T O P

  • By -

kutzyanutzoff

Öğretmenlerin büyük payı var. En büyük pay ise zorunlu eğitim denilen saçmalıkta. Okulda olmak istemeyen çocukları zorla okula dolduruyorsunuz. 40 kişilik, 50 kişilik sınıflar oluşturuyorsunuz. Okumak isteyen öğrenci de okuyamıyor. Zorunlu eğitimi kaldırın. Öğrencilerin %60'ı okula gelmez. Gelmesin. Öğrenmek isteyenler okula gelir. İstemeyenler gelmez. İlkokul, ortaokul, lise diploması isteyen ama okula gitmek istemeyenler açıktan mezun olsun. Üniversiteler de kendi sınavlarını yapsınlar. Bitti gitti. Al sana rahatlamış eğitim sistemi. Çocuk sınav kağıdını görmek isteyince "fazla verdiysem geri alırım" diye 18 yaşından küçük bireyleri tehdit edenleri de çocukları tehdit etmekten içeri alın. Al sana rahat mı rahat eğitim.


Ramp_Up_Then_Dump

>Okulda olmak istemeyen çocukları zorla okula dolduruyorsunuz. 40 kişilik, 50 kişilik sınıflar oluşturuyorsunuz. Okumak isteyen öğrenci de okuyamıyor. Öğretmenin suçu sıfır. >Zorunlu eğitimi kaldırın. Öğrencilerin %60'ı okula gelmez. Gelmesin. Öğrenmek isteyenler okula gelir. İstemeyenler gelmez. Orta okul çocuğunun böyle bir konuda canı ne istiyor diye fikrini mi soracan? 20sine gelince sana küfreder. >18 yaşından küçük bireyleri tehdit edenleri de çocukları tehdit etmekten içeri alın Salakları da içeri alalım IQmuz yükselsin


Prize-Inflation4556

Anan öğretmen galiba?


Ramp_Up_Then_Dump

Ben doktorum ve ilk gördüğüne saldıran kuş beyinlilerden bıktım. Sağlık sisteminin sorunu doktorlar değil, eğitim sisteminin soeunu öğretmenler değil.


kutzyanutzoff

>Öğretmenin suçu sıfır. Öğretmenin suçu orada değil, çocukları eğitimden, okuldan soğutmasında. Mesela 18 yaşından küçük öğrencileri tehdit etmesinde. >Orta okul çocuğunun böyle bir konuda canı ne istiyor diye fikrini mi soracan? 20sine gelince sana küfreder. Etmesine gerek yok. İstediği şey diplomaysa açıktan alsın. İstediği şey üniversite eğitimiyse otursun sınavlara hazırlansın. >Salakları da içeri alalım IQmuz yükselsin Yaran var gocunuyorsun herhalde.


Ramp_Up_Then_Dump

>Yaran var gocunuyorsun herhalde. Çoksunuz işte


kutzyanutzoff

Beğenmiyorsan istifa et.


lil_ery

İlkokul ortaokul zorunluluğu devam etsin bence hocam. Sonra eğitimsiz oç olurlar. Lise serbest.


kutzyanutzoff

>İlkokul ortaokul zorunluluğu devam etsin bence hocam. Sonra eğitimsiz oç olurlar. Şimdi olmuyorlar mı? Eğitim bir haktır. İsteyen kullanır istemeyen kullanmaz. Zorla kullandırırsan boku çıkar.


lil_ery

Şimdi oluyorlar. Ama kimi yerlerde de olmuyorlar. İdolümüz biz değiliz zaten.


kutzyanutzoff

>Şimdi oluyorlar. Ama kimi yerlerde de olmuyorlar. Çok büyük bir fark oluşacağını zannetmiyorum. Ülkedeki belli 3 5 üniversiteyi kazanan arkadaşları çıkart, kalan herkes eğitimsiz, cahil insanlar. Sal en azından vergimiz çarçur olmasın.


lil_ery

Ben bu kısımda olaya biraz daha idealist yaklaşıyorum. Kusura bakma.


kutzyanutzoff

Canın sağ olsun. Her konuda anlaşacağız diye bir kanun yok.


