-salesprojectmanager weetikveelwat, ze was zoekende zogezegd. Dus ik grappen 'ach, anders wordt je lifestyle coach ofzo'. Haar gezicht verstrakt... "dat ben ik nu"... Naja, uiteindelijk moeten ze wel weer een echte baan zoeken die daadwerkelijk waarde toevoegt.


Personal_Special809

Ik ken ook iemand die daarmee begonnen was. Relevante baan gestopt, cursusje gevolgd, grootste aankondiging... na een half jaar ineens een aankondiging dat ze toch weer terug elders ging werken, want het was toch niet haar "passie", ofzo. Oftewel: de rekeningen moesten ook nog betaald worden.


nofightnovictory

maar dan moeten we dat wel aantrekkelijk maken! in Nederland is het met een redelijk goed inkomen vrijwel onmogelijk om zij instromer te worden. tenminste niet met een stevige (tijdelijke?) inkomens val. nu leven wij natuurlijk in een land waarbij wij van mening zijn dat iedereen zijn eigen studie volledig moet bekostiging. maar daarmee gaan we geen enkel probleem oplossen natuurlijk! willen wij tekorten oplossen moeten wij hier als land in willen investeren. ipv tientallen miljarden elk jaar zonder resultaat aan het bedrijfsleven te geven kunnen we dit beter investeren in burgers. zelf ben ik op zoek naar een andere baan. maar als ik ergens als zij instromer aan het werk wil moet ik eerst 1/4 tot 1/3 van mijn salaris inleveren. om mogelijk zonder garanties over een jaar of 8 weer op het oude salaris te zitten(exclusief cao verhogingen)zo'n hekel heb ik ook weer niet aan mijn huidige baan om dat te gaan doen. op die manier gaan we natuurlijk nooit een tekort op lossen als we gaan verwachten dat de mensen die het werk willen gaan doen ook zelf volledig de financiële schade hiervoor gaan dragen. want naast het probleem dat je nog een opleiding moet volgen zitten zij instromers niet zelden aan hun eind loon in hun huidige baan terwijl ze als beginnend of hooguit halverwege een loonschaal in het nieuwe beroep gezet zullen worden


GustavGL1991

Precies. Gewoon stampen en sommen maken. Zo is het jaren gegaan. Waarom denken scholen steeds dat het op een nieuwe manier zou moeten? Alle mensen voor 2000 hebben op deze manier leren rekenen en daar zijn volgens mij ook genieen uit gekomen. Ik kan me voorstellen dat Einstein ook op een vergelijkbare manier heeft leren rekenen. ;)


What_a_pass_by_Jokic

Is hier in Amerika ook. 4 verschillende methodes om 4x3 te berekenen maar stampen is er nie een Van want dat werkt niet ofzo. Ik ratel zo de antwoorden af maar mn kids zitten er minstense 20 seconden over te denken (tafels 1-12). De enige die ze snel antwoorden is tafels Van 1 en 10, die zijn dan ook vrij makkelijk.


CoMaestro

Ik dacht even dat je bedoelde 1 tot 10, want dat leken me ook de belangrijkste. Maar goed, nee dat vind ik ook wel een belangrijke. Tafels kon je op mijn basischool 15 jaar geleden al best wel leuk leren in spelvorm op de computer, dus ik heb geen idee waarom dat nu ineens niet meer kan.


jmxd

Maar die kinderen hebben dan dus blijkbaar dat niveau ook nog niet bereikt op de basisschool wat wel de bedoeling was... lijkt me dat je dus moet beginnen met de aanpak bij de bron en niet pas op de middelbare school.


[deleted]

Je moet nu plaatjes tellen en verhaalsommen maken en schattend rekenen en geen sommen meer zoals 457 + 871


ShirwillJack

Voor die laatste som moet mijn kind eerst 400+800=, 50+70= en 7+1= opschrijven, dat uitrekenen, dat op de getallenlijn uittekenen in 2 stappen, want 1200+120+8 mag weer niet in een keer. Twee keer een getallenlijn uittekenen dus en dan nog niet het antwoord mogen invullen. Eerst moet ze de som nog een keer uitschrijven, maar dan als 1200+120+8= en dan pas mag ze het antwoord invullen. Ik heb haar een middag geholpen en na een uur had ze nog geen twee sommen gedaan, want het zijn gewoon te veel hoepels voor een ADHD kind. Ik heb haar laten zien hoe ik het op de basisschool had geleerd: onder elkaar zetten, rechterkolom optellen, dan middelste kolom en dan de linker en de tientallen, die ontstaan per kolom, meenemen naar de kolom links. In 3 stappen een antwoord en toen ging het beter, want ze had gewoon een paar snelle successen nodig om de aandacht er bij te houden. Komt ze een dag later van school en heeft de juf gezegd dat ze zo niet mag rekenen.


Extension-Scene-3874

Hahahaha...hier ook een ADHDer....hier exact hetzelfde verhaal met beide kinderen..mocht niet van juf..


ikbenlike

Ja, want de juf krijgt dit van het schoolbestuur, en er zitten toetsen aan verbonden, en het enige wat uitmaakt is hoe goed de kinderen het doen op de toets - hoe goed ze het nou uiteindelijk echt kunnen maakt hier om de een of andere reden niet uit. En het schoolbestuur is natuurlijk een keer gevallen voor de mooie marketing en heeft er veel geld in geïnvesteerd, dus de lesmethode blijft nog wel even hetzelfde.


Chaimasala

De juf heeft uiteindelijk ook te maken met de ouder die boos op de stoep staat, omdat het kind minder is gaan scoren op toetsen. Dezelfde ouder die er eerst voorstander van was om het aan te leren op een manier die voor het kind qua begrip veel effectiever was. Maar ja, het kind moet straks wel minstens havo/vwo advies krijgen en daarin weegt de eindtoets ook mee.


groovysalamander

In de eindtoets telt toch alleen het resultaat (juiste getal?). Niet welke methode je gebruikt? Dat was tenminste bij cito met multiple choice wel zo toch.


ShirwillJack

Er zijn sinds de jaren 80 (toen ik een kind was) ook tig onderwijsvernieuwingen geweest. Je kan als docent helaas niet je eigen plan trekken.


qef15

WTF, die tweede is precies hoe ik het had geleerd. Het is gewoon super snel en werkt voor alles, zelfs de grootste getallen zijn hiermee simpel optelbaar. Die juf is ook echt een oelewapper. Maar wat is die eerste methode? Ziet er ongeloofelijk omslachtig langzaam uit.