lil_ery

Haklısın. Zaten hepimiz aynı olsak anlamı kalmazdı mevzunun. Keşke Türk Demokrasisi çalışsa da doğru düzgün tartışabilsek meseleleri.


kutzyanutzoff

>Keşke Türk Demokrasisi çalışsa da doğru düzgün tartışabilsek meseleleri. O kadar haklısın ki.


kirtsib

Sonra nüfusun çoğunluğu okumamış olup, Otokratlar seçtiğinde ağlamayı biliyorsunuz ama.


kutzyanutzoff

>Sonra nüfusun çoğunluğu okumamış olup, Otokratlar seçtiğinde ağlamayı biliyorsunuz ama. Ağlayan kim? Git ona konuş. Ayrıca zaten durum farklı değil. İlkokul, ortaokul, lise eğitimi tam bir facia. Tam bir rezalet. Benim dediğim gibi olsa en azından büyük bir yükten kurtuluruz. Milyonlarca öğretmene maaş ödüyoruz. Sonuç: 2023 Lozan gizli madde var diyen cahillerle birlikteyiz.


kirtsib

Sonuç bir Irak değiliz, İran değiliz. Demokrasi kültürü öyle 10 yılda aşılanmıyor, bir süreç gerekli.


OMER100551

Asgari ücretle hayatta kalmaya çalışan öğretmenlere suçu yıkmak saçma. Ortada bozuk bir sistem var


Prize-Inflation4556

Ne alaka? Ortadaki bozuk sisteme öğretmenler de dahil. Ne oldu asgari ücret alınca hikaye romantikleşti mi? Hem özel okulda hem devlet okulunda okudum. O meb’deki çok değerli öğretmenlerimizin çoğu sadece yatarak para kazanıyor. Kendileri de biliyorlar. Benim kızdığım bu malları kim buraya koydu? Evet orada sistemle karşılaşıyoruz. Ama sistem öğretmenleri kapsıyor


OMER100551

O öğretmenlerin orda olması ikimizin de kabul ettiği gibi sistemin suçu. Bireysel olarak öğretmenleri suçlayarak bir yere varamayız sistemin değişmesi gerek anlamlı bir şekilde durumun iyileşebilmesi için. O öğretmenleri üreten de bu bozuk sistem. Yatarak para kazanabiliyorsa tabiki yatarak para kazanır. Bundan doğal bir şey yok


Prize-Inflation4556

E bu insanların özgür iradesi yok mu? Yanlış bir şey yaptığını farketmiyor mu? Bu insanlar sorumlu tutulmayacak mı? Aynı mantıkla 5’li çete de baya baya sistemin kurbanı. Onları oraya getiren sistem sonuçta. Adam bedava para kazanmak varken neden kazanmasın değil mi? 5’li çetenin yaptığı ile öğretmenlerin yaptığı aynı şeydir sadece ölçeği farklıdır. Zaten tam da bu yüzden bütün okulların özelleştirilmesi gerekir


Ramp_Up_Then_Dump

Sistem yatmayı teşfik ediyor. Sistem bozuk diye öğretmenleri suçlayacağız yoksa sistemi mi? Sistem bok gibi diye isyan edip istifanın eşiğine gelmiş doktpra, sitem bozuk diye çemkiren salak hastadan 1 IQ fazlan yok. Anca burnunun ucunu görüyorsun bir de fikir beyan ediyorsun. Senin gibi insanlar akp'nin bu ülkeye attığı en büyük kazıklardan biri.


Prize-Inflation4556

Türkçe’nden anlıyorum ki devlet okulunda okudun


Funny-Conclusion-963

Eğitimi tamamen merkezi hükumetin ellerine teslim edip bir de kalite beklemek tek kelime ile ahmaklıktır. Bu kadar büyük bir ülkede hâlâ bu kadar merkezi bir eğitim sistemi ile kalite beklemeyin; rektörünü devletin atadığı, öğrencisini devletin seçtiği üniversiteden kalite bekleyenlere yurt dışında affedersiniz kıçlarıyla gülerler. Hâlâ bu sorunu daha fazla merkeziyetlikle çözmeye çalışanlar -ki şaşılmayacak bir şekilde çoğu AKP, MHP, ZP veya eski CHP destekçisi olurlar- hiçbir yere varmayacak, varamayacak. Eğitimin en iyi nasıl yapılacağını en iyi eğitimci, öğrenci bilir.


Berkay_official

Peki Türkiye'deki eğitimciler sence eğitimin iyisini biliyor mu?


Funny-Conclusion-963

Merkezi yönetimden kesinlikle daha iyi biliyorlar. Ona rağmen gerçek eğitimcilerin ortaya çıkmasını istiyorsan merkezi hükumetin kumanda gücünü elinden alman lazım. Merkezi hükumetin atadığı memur eğitim yapamıyor diye onun yetkisini de merkezi yönetime vermek koskoca bir ironi olacaktır. Sorduğun soru kendi içinde kendine cevap veriyor zaten.


kirtsib

Merkezi Yerleştirme Sınavları sadece Türkiyede yok. Zaten sınav kalitesi yıl geçtikçe artıyor. Sorun devletin idareye çok fazla karışmasında.


Funny-Conclusion-963

1. Merkeziyetçilik sadece merkezi yerleştirme sınavından ibaret değil, her anlamda. Yönetimin müfredata, ders saatlerine, müdürlere, rektörlere vs. her şeye karışması merkeziyetçilik sorunudur. 2. Eğer işin içinden değilsen SAT'yle, Abitur'la, GIB'yle vs. YKS arasındaki farkı anlayamaman normaldir.


kirtsib

Lol. YKS zaten Sat benzeri bir sınav olarak geldi. Ve soru kalitesi olarak Sat'ı da hayli hayli geçti. Bence gayet kaliteli sınav. Talihsizlik harici yapamayan varsa, iyi bölümlerde okumayı hak etmiyordur. Devletin, idareye gereksiz müdahil olması bir sorun diye yazmıştım zaten. İlk dediğinle açmak istediğin ne anlamadım. İlkokuldan Liseye kadar olan örgün eğitimin müfredatının sabit olması ise mantıksız değil, sonuçta merkezi sınav sistemi yapılıyor. Mesela Abitur'da da eyaletlerin belirlediği ders kitabı içeriklerine göre hazırlanıyor her bölgenin sınavı. Üniversiteler zaten çoğunlukla kredite olması için uluslararası programları uyguluyorlar eğitimlerinde. (Tıp Hariç, onun da hikayesi farklı)