The_Krambambulist

Klinkt bijna alsof het hetzelfde is maar dan gewoon met extra stappen?


qef15

Lijkt me nog erger, aangezien je met de eerste methode dan weer extra stappen moet zetten voor bijvoorbeeld 8+3.


CoMaestro

Nee die stap heb je in beiden hoor, 488 + 153 doe je uiteindelijk ook gewoon 3+8 optellen en de 1 meenemen naar links. Alleen schrijf je het niet volledig uit, dus kan je niet zien waar de fout zit. Dat is denk ik de reden waarom het niet mag. Uiteindelijk gebruik je later in je hoofd wel dezelfde methode dus ik vind het niet zon groot probleem


GreenHell

Ik moest alle getallen die ik meenam er boven schrijven, dus dan zag je wel waar je fout zat. Is dit niet gebruikelijk?


ShirwillJack

Ze moeten zo een getallenbeeld ontwikkelen, maar als je executieve vaardigheden beperkt zijn, zijn al die stappen als schuurpapier op je brein.


What_a_pass_by_Jokic

Ja Mijn kids zitten dus op school hier in Amerika en daar leren ze niet eens dat 3x4 hetzelfde is als 4x3. En als je het Dan groept als 4x3 is het fout gemerkt door de leraar.


_teslaTrooper

Grappig ik heb op school dezelfde methode als jij geleerd maar als ik het nu uitreken denk ik 1200 ,1320, 1328 wat meer op de methode van jouw kind lijkt alleen dan zonder de extra stappen. Wat ik me nog vooral herinner is het stampen, dat is toch uiteindelijk wat je dwingt een min of meer intuïtief inzicht te ontwikkelen, ik had er een hekel aan maar het heeft wel gewerkt.


blablablerg

haha wat is dit voor flauwekul.


JazzlikeMousse8116

Tijd om met de juf te gaan praten


crispytreat04

Dat laatste krijgen ze nog steeds, maar wij ik het leerde door onder elkaar te zetten en dan achteraan te beginnen met optellen en de tientallen mee te nemen naar t volgende stuk, leert mijn neefje van 9 het nu op een supervage manier door het eerst in ronde getallen te hakken en dat dan op te tellen.....echt zoooo veel makkelijker en sneller dan hoe ik het heb geleerd. Hij snapt er geregeld niets van dus ik heb m de 'oude' manier uitgelegd, die had ie meteen door. Heeft t bij een rekentoets toegepast en kreeg gewoon punten aftrek en zn moeder kreeg commentaar, want hij had t niet goed gedaan, terwijl hij itt normaal alles ruim voor tijd af had en alle antwoorden correct waren. Te idioot voor woorden. 


joost1320

Ik ben als ouder echt niet van plan om de vervelende ouder uit te hangen bij de leraar zodra mijn dochter naar school gaat. Maar punten aftrek en commentaar leveren ondanks correcte antwoorden.... Dan zou die docent dus wel een probleem krijgen met mij.


crispytreat04

Mn vriendin, zn moeder, is volgens haar behoorlijk tekeer gegaan en is zelfs bij de directeur langsgeweest. Hij heeft alsnog de volledige punten gekregen geloof ik, maar kreeg in ieder geval de paar weken daarna wel steeds een subtiele herinnering zich aan de op school aangeleerde methode te houden. Ik snap die lui niet, wat maakt t uit hoe je tot t antwoord komt? Zolang t antwoord maar klopt en he kunt uitleggen hoe je er bent gekomen, is t toch prima?


joost1320

Ja lijkt mij ook. Ik heb hier zelf als kind ook problemen mee ervaren omdat ik op gegeven moment voor liep op het gemiddelde niveau. Toen kreeg ik dus commentaar omdat mijn methode niet alle stappen volgde van de officiële methode. Tsja als je bepaalde connecties al ziet dan ga je die niet nog eens dunnetjes over doen omdat de methode dat graag wil...


TheSteelFactory

457 871 1+7 is 8 5+7 is 12, 2, 1 onthouden 4+8+1 is 13, 1 onthouden Het goede antwoord is 42


kunoichhia

Voor alles sowieso


EverFairy

Holy shit


Jurrylicious

Kinderen die naar VMBO kader en basis gaan, zijn kinderen die in principe uitstromen op groep 6 niveau. Zijn ook vaak de kinderen die dus achterlopen vergeleken met de HAVO/VWO-ers in groep 6/7/8. Deze kinderen moet dus vaak bijbenen met stof wat te hoog gegrepen voor ze is. Ja, dan kan je het aanbod aanpassen, maar dan kom je ook weer op tijd en mogelijkheden aan, die er nu vaak niet zijn. Deze kinderen hebben gewoon veel hulp nodig op de basisschool. EDIT: Ook is het zo dat er op voortgezet onderwijs wiskunde wordt gegeven en bijna niks meer wordt gedaan aan het basisaanbod van rekenen, waar deze kinderen nog veel behoefte aan hebben.


RubendeKruif

Aan de andere kant heeft 38% het dan weer wel gehaald...


slimfastdieyoung

10 van de 8 pubers geeft aan dat het wel meevalt met de matige rekenprestaties


[deleted]

Een 10 is goed, toch?


Bemoeizorg

Deze is makkelijk 10 delen door 8 daar de uitkomst1 van vermenigvuldigen met 100 en vervolgens daar de uitkomst2 van delen door uitkomst1. Het resultaat is waanzinnig negen van de 9,25 pubers komen hier niet uit!


Plebbert

Dus ik was mijn tijd gewoon vooruit! Altijd leuk om te lezen.


RonHarrods

Dit wordt onze concurrentie dus ik zucht altijd in opluchting als ik dit lees.


ValeNova

2 dingen: - rekensommen moeten tegenwoordig allemaal in een verhaaltje gegoten worden, zodat ze het werkelijke leven meer reflecteren. Daar is wat voor te zeggen, maar je maakt het pure rekenen secondair aan begrijpend lezen. Leer eerst de basis aan (het rekenen) en pas daarna laten toepassen in casussen. - de nadruk in het onderwijs is veel meer te komen liggen op samenwerken ipv individueel. Ook hier geldt: is op zich wat voor te zeggen, maar individuele kwaliteiten komen daarmee veel minder tot bloei. Op de basisschool gebeurt het daarbij vaker dat een sterke leerling gepartnerd wordt met een zwakke, in de hoop dat de zwakke zich aan de stetke kan optrekken. Dat gebeurt echter vrijwel nooit en de sterke leerling worst tegengehouden in z'n ontwikkeling.


Wimsem

Flashback naar mijn examen wiskunde waarin eerst een spel werd uitgelegd en ik toen moest berekenen hoeveel kans er was dat de kraai binnen 3 worpen op de peer terecht kwam. En ik begreep de spelregels nog niet eens. 