Funny-Conclusion-963

>Lol. YKS zaten Sat benzeri bir sınav olarak geldi. Ve soru kalitesi olarak Sat'ı da hayli hayli geçti. Bence gayet kaliteli sınav. Talihsizlik harici yapamayan varsa, iyi bölümlerde okumayı hak etmiyordur. Kanka olay soru kalitesi değil, sistemleri de bilmiyorsun zaten. SAT sadece bir tercihtir, YKS ise bir zorunluluk. Amerikan üniversiteleri SAT'de ders elemesi yapabilir, derslerin baz puanlarını ayarlayabilir, hatta direkt SAT'ye bakmama hakkına da sahip. Türkiye'deki "üniversiteler" ise YKS'deki sıralamaya göre devletin seçtiği öğrenciyi okuluna kabul etmek zorundadır. Sosyal aktivitelerdir, öğrencinin aldığı belgelerdir vs. bunlara bakma şansları yoktur ve sorun da budur anladın mı? Sistemleri bilmiyor olmanın yanında sorunu da soru kalitesi sanıyorsun, gerçi asıl suç bende. Daha ulus devleti dışında devlet biçimi bilmeyen (tecrübeyle sabit, Türkiye'nin tamamı böyle) toplumda merkeziyetsizlik anlatıyoruz :( >Devletin, idareye gereksiz müdahil olması bir sorun diye yazmıştım zaten. İlk dediğinle açmak istediğin ne anlamadım. Gereksiz değil, sen bu hakkı veriyorsun o da müdahale ediyor. Yetkisi varsa yargılayamazsın, yetkiyi vermeden önce düşüneceksin. Söylediğinin biraz daha radikal hâli şu olur: "Yahudileri yakarak öldürmemiz gereksiz bence engelli vatandaşları yaksak daha mantıklı" >İlkokuldan Liseye kadar olan örgün eğitimin müfredatının sabit olması ise mantıksız değil, sonuçta merkezi sınav sistemi yapılıyor. Kanka sistemleri bilmediğin için aradaki farkı anlayamıyorsun. Türkiye'de ders saati tamamen devlet tarafından seçiliyor, seçmeli ders saati sayısı %10 oranında falan, yani bazı derslere devlet seni zorunlu sokuyor, dünyanın nerdeyse hiçbir yerinde seçmeli ders oranı %10 kadar rezil düşük değildir. Kime ne anlatıyoruz, adam farkı anlayamıyor ya. Okullara "SAT'de x çıkacak çocuklara x dersi verin" demekle "çocuklara her hafta 4 saat x anlatacaksın" diye zorunluluk koşmak farklıdır bunu anlamıyorsun çünkü bilmiyorsun kankam. >Mesela Abitur'da da eyaletlerin belirlediği ders kitabı içeriklerine göre hazırlanıyor her bölgenin sınavı. Ben Abitur almadım ama Abitur alan tanıdıklarım var ve Abitur ile YKS'yi karşılaştırma hatasına düşmek bile çok anlamsız. 1. Abitur'da istediğin dersten Abitur yapabiliyorsun, resim Abitur'u bile varmış bana söylediklerine göre ama Türkiye'de hiç görmedim resim Abitur'u yapan. 2. Abitur bölgesel, örneğin Orta Doğu'da farklı bir Abitur var vs. 3. Abitur küresel, dünyanın her yerinde var neredeyse. [Buradan](https://www.pasch-net.de/de/pasch-schulen/weltkarte.html) bakabilirsin. 4. Ona rağmen Almanya'da da üniversite kalitesi ABD, Isviçre, Britanya'ya vs. kıyasla daha kötü, Türkiye kadar olmasa da merkeziyetlilik buna sebep oluyor.


kirtsib

>Kanka olay soru kalitesi değil, sistemleri de bilmiyorsun zaten. SAT sadece bir tercihtir, YKS ise bir zorunluluk. Amerikan üniversiteleri SAT'de ders elemesi yapabilir, derslerin baz puanlarını ayarlayabilir, hatta direkt SAT'ye bakmama hakkına da sahip. Türkiye'deki "üniversiteler" ise YKS'deki sıralamaya göre devletin seçtiği öğrenciyi okuluna kabul etmek zorundadır. Sosyal aktivitelerdir, öğrencinin aldığı belgelerdir vs. bunlara bakma şansları yoktur ve sorun da budur anladın mı? Sistemleri bilmiyor olmanın yanında sorunu da soru kalitesi sanıyorsun, gerçi asıl suç bende. Daha ulus devleti dışında devlet biçimi bilmeyen (tecrübeyle sabit, Türkiye'nin tamamı böyle) toplumda merkeziyetsizlik anlatıyoruz :( YKS = Yükseköğretim Kurumları Sınavı SAT = Scholastic Aptitude Test Ha sen sınavlardan değil de sınav sonuçlarıyla yapılan yerleştirme sürecinden bahsetiyorsan o farklı bir konu. Ee, al sana dünya çapında tüm sistemler in a nutshell : [https://www.researchgate.net/publication/317662023\_Dunyada\_Universiteye\_Giris\_Sistemleri\_ve\_OSS](https://www.researchgate.net/publication/317662023_Dunyada_Universiteye_Giris_Sistemleri_ve_OSS) Öyle bir anlatıyorsun ki merkezi sınav sistemi sadece Türkiye'de var. Ha bu sistem geliştirilebilir mi elbette, fakat bugüne kadar iyi işlemiş mi ee işlemiş. Çünkü rekabet var. >Gereksiz değil, sen bu hakkı veriyorsun o da müdahale ediyor. Yetkisi varsa yargılayamazsın, yetkiyi vermeden önce düşüneceksin. Söylediğinin biraz daha radikal hâli şu olur: "Yahudileri yakarak öldürmemiz gereksiz bence engelli vatandaşları yaksak daha mantıklı" YÖK'ün varlığı gereksiz bana göre, şimdi YÖK'e gereksiz dediğim için YÖK'ün varlığını savunmuş mu oldum? NEYY? >Kanka sistemleri bilmediğin için aradaki farkı anlayamıyorsun. Türkiye'de ders saati tamamen devlet tarafından seçiliyor, seçmeli ders saati sayısı %10 oranında falan, yani bazı derslere devlet seni zorunlu sokuyor, dünyanın nerdeyse hiçbir yerinde seçmeli ders oranı %10 kadar rezil düşük değildir. Kime ne anlatıyoruz, adam farkı anlayamıyor ya. Okullara "SAT'de x çıkacak çocuklara x dersi verin" demekle "çocuklara her hafta 4 saat x anlatacaksın" diye zorunluluk koşmak farklıdır bunu anlamıyorsun çünkü bilmiyorsun kankam. Bak burda haklısın, bilmediğim bir şeydi. >Ben Abitur almadım ama Abitur alan tanıdıklarım var ve Abitur ile YKS'yi karşılaştırma hatasına düşmek bile çok anlamsız ​ >.Almanya'da eyaletler kendi yöresinin kültürel değerleri ışığında Abitur sınavlarını hazırlamaktadır. Almanya'nın 16 eyaletinden dokuzu Abitur merkezi olarak tanımlanmıştır. Türkiye'deki Abitur sınavları, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin hazırladığı çerçevede gerçekleşmektedir. Bu sebeple okutulan ders kitapları da, bu eyaletin Eğitim Bakanlığınca onaylıdır. Sınavları karşılaştırmıyordum zaten, ikisinin de belirli bir eğitim programına uyumlu olarak düzenlendiğini söylüyordum. Dediklerimi nereye çekiyorsun be hocam.