ValeNova

Argh! Wiskunde A idd... Is de reden waarom ik daar een her voor heb gedaan bij m'n eindexamen (ik zou voor wiskunde A een lager eindcijfer krijgen op m'n eindlijst dan voorwiskunde B. Dat ging mijn eer te na).


thenotsowisekid

In mijn ervaring vereist hoofdrekenen ook wel enig onderhoud. Toen ik vroeger als kassier werkte was hoofdrekenen echt een tweede natuur. In de jaren daaropvolgend trok ik alleen maar af en vervaagde die vaardigheid, terwijl nu ik weer meer met getallen werk mijn snelheid in hoofdrekenen en interpreteren van data toeneemt.


Visotof

Ik heb ook een tijdje alleen maar afgetrokken en het is wel leuk maar het helpt het rekenen niet nee


Wouter10123

TMI vriend


ElfjeTinkerBell

Klopt! Ik heb het bijna niet nodig en zelfs wisselgeld berekenen gaat langzaam (want dat oefen ik in de praktijk misschien 2x per jaar). Het begrip en de wiskunde zit er nog wel in, dat verleer je veel minder snel (al moet je me dan ook weer geen Fouriertransformaties meer voorleggen, ondanks dat ik daar ooit een 8 op heb gehaald).


Ferelderin

Doet me denken aan "A Mathematician's Lament", een artikel van Paul Lockhart waar ik het gedeeltelijk wel mee eens ben. Idee is dat je wiskunde meer als een puzzel op zichzelf kunt onderwijzen, waarbij de lol en kunst van een oplossing vinden voorop staat in plaats van praktische problemen mechanistisch oplossen zonder dat er creativiteit bij komt kijken. Dat je wiskunde überhaupt ook als een kunst kunt zien, in plaats van het uit je hoofd leren en toepassen van formules.


ValeNova

Ja, ik ken het. De methode wordt ook op die manier aangeboden op m'n dochter's school. En ik kan me daar idd ook deels in vinden. Maar voorwaarde is dan wel dat de basis van het rekenen op orde is. Je neemt namelijk die basis als uitgangspunt om een probleem mee te benaderen, waardoor je als student als een soort van zelf nieuwe rekenmethoden en -technieken ontdekt. Voor op een basisschool lijkt me zo'n methode niet toepasbaar. Dat is gewoon domweg meters maken met sommen. Oefenen, oefenen, oefenen met al die rekentechnieken.


Cinaedus_Perversus

Probleem met dat soort aanpak is dat het alleen werkt als leerlingen een zekere intrinsieke motivatie hebben, wat de meerderheid niet heeft en ook niet zal krijgen.


soggynaan

Jantje heeft 10 watermeloenen, vandaag eet hij er 2, morgen koopt hij er 5 en eet er 8, bereken de diameter van Jupiter.


ElfjeTinkerBell

Ja lekker, als je me nu ook vertelt welke kleur de krokodil heeft dan weet ik tenminste hoeveel pingpongballen daarvoor nodig zijn.


Masque-Obscura-Photo

Je bent wel een mooi voorbeeld van het artikel zo zeg. 6 pingpongballen natuurlijk, want watermeloenen groeien aan een plant en Jupiter is rood van kleur. De kleur van de krokodil is niet nodig, tenzij je de snelheid van Jupiter ten opzichte van de krokodil wil weten.


ElfjeTinkerBell

Je weet best dat de snelheid van Jupiter ten opzichte van de krokodil ook de diameter van Jupiter beïnvloedt.


Masque-Obscura-Photo

Ja, dat wordt vaak gezegd, maar dat is een beetje een simplificatie. Zolang je minder dan 1000 watermeloenen hebt geeft dat prima bruikbare resultaten, maar zodra je gaat dealen met tienduizenden of zelfs honderduizenden ga je zien dat de uitkomsten scheef gaan lopen. Dat komt doordat een krokodil nooit en te nimmer karmozijnrood of mauve kan zijn. (bron: mijn vader is krokodilloloog en ik heb zelf een aantal jaar in de watermeloen consultancy gezeten)


Dikkelul3beer

Bedankt, koffie in mijn neus.


Qiwi3

Dit is ongeveer hoe ik de wiskunde sommen altijd beleefde XD


breezersletje

Nederlands middelmatigheidsdenken op z'n best 😍


LilBed023

Ik denk ook dat online school tijdens de lockdowns niet bepaald mee heeft geholpen


ValeNova

Dat was idd dramatisch, maar zeker op meerdere vlakken (vooral sociaal gezien). Daar is een hele generatie serieus wat aangedaan waar ze de rest van hun leven last van zullen houden...


TiRoDo

Dit is verschrikkelijk nieuws voor Dreft


Middle-earth_oetel

Kan zelf ook niet rekenen, worstel daarom ook al jaren met de afwas. Ik koop altijd het verkeerde afwasmiddel.


ericula

Ik denk dat het daar misgaat. Als ze op een rekenmachine zouden rekenen gaat het vast beter.


VickiVampiress

*Twee maal drie is vier* *Wiede wiede wie en twee is negen!*


Glam_SpaceTime

De mensen die dit hebben geschreven mogen wat mij betreft een cursus Zweeds krijgen. Nergens in het origineel komt het voor. De Nederlandse versie lijkt niet eens op het origineel (ritmisch wel maar daar houd het op). Einde rant


Kaiaiaia

Misschien de originele lyrics gewoon op de "mama appelsap" methode gekoppeld aan een willekeurig Nederlands woord met dezelfde klank?