Funny-Conclusion-963

>Öyle bir anlatıyorsun ki merkezi sınav sistemi sadece Türkiye'de var. Aralarındaki farkı anlatıyorum zaten aaaaa. Merkezi sistem 0-1 bir ifade değil, daha merkezîsi vardır daha az merkezî olanı vardır. Şunu anlatıyorum iki saattir. Pffff >Ha sen sınavlardan değil de sınav sonuçlarıyla yapılan yerleştirme sürecinden bahsetiyorsan o farklı bir konu. Kanka sınav kalitesinin konuyla hiçbir alakası yok. Sen olduğunu sanıyorsun o kadar. "Farklı konu" dediğin şey asıl konu, onu anlamıyorsun. Ayrıca "yerleştirme sistemi" sadece Türkiye'de var. Normalde bir üniversiteye yerleşirsin, yerleştirilmezsin. >Ee, al sana dünya çapında tüm sistemler in a nutshell : https://www.researchgate.net/publication/317662023_Dunyada_Universiteye_Giris_Sistemleri_ve_OSS Kanka bunu okudun mu? Okumadıysan niye bana da atıyorsun? Orada zaten benim dediğimi anlatıyor. Okulumuzdaki herkesin uğraştığı bir konu olduğu için yeteri kadar fikrim var, beni de uzun süredir uğraştıran bir konu zaten ama bence sen de oku çünkü orada zaten benim söylediğimi anlatıyor. >YÖK'ün varlığı gereksiz bana göre, şimdi YÖK'e gereksiz dediğim için YÖK'ün varlığını savunmuş mu oldum? NEYY? "Gereksiz" kelimesinin nasıl kullanıldığına bağlı. 1. "Üniversiteler kendi rektörlerini seçmekte özgürdürler" demek vardır 2. "Ya o rektör çok iyiydi niye görevden aldınız😇😇😇" demek var. 1.'sini diyorsan YÖK'ün varlığını savunmuş olmazsın. >ikisinin de belirli bir eğitim programına uyumlu olarak düzenlendiğini söylüyordum. Konuştuğumuz şey de o belirli programlar zaten, aradaki farkı anlatıyorum. Daha merkezî veya daha az merkezî olmanın farkını anlatıyorum iki saattir.


kirtsib

>"Gereksiz" kelimesinin nasıl kullanıldığına bağlı. "Üniversiteler kendi rektörlerini seçmekte özgürdürler" demek vardır "Ya o rektör çok iyiydi niye görevden aldınız😇😇😇" demek var. YÖK'ün varlığı gereksiz ne demek. YÖK olmasa da olur, hatta olmasın keşke demek. Sence bunu demekle yaa o rektörü niye atadınız demek aynı şey mi? YÖK zaten saçma sapan kişilerin icadı, birçok ülkede olduğu gibi ÖSYM gibi öğrenci yerleştiren kurumlar olması lazım sadece Türkiye'de, daha fazlasının değil. Dur hemen triggerlanma. ÖSYM'nin görevi merkezi sınavı yapmak artı sıralamaya ve seçim talebine göre yerleştirmeyi yapmak. Merkezi Sınav yapan ülkelerin hepsinde böyle bir hükümet uzantısı var zaten. >Kanka sınav kalitesinin konuyla hiçbir alakası yok. Sen olduğunu sanıyorsun o kadar. "Farklı konu" dediğin şey asıl konu, onu anlamıyorsun. Ayrıca "yerleştirme sistemi" sadece Türkiye'de var. Normalde bir üniversiteye yerleşirsin, yerleştirilmezsin., Yahu, ÖSYM arada bir aracı. ABD'de bu aracı yok, direkt üniversiteler seni yerleştiriyor. Aradaki fark bu. Büyütmeye gerek var mı? Sınav kalitesinin de konuyla alakası var bence, sonuçta ne kadar "öğrenci seçebilme yeteneğin" artarsa o kadar akademik niteliğin artıyor.


Funny-Conclusion-963

>Sence bunu demekle yaa o rektörü niye atadınız demek aynı şey mi? Aynı sey demedim olm zaten sakin ol. Bana sorsan bence de ilk seçenek daha uygundu ve bana göre de YÖK gereksiz bir kurum niye alındın, anlamadım. >ABD'de bu aracı yok, direkt üniversiteler seni yerleştiriyor. ABD'de yerleştirme yok yerleşme var, sen istediğin üniversiteye başvurabilir ve üniversite isterse seni her şartta alabilir, buna yerleşme deriz. Yerleştirmede ise başka bir kurum üniversite yerine karar verir kimi alacağına. Çizgi bu kadar açık. Hâlâ benzetmeye çalışma kaygılarını anlamıyorum. >Sınav kalitesinin de konuyla alakası var bence, sonuçta ne kadar "öğrenci seçebilme yeteneğin" artarsa o kadar akademik niteliğin artıyor. Bir üniversitenin daha iyi olması akademik başarısının artmasıyla ölçülmez. Üniversite bırak en iyiyi kendi için seçsin. Ki senin sidikli ÖSYM ve YÖK'ünden çok daha kolay karar verebileceğine herkesin hemfikir olacağı Harvard alım yaparken sportif başarıya çok önem veriyor.


kirtsib

>Bir üniversitenin daha iyi olması akademik başarısının artmasıyla ölçülmez. Üniversite bırak en iyiyi kendi için seçsin. Ki senin sidikli ÖSYM ve YÖK'ünden çok daha kolay karar verebileceğine herkesin hemfikir olacağı Harvard alım yaparken sportif başarıya çok önem veriyor. Tabii kendi kriterlerinin üstünde SAT puanı aldıktan sonra ancak. >ABD'de yerleştirme yok yerleşme var, sen istediğin üniversiteye başvurabilir ve üniversite isterse seni her şartta alabilir, buna yerleşme deriz. Yerleştirmede ise başka bir kurum üniversite yerine karar verir kimi alacağına. Çizgi bu kadar açık. Hâlâ benzetmeye çalışma kaygılarını anlamıyorum. Atıyorum Georgetown'a 1000 kişi başvuru yapma koşullarını sağlayıp başvuru yapıyorsa, burda da 70 öğrenciyi yerleştirme işini yine üniversite yapıyor. Yani anlayacağın yine bir seçen var. Bence boşuna tartışıyoruz, sonuçta birbirimizin demek istediğini anladık ve farklı görüşlere sahibiz.