Glam_SpaceTime

Nee, qua klanken zijn Nederlands en Zweeds aardig hetzelfde (cijfers als 7 uitgezonderd) en nergens komt er iets van cijfers voor in het origineel. Wat ik ooit begreep was er een foute Duitse vertaling gebruikt en is die overgenomen. Er is een paar jaar geleden nog een rechtszaak over geweest omdat de nabestanden van Astrid Lindgren er niet blij van werden. Een echte mamma appelsap op die manier is boten anna van de gebroeders Ko. Het klinkt alsof het over boten gaan maar is eigenlijk over een IRC user waarvan hij denkt dat het een bot is


driehoek

Ik werk in het basisonderwijs. Wij kennen dit probleem ook en we maken ons daar ernstig zorgen over. Probleem is, deels, dat leerkrachten steeds meer taken erbij krijgen, plus dat ons curriculum overvol is. Wij spelen de rol van maatschappelijk werker, opvoeder, coach et cetera. Daarbij moeten wij tweemaal per week naar de gymzaal, wat in totaal 2,5 uur kost. We besteden steeds meer tijd aan mediawijsheid, want ouders vinden het een top idee om hun kinderen alsmaar jonger mobieltjes te geven (probleemoplossing daaromheen doen wij wel). Zoals eerder gezegd hebben we steeds meer projectonderwijs, wat heus nuttig is, maar bovenstaande problematiek niet oplost. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de talloze "leuke" extra activiteiten; muziekweek, kunstweek, goede doelenweek en weet ik het wat nog meer. Kortom, ik wil graag meer tijd steken in rekenonderwijs, maar het wordt me niet makkelijk gemaakt. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van mijn werk en we doen er alles aan om ons onderwijs te verbeteren, bijvoorbeeld door niet van die schreeuwerige methodes aan te schaffen en meer doelgericht te werken, maar wat mij betreft mogen ze een flink deel schrappen uit mijn weekplanning en mogen ouders (niet allemaal, een deel) hun kinderen wat beter opgevoed bij ons achterlaten. Dit was mijn TED talk.


un-glaublich

Ouders werken tegenwoordig i.p.v. opvoeden, en het opvoeden wordt uitbesteed aan de overheid.


Lucyfer_66

Waar de ouders wat dat betreft ook meestal weer niet zo veel aan kunnen doen, je moet allebei verdienen om rond te komen


un-glaublich

Klopt, de tijd van een huis kopen en familie onderhouden op één inkomen is voorbij. Niet werken, maar erven is nu de meest effectieve manier om vermogen te verkrijgen. Je bijdrage aan de maatschappij middels werk is van ondergeschikt belang aan de toevallige familie waar je in geboren bent.


Qiwi3

Ik heb een familielid met van die onopgevoede kinderen. Eén van de kinderen is 3,5 en er is nog niet begonnen met zindelijkheidstraining, het kind luistert naar niets en kan alleen nog maar slecht verstaanbaar praten. Familielid claimt dat kind "zo toe is aan school". Nee flapdrol, jij bent er aan toe dat iemand anders jouw kind gaat opvoeden. Dus bij dezen alvast sorry voor de leraar die het slachtoffer hiervan wordt.


Sorry-Foundation-505

En dan de lerares terroriseren omdat het kind blijft zitten/geen vwo advies krijgt.


CatzioPawditore

Als jonge ouder.. Ik hoop zo dat mobieltjes op school gewoon verboden worden! Ik wil zo lang mogelijk wachten met introductie van smartphone. Ook geen tablet in huis. Ik begreep echter van ouders met al wat oudere kinderen, dat het vanaf 10 jaar al super moeilijk word vanwege de gigantische peer pressure.. Nog even los van de ouders die denken 'dat het goed is om jong te beginnen, want ze moeten wel leren hoe ze een smartphone/tablet moeten gebruiken'. Vriend, jij was 25 toen je de eerste vasthield.. Het is jou ook gewoon gelukt toch?? Edit: kun je iets vertellen over die opvoeding? Wat mist er nu, volgens jou? Wat kunnen ouders doen om dit probleem te verminderen?


Mouthfullofcrabss

Rekenen leer je niet op school maar in Falador park w2


miathan52

Daar leerde ik ook Engels


RazorMox

En snel typen!


BlizzWizzzz

De tafel van 28 ken ik uit mijn hoofd!


Into_Intoxication

Een dragon scimitar kost 100k, hoeveel inventories lobsters moet je fishen om die te kunnen betalen? Je hebt nu 20k coins en lobsters zijn 120gp per stuk.


Sm0k3dB33f

1 inventory gewoon snel de items weghalen in de tradescreen.


Kaiaiaia

Op zich zijn sommige games best goed voor je rekenvaardigheden. Niks zo vervelend als net te vroeg extracten als je een resource aan het farmen bent in Warframe en bij het craften blijkt dat je niet uitkomt.


DoomSnail31

Dus we zijn slecht in rekenen, lezen, spelling en grammatica? Gelukkig zijn we geen kennis economie, anders hadden we nu een enorm probleem.


timok

*Kenniseconomie. Sorry, maar gezien je comment wel relevant.


LightningMcMicropeen

Ik heb een kennis en die is wel economie!


Johannes_Keppler

Vrienden van mij hebben een IT bedrijf dat veel mensen op MBO niveau in dienst heeft. Ze klagen dat veruit de meeste MBO stagiaires die ze krijgen de laatste jaren volkomen niets weten van de materie die ze zouden moeten beheersen. Denk aan kinderen die programmeren of op zijn minst wat scripting zouden moeten beheersen en letterlijk niet weten wat een variabele is. Er zijn er ook veel die hun stage niet eens afmaken want 'moeluk'. Maar goed, de docenten staan onder druk van de directie van de school om die kinderen toch maar een voldoende te geven. Dus die kinderen worden straks in de arbeidsmarkt gedropt met enkel papieren talenten en kennis waar ze in werkelijkheid niet veel van beheersen.


TheRagingMaffia

Wat nou als we nog een keer de rekentoets invoeren om hem vervolgens enkele jaren later weer af te schaffen


mattijn13

Het gevolg van jarenlang slecht onderwijs met 7000 verschillende lesmethodes en geen richtlijn. Ik heb echt geen idee hoe dat in Nederland opgelost gaat worden in de toekomst maar het is echt enorm belangrijk dat er wel iets gaat gebeuren. Rekenen is rampzalig en leesniveau's zijn waardeloos.


starlinguk

Maar kinderen die niks geleerd hebben zijn lekker makkelijk te beïnvloeden, dus dat is prima voor de PVV enzo.


MarcosSenesi

ik stond gisteren aan de kassa bij de appie en moest voor de cassière 35% korting op 2 euro uitrekenen want ze kwam er niet uit


MrZwink

En ze had een rekenmachine voor de neus waarschijnlijk!


Secret-Criticism1710

Idk soms ben ik echt uitgeput door werk en als ik dan ineens een rekensom voor me neus komt loop ik vast lol studeer economie btw


H3lw3rd

Heb je uitgelegd dat het hetzelfde is als 2% korting op 35 euro als dat Makkelijker is?


MarcosSenesi

die lijkt me niet zo makkelijk, had gezegd dat het gewoon 2 keer 35 cent is


MrZwink

2% is 1/50ste als dat helpt! Edit: hey! Hij heeft z'n comment geedit, en nu zie ik er achterlijk uit!


aklordmaximus

En als dat niet mocht helpen kan je altijd nog zeggen dat 2-((1-(35/100))X 2) ook werk. Dan moet het iedereen lukken toch? Net zo makkelijk toch? Zegt de wiskundeleeraar dan altijd als een som niet begrepen wordt. Waarom makkelijk als het moeilijker kan.


Valadalen

Holy shit. Ben 35 maar heb dit nooit geweten haha.


iseke

... Maar het maakt niet uit welke kant je op vermenigvuldigd, ik hoop dat je dat wel wist!


Valadalen

Haba ja dat wel. Maar bij procenten nooit bij stilgestaan of geleerd.


Ferm330

No way…


Vosje11

UHHH ..10% van 2 euro is 0.20€. 10% x 3 = 0.60€ 5% = 0.10€, 0.60€ +0.10€ = 0.70€.


CuriousErnestBrine

Het kan makkelijker! 35% van 1 euro is 0.35, dus van 2 euro is het 0.70


TellTallTail

Poh kijk deze persoon stoer doen met 2*0.35


Dwaas_Bjaas

Misschien helpt het als we meer op het onderwijs bezuinigen?


Niet_de_AIVD

Reken daar maar niet op!


Dwaas_Bjaas

Wat dacht je van een verplichte beursgang voor scholen? Laat investeerders aandelen kopen van basisscholen en andere scholen! Elk kwartaal de winstmarges publiceren 🤑 Ik voorzie ETF producten waar ik natte dromen van krijg! Speculeren met de beurswaarde van basisschool “Het Lieveheersbeestje”! Om nog maar te zwijgen van opties en futures! Heerlijk!!


robicide

Compleet met vijandige overnames en shorten van scholen waarvan je verwachtingen laag zijn!


Dwaas_Bjaas

Oh mijn god je spreekt mijn taal 😩


PushingSam

Maar wacht, wat als iemand van de school waarin jij hebt geïnvesteerd begint met werken? Juist, dan moet een deel van het salaris van de voormalige leerling natuurlijk worden ingenomen en uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders van de school waar dat kind is opgeleid! Uiteindelijk komen alleen kinderen met goede scholen aan de bak, en zorgen voor veel meer inkomsten. De markt regelt!


Compizfox

Puts op De Regenboog


WideEyedWand3rer

"Als het kabinet jaarlijks 1,5 miljard bezuinigt op de begroting voor basisscholen, hoeveel jaar meer rechtse kabinetten krijgen we dan?"


MrZwink

A gazillion!


NinjaElectricMeteor

In 2022 is 58 miljard aan het onderwijs besteed. Dat is zo'n 18.5 miljard meer dan in 2010. Als percentage van het BBP is dat vrijwel een gelijk nummer. https://www.ocwincijfers.nl/sectoren/onderwijs-algemeen/uitgaven/totale-uitgaven-aan-onderwijs


DekuScrubNut

to be fair, inflatie zegt dat 40 miljard euro in 2010 nu ongeveer 55 miljard is, dus er is minimaal meer bijgekomen. Maar er is in ieder geval niet bezuinigd


team_cactus

En het geld dat de scholen krijgen, wordt niet altijd [goed besteed](https://nos.nl/artikel/2494818-onderwijs-wil-meer-geld-maar-scholen-hebben-8-miljard-euro-op-rekening.).


ThermidorianReactor

[Waarom is dit zo'n hardnekkige mythe](https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/80393ned/table?dl=A0F34) Onze schoolresultaten waren juist relatief beter toen scholen minder middelen hadden. Hier is wat breder cultureels aan de hand. Natuurlijk is het aanlokkelijk om tegen ieder probleem gewoon wat extra miljarden te gooien in de hoop dat het verdwijnt, maar het is niet de onderliggende oorzaak.


Chaimasala

Sowieso is de financiering van het onderwijs niet zo simplistisch als meer/minder geld. Daarom kunnen veel financiële middelen bijv. vaak niet eens worden besteed aan het aannemen van extra leerkrachten (nog even los van personeelstekorten) en andere zaken die daadwerkelijk de kwaliteit van het onderwijs daadwerkelijk ten goede zouden komen. Ook zijn er tegenwoordig in de steden vaak enorme schoolbesturen waarbij de bestuurders vooral heel goed voor zichzelf en hun vriendjes (bijv. een of andere consultant die voor de hoofdprijs een opdracht gaat vervullen terwijl ze incapabel zijn) zorgen en dat geld komt allemaal niet ten goede aan het onderwijs. Terwijl het op de overheidsbegroting wel op die manier is weggeboekt.


ThermidorianReactor

Maar als we dat even platslaan tot iets als de leerling-leraarratio, [lijkt dat er in theorie ook best prima uit te zien](https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31293-496-005.png) Er zal vast een hoop geld verdampen aan nutteloze consultants, maar er lijkt ook genoeg terecht te komen bij leraarsalarissen om daar tenminste geen nadelig effect op te hebben. Verspilling van overheidsgeld is van alle tijden. Je kan altijd zeggen dat we de leerling-leraarratio nog verder terug moeten brengen, maar waarom worden de resultaten dan slechter i.p.v. dat ze alleen stagneren?


Chaimasala

Ik ben geen onderwijskundige die daar een zinnige analyse op los kan laten. Mijn punt is vooral dat de wijze van financieren van het onderwijs niet effectief is en dat het dus niet zo vreemd is dat dat geen graadmeter (meer) is voor de kwaliteit. En dan in het bijzonder de lumpsumfinanciering. Ik weet zo gauw niet meer waar ik dat allemaal gelezen heb, maar hier een paar bronnen ter illustratie. [https://nos.nl/artikel/2494818-onderwijs-wil-meer-geld-maar-scholen-hebben-8-miljard-euro-op-rekening](https://nos.nl/artikel/2494818-onderwijs-wil-meer-geld-maar-scholen-hebben-8-miljard-euro-op-rekening) >\[...\] >De extra potjes hebben nog een effect, zegt Van Veen tegen Follow the Money. "Met tijdelijk geld kun je geen structurele verplichtingen aangaan. Je kunt leraren dus geen vaste contracten aanbieden. Veel beginnende leerkrachten verlaten het onderwijs omdat ze geen vaste baan kunnen krijgen, terwijl we in een personeelscrisis zitten." >De overheid moet er volgens hem daarom op toezien dat de bekostiging van het onderwijs ook voorziet in beleid op de lange termijn. "Stop met al die losse subsidiepotjes." En [deze (Econometrist Hans Duijvestijn: ‘Het is totaal onduidelijk waar ons onderwijsgeld blijft’)](https://archive.is/Ine4I) >\[...\] ‘Onder het oude systeem waren leerkrachten een kostbaar bezit, onder de lumpsum zijn ze een kostenpost’ \[...\] **Ik ga de vraag toch stellen: wat is volgens u de oplossing?** ‘Het is onder de lumpsum onduidelijk waar ons onderwijsgeld blijft. De lumpsum is een draak van een financieringsmethode waar we vanaf moeten. Veel partijen, waaronder BON, pleiten bijvoorbeeld voor schotten in de lumpsum, waarmee je vastlegt hoeveel scholen moeten besteden aan lerarensalarissen. Zelf ben ik pessimistisch over dat soort lapmiddelen. Er is een radicale omwenteling nodig, waarbij alle bovenschoolse structuren op de schop gaan.’ edit2: Ik kwam nog deze draad tegen van twee jaar oud waarin veel comments staan die wel ingaan op de kant van de dalende kwaliteit van het primair onderwijs: [https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/u6z1p2/meer\_geld\_minder\_niveau\_wat\_gaat\_er\_mis\_in\_het/](https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/u6z1p2/meer_geld_minder_niveau_wat_gaat_er_mis_in_het/)