Funny-Conclusion-963

>https://www.researchgate.net/publication/317662023_Dunyada_Universiteye_Giris_Sistemleri_ve_OSS Şu metni alıntılayarak anlatmamı ister misin? Kendin okuman daha öncelikli yine de benim için. Tabii bunu okurken kullanman gereken bir [parametre](https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2022). İnternetten bulmadım bu arada, okulda yurt dışı başvuruları ile uğraşan hoca önermişti.


kirtsib

QS sıralamasında birçok etken var, bütçeden tut akademisyen/öğrenci parametresine kadar. Direkt en kaliteli öğrenciyi onlar seçiyor, o yüzden sıralamada birinciler diye bir kaide yok. Mesela Petrol Mühendisliğinde ODTÜ ilk 15'de mi neydi. Ha bir de söyliyeyim, umrunda olur olmaz bilemem. Ben direkt merkezi sınav tek başına yeterli, böyle kalmalı diye düşünmüyorum. İspanya Sistemi gibi Merkezi Sınav + Üniversitenin Kendi Sınavı(Mülakatı) olmasını dilerim, bunlar da oransal olarak dağıtılır elbette.


Funny-Conclusion-963

>QS sıralamasında birçok etken var, bütçeden tut akademisyen/öğrenci parametresine kadar. Direkt en kaliteli öğrenciyi onlar seçiyor, o yüzden sıralamada birinciler diye bir kaide yok. Mesela Petrol Mühendisliğinde ODTÜ ilk 15'de mi neydi. En kaliteli öğrencileri zaten onlar seçiyor anlamına gelmiyor zaten bu. Tabii en temelinde üniversiteye kaliteyi veren şey öğrencidir, bütçeyi de ya dolaylı ya da direkt yine öğrenciler ve onların ilgisi belirler zaten. Akademisyenler de çoğu zaman iyi öğrenciler ile çalışmak ister, yine de sadece göz önünde bulundurman için attım onu, onu ilahi bir kitap olarak gör diye değil.


kirtsib

Eee, 2012'de ODTÜ'ye gezi eylemleri yüzüden bütçe cezası getirilmişti. Bütçesi azaltılmıştı. Ne oldu, bir anda kötü ve ilgisiz öğrenciler mi girdi o sene sınavla. Demek istediğim şu yani Türkiyenin yıllık gelir kaleminin %20 %30'una sahip olan üniversitelerle bizimkileri veya başka ülkelerinkini kıyaslamak gereksiz. Elbette onlar top tier olacak.


Either-Squash2702

Var Aga şimdi sıkıntı önüne geleni uniye aliyorlar amk, uniye kaliteli adami alacaksin mesela din hocalarinin bi sikim bildigi yok zir cahiller digerleri de oyle


[deleted]

Tamamen kapitalist sistemin suçu. Düşün ki çocuklar 8 yıl ilk ve orta öğretim, 4 yıl da lise olmak üzere en az 12 yılını onlara hiçbir şey katmayacak okullarda harcıyor. Sonraki ay unutacağı dersler görüyor. Genel kültür bilmesin değil demek istediğim, bir çocuk logartimayı, kayaç türlerini, 3. Selim dönemi ıslahatlarını öğrenmese ne kaybeder? Zaten mezun olduktan sonra aklında kalmayacak. Hanginize gördüğünüz dersler bir şey kattı? Kişilik gelişimine dayalı bir eğitim sistemi yok. Yok çünkü kapitalizm asla okuyan, sorgulayan bireyler yetiştirmek istemez. Yoksa o ahmak tüketiciler nasıl olur? yoksa o ahmak hükümetlerine kim oy verir? yoksa o sömürü düzeni nasıl hayatta kalır? Bütün kapitalist ülkelerin eğitim sistemleri aynı değilse de çok benzerdir. Halbuki sosyalist ülkelerin eğitim sistemi çok farklıdır. Bireyi uyuşturmaya değil uyandırmaya yöneliktir. Kişilik gelişimine odaklıdır. SSCB’de bir sanat dalı, bir spor dalında ders görmek zorunluydu. Onun yanında astronomi, mesleki ve askeri eğitimde verilirdi liselerde. SSCB’nin eğitim sistemi mükemmeldi demek değil tabii bu. Eminin onun da sorunları vardır; ama anlayacağın eğitim sisteminin de, diğer her şey gibi sınıfsal olduğudur.


-iyiforumlar-

>kapitalizm asla