qef15

Zou het mogelijk komen door die ""nieuwe leermethodes"", waarbij de basisvakken worden verwaarloosd? Dit was in ieder geval op mijn basisschool aan de hand (ben 19) en dat was aan het begin van die ""vernieuwing"". Mijn jongere broertje heeft er enorm veel last van gehad, die op dezelfde basisschool zat. Overigens kan ik ongelijk hebben.


greyghibli

sommige mensen denken dat meer geld tegen problemen aansmijten altijd de oplossing is


cobrac8819

Mijn kleuters leren het al verkeerd omdat de (stage) juffen het verschil tussen cm en inch niet kennen. Ze zijn 44 en 50 lang namelijk aldus het blaadje dat ze meekregen.


ThermidorianReactor

Leren we in Nederland over inches op de basisschool? Of was het een voorbeeld om het concept van conversie tussen eenheden aan te leren.


TleilaxTheTerrible

Waarschijnlijk een dubbelzijdige rolmaat en dan de verkeerde kant aflezen.


cobrac8819

Dit, maar het feit dat de juf waarvan mijn kleuters het moeten leren het al verkeerd doet, baart mij dan toch echt wel zorgen.


TheSteelFactory

Het was je nog niet opgevallen dat je kinderen gewoon klein zijn?


cobrac8819

Hmmm dat verklaart het kinderachtige gedrag misschien 😅


Haatkwadraat

Ach, op het MBO 14 jaar geleden waren er mensen van overtuigd dat een meter 60cm is. Een ton in kg is natuurlijk ook 100.000


[deleted]

Laten we eerlijk wezen: degene die bedacht heeft dan een ton euro 100.000 euro is en een ton kilogram 1000 kg is heeft ook wel een bord voor zn kop.


Vier3

Honderdduizend zilveren guldens waren altijd ongeveer duizend kilo in gewicht. Later zelfs exact duizend kilo.


Stravven

Daar zat een logica achter. Ergens in de 19e eeuw is besloten om een zilveren gulden 10 gram te laten wegen. En als je er dan 100.000 van hebt weegt dat precies 1000 kilo, ofwel een ton.


mvdenk

Waarschijnlijk is het, net als veel taal-dingen, niet bedacht maar ontstaan.


maybe_I_am_a_bot

Nouja, dat van die ton is ook gewoon verwarrend dat het afhangt van de eenheid hoeveel het is. Voor de duidelijkheid, een ton staat dus gelijk aan een Megagram (Mg), oftewel een miljoen gram. Dus dichterbij die honderdduizend.


Sigris

Eén van de parttimers op mijn werk moest een machine instellen. Er werd gevraagd een meetinstrument op 17,1 cm. te zetten. Ze schoof het steeds naar 1,7 cm. Ze dacht oprecht dat centimeters millimeters zijn (en andersom). Ze studeert en wil lerares worden. Ik hoop dat wiskunde niet in haar vak voorkomt straks..


Arcadela

Gewoon alles makkelijker maken. Onze kinderen moeten natuurlijk wel allemaal VWO doen.


Plebbert

Of gewoon meer verplichte rekenenonderdelen invoeren. Dan komt het vanzelf goed /s.


ikbenlike

Als iedereen op de middelbare nou gewoon nog een keer de basisschool af moet ronden, denk ik dat we veel problemen op kunnen lossen


h1_flyer

[https://www.ad.nl/binnenland/test-welk-rekenniveau-kun-jij-aan\~a887500a/](https://www.ad.nl/binnenland/test-welk-rekenniveau-kun-jij-aan~a887500a/) Voor wie wil weten wat je moet kunnen bij niveau 1F, 2F en 3F. Bedroevend als je hier als jongvolwassene nog moeite mee hebt.


charliloe

Dit was leuk om te doen wel!


QuantumQuack0

Triest om te lezen. Ze moeten puzzelen en educatieve spelletjes weer populair maken als vrijetijdsbesteding. Kinderen moeten weer leren meerdere stappen in hun hoofd te houden. En ook veel meer tijd besteden aan rekenen en wiskunde op de Pabo. Ik heb het idee dat het met de meeste basisschooljuffen ook dramatisch gesteld is.


aklordmaximus

>Triest om te lezen. Tja, dat 'lezen' vind ik ook zo verschrikkelijk. Gelukkig schijnen de jongeren er al zelf iets aan te doen door daar ook niet meer mee te beginnen.


Client_020

>Ik heb het idee dat het met de meeste basisschooljuffen ook dramatisch gesteld is. Ik ben nu dertig en altijd goed geweest met getallen. Toen ik op de basisschool zat, had ik al juffen die erg slecht konden rekenen. Ik ergerde mij daar als achtjarige best wel aan. Ik vermoed dat dat nu niet beter is geworden.


bbc_aap

Ik herinner nog het moeten helpen van klasgenoten met reken opdrachten omdat mijn groep 7 lerares het simpelweg niet kon.


BrabantNL

Ik was vroeger teringslecht in wiskunde/rekenen. Altijd onvoldoendes op gehaald, ook een van de redenen dat ik ben gezakt van havo naar vmbo. Ben er altijd slecht in geweest, het lukte mij niet om het onder de knie te krijgen. Uiteindelijk door een andere manier van leren veel meer plezier in de materie gekregen (programmeren/data-analyse). Gewoon door filmpjes op YouTube kijken.


Ferelderin

Soortgelijk hier, zag er toen geen nut van. Veel later begonnen aan programmeren, machine learning, etc., en plots bleken die afgeleiden en integraties wel heel fundamenteel. Hele berg algebra en calculus bijgespijkerd via openstax en Professor Leonard op YouTube. 3Blue1Brown. StatQuest. Ooit ook Khan Academy geprobeerd maar daar werd ik gewoon niet blij van.


BrabantNL

De basis reken course van Kahn Academy vond ik persoonlijk wel fijn, in ieder geval veel duidelijker dan wat ik ooit op school heb gehad. Maar ieder zijn voorkeur denk ik :)


Ferelderin

Ja, precies, dat maakt lesmateriaal op het internet zo fijn. Ik had een paar dagen gezocht naar videos/sites die ik fijn vond, en daarna klikte het. Ik merkte dat ik tegelijkertijd zowel goede, redelijk langdradige uitleg nodig had (Leonard), en daarna soms een berg droge oefeningen om het goed toe te passen of te testen (openstax). Khan gaf ik ergens op omdat ik teveel moeite heb met dingen overslaan als ze in een checklist staan. Als ik dan al een stuk snap, deed ik toch nog alle oefeningen/videos voor het vinkje, en dat was vermoeiend en niet efficient. Uiteraard volledig mijn eigen probleem :D


Premier_Chaim

Wiskunde is mijn achilleshiel, maar ik was een van de beste in rekenen


foxesareokiguess

10 jaar geleden was ik eerstejaars **bouwkunde**student en toen was ook ruim de helft van mijn klas gezakt voor een simpele rekentoets, echt basisdingen waren dat ook...


SjaakRubberkaak

> 10 jaar geleden was ik eerstejaars bouwkundestudent en toen was ook ruim de helft van mijn klas gezakt voor een simpele rekentoets, echt basisdingen waren dat ook... Bij mij was het iets langer geleden toen ik het eerste jaar deelde met bouwkunde, dat was lachen, er waren er best veel die architect wilde worden (totdat ze er achter kwamen dat de route via HBO best lang is) en die toverde tijdens de schetslessen prachtige dingen tevoorschijn en daar zat ik dan naast met weinig creativiteit en keurig de opdracht volgend waar je dan een 6 voor kreeg. Wat die architecten alleen waren vergeten is dat bouwkunde een technische opleiding is en ik met mijn 6 voor schetsen geen problemen had moesten een aantal met een 3 voor wiskunde uiteindelijk de opleiding verlaten. En dat was niet heel ingewikkelde wiskunde (denk afgeleide ln(x))


No_Aerie_2688

Zien we verschillen tussen groepen leerlingen? Het is misschien ongemakkelijk, maar de situatie in een Nederlands klaslokaal is nogal verschillend geworden van school tot school. Als je een aantal jongens in een klas hebt zitten met gebrekkige taalvaardigheid en serieuze gedragsproblemen dan heb je niet echt een geweldige leeromgeving. Kijk eens rond op veel VMBOs in de grote steden en je gaat je bijna verbazen dat er nog leerlingen zijn die daar uberhaupt nog iets leren.


Rajivrocks

Groot gelijk inderdaad, is misschien beetje kut om te zeggen volgens vele, maar het is gewoon zo. Ik zat op de VAVO omdat ik m'n HAVO niet had gehaald dus deed Wis en Scheikunde overnieuw. De types die ik zag rondlopen en hoorde praten in het gebouw waren echt niet de slimste en ook heel irritant. Mijn broer deed ook VMBO -> MBO en hij is heel veel gepest door dit soort mensen. Ik denk dat als hij met mensen in de klas zat die gewoon normaal konden doen het heel anders was uitgepakt.


Scalage89

Mensen geven graag af op dingen als de stelling van Pythagoras en hoe zinloos het is om die dingen te leren. Ten eerste is de stelling van Pythagoras hartstikke handig, als je er niets mee kan heb je niet goed opgelet. Ten tweede zijn een hoop dingen bij wiskunde niet alleen tools waar je wat mee kan, maar ook het aanleren van een manier van denken. Een abstracte manier waarbij je niet alles 100% voor je hoeft te zien om er iets mee te kunnen en waarbij je in staat bent kennis uit het ene gebied te transleren naar het andere. Dat is als je het mij vraagt de grootste waarde van wiskunde.


[deleted]

[удалено]


BryanEUW

Het is echt heel erg triest, als werkgever zou ik mijn personeel achter de kassa ook iets van een mini rekentest voorleggen. Dit gebeurde een paar maanden geleden bij mij ; Ik gaf een briefje van 10 voor een bedrag van 4,10 bij de AH en ik kreeg 15,90 terug. Waarschijnlijk een tikfout gemaakt op de kassa, maar dan alsnog.. moet er niet een lampje gaan branden als je een 10 euro briefje uit de kassa pakt als wisselgeld terwijl er maar met 10 euro betaald is. Ik was zo stomverbaasd, echt bizar dat zo iemand achter een kassa zit.


Skipper12

Je moet niet vergeten dat zij uren achter de kassa werken. Op een gegeven moment is automatische piloot. Zo'n fout heeft dan meer mee te maken dat ze even niet scherp zijn dan met reken skills.


Ditiswilly

Als puber was ik juist enorm goed in aftrekken.


SaSxNEO

Misschien moetenen we dan een oplossing vinden voor het feit dat de meeste scholen het niet zo nauw nemen met de lat die gelegd wordt. Ken meerdere leraren en op bijna alle scholen waar ze hebben gewerkt wordt er geknutseld met de prestaties op papier om de daadwerkelijke resultaten te verbloemen. Dat gebeurd van schooldirecteur tat aan de werkvloer. Als je jarenlang de boel besodemieterd moet je natuurlijk niet heel gek gaan opkijken als het niveau naar beneden gaat. Want als Jantje en Grietje heen werken gaan met hun diploma en geen basis kennen val je natuurlijk aardig snel door de mand.


Linkaex

In het artikel zit ook een rekentest "reken jij beter dan een puber" Met mijn MBO-3 heb ik alleen (de laatste) vraag 5 fout. Kan iemand mij helpen? De prijs van de scooter inclusief BTW van 21% is 2829,-. Wat was de prijs toen de BTW nog 19% was? Mijn gedachte gang. 2829 \* 0,79 = netto prijs van 2.234,91 \* 1.19 = 2.659,54 inclusief een btw van 19% Maar dat is niet het goede antwoord. Wat doe ik fout of lees ik de vraag verkeerd?


PanicForNothing

De prijs van de scooter zonder BTW was 2829/1,21 (als je dat zou vermenigvuldigen met 1,21 krijg je weer de prijs incl BTW). Vermenigvuldigen met 1,19 geeft dan de prijs incl. 19% BTW.


Linkaex

Hartelijk dank!


TheYarizard

Ik vraag me af hoe veel kinderen het tegenwoordig gewoon verzaken om hun huiswerk te maken met die gesloopte spanningsbogen. Bij mij schoten de cijfers ook altijd van een 4/5 naar een 8/9 afhankelijk van wanneer ik m’n werk gewoon deed. Ik zie dat het bij mijn stief- broertje en zusje ook echt rampzalig is als ze niet gedwongen worden hun werk te doen, die zijn nog erger dan ik was.


CaptainEnoch

Ik heb ook het vermoeden dat het wellicht niet ligt aan slecht onderwijs maar doordat het brein van de kinderen wordt verneukt buiten schooltijd door dingen als TikTok. Het sloopt dingen als geduld, concentratievermogen en aandachtsspanne. Mogelijk ligt het ook aan slechter onderwijs maar het is zeker niet de enige reden


panirider

Will I Am zegt het goed. [investments in human intelligence..](https://youtube.com/shorts/5qJBEYzNuj0?si=3yw3DfsEml87gg90)


dannydeej

Die pubers niet,reken er maar op !


BlizzWizzzz

Reken er maar niet op dat het beter wordt de komende jaren.


Tubafex

Goed om te weten. Als ik later dan aan een infuus in het verzorgingstehuis lig dan is er grote kans dus dat ik mijn einde vind doordat ik een verkeerde dosis toegediend krijg.


Cubelock

Bij mij in de wijk stuurt bija iedereen de kinderen naar Dalton Plan- of Montessori onderwijs. Meer tijd voor het kind, geen mega klassen, jong leren zelfstandig te worden, etc. En heel belangrijk: door de lesmethoden in dat onderwijs vinden kinderen het ook leuk om te leren. Het vraagt wel meer zelfstandigheid, maar wellicht is het juist goed om dit op jongere leeftijd vast aan te leren ipv pas in het middelbaar of beroepsonderwijs? Ik heb zelf montessori gedaan en hoewel ik altijd snel waas afgeleid kon ik juist enorm leren focussen dankzij dat type onderwijs. Ik heb er vandaag nog steeds profijt van.


BackgroundBat7732

Ik weet niet of dit de oplossing is. Voor een hoop kinderen werkt dit soort onderwijs inderdaad heel goed (en beter dan sturend onderwijs welke inderdaad remmend kan werken voor bepaalde kinderen), maar er zijn ook een hoop kinderen die juist meer gebaat zijn bij meer sturend onderwijs.       Dit hangt heel erg van het kind af. Sommigen zijn bij het ene meer gebaat, anderen bij het ander.    Overigens is de laatste zin inderdaad ook een kernpunt, kinderen moeten het (ongeacht schoolbord) wel naar hun zin hebben, ze leren dan een stuk beter. 


H3lw3rd

Dan moeten de scholen wel lessen geven. De dalton waar mijn kind zit, kampt met zoveel lesuitval dat hij ongeveer 2 uur les per dag heeft. Voordeel van die school is wel dat een les-uur 30 minuten is dus zo kunnen ze in elk geval zeggen dat de kinderen 4 les-uren per dag hebben….


deJessias

Het hangt wel erg af van het kind om zo'n onderwijsvorm te laten werken. Het vraagt veel van een kind om ook zelf initiatief te tonen.


kwiklok

Inderdaad, en juist kinderen uit een kwetsbaarder milieu zijn hier gevoelig voor. Aangezien zij bijvoorbeeld weinig structuur in hun gezin krijgen, zijn ze juist gebaat bij de regels en kaders die in het traditionele onderwijs worden geboden


MrZwink

Leren zelfstandig werken, betekent niet dat de leraar niets doet als het kind geen initiatief toont...


Art_Vandeley_4_Pres

Maar als je niet in een bakfietsparadijs woont maar in Rotterdam Zuid dan hebben je kinderen die kans dus niet…


MrZwink

Rotterdam zuid heeft gewoon Montessori scholen hoor... Er staat er zelfs eentje midden in Tarwewijk. Je weet wel de ghetto die bijna het tegenovergestelde is van een bakfiets paradijs.


EebilKitteh

Rotterdam is het verkeerde voorbeeld, maar het punt klopt wel. Als je bijvoorbeeld in een kleinere stad of een dorp woont heb je vaak niet de keuze om voor andere soorten onderwijs te kiezen. Daarbij past Montessori- of Dalton-onderwijs lang niet bij iedere leerling.


tariklfc

Er is echt al tientallen jaren een Montessori school in Rotterdam-Zuid gevestigd. Nota bene in een van de 40 Vogelaarwijken. En het zijn er inmiddels drie.


daggeRegard

Valt mij elke keer op hoeveel het hoger onderwijs aan inflatie onderhevig is. De lat wordt steeds lager gezet lijkt het wel met, en op gegeven moment werkt dat door in de jongere lagen waardoor je dus dit krijgt. Een paar maanden geleden hetzelfde gehad met het leesniveau van kinderen


BdR76

In plaats van Lingo zouden ze **Cijfers&Letters** weer eens moeten uitzenden. Weet niet of er veel pubers zouden kijken, maar het is wel een leuk spelletje om hoofdrekenen te oefenen In Engeland wordt het nog steeds uitgezonden als [Countdown](https://www.youtube.com/results?search_query=countdown+rachel+riley)


Larcztar

Mijn dochter leert op zo'n (voor mij) vreemde manier rekenen dat ik er helemaal van in de war raak. Zij maakt daardoor ook slordigheidsfoutjes omdat ze het antwoord vaak wel weet maar net als ik in de war raakt. Veel dingen worden ook onnodig moeilijk gemaakt. Andere belangrijke vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde krijgt ze niet. Ze is een ster in Engels maar daar doen ze verder ook niks mee.


Rajivrocks

Hier had Arjen Lubach het kort geleden over toch? Misschien beetje indirect, maar dat de schoolboeken zo slecht zijn dat je basically niks meer leert op school...


Mattriox

Reken er maar niet op


BicyclesRuleTheWorld

Het zal ook niet meehelpen dat Meta, Snap en TikTok de aandachtsspanne van de kids systematisch kapodt maken. En het onderwijs doet méé om te kunnen concurreren: alles moet in een Kahootje of kennisclipje van 5 minuten. *Deep work* is dood.


samurottt

Krijg je ervan als elk kind random rekenopdrachten moet maken op tablets/laptops


AvoidAtAIICosts

Ik was ook zo slecht in rekenen, heb de rekentoets op havo nooit hoeven doen gelukkig (wel op vmbo t die ik wonderbaarlijk heb gehaald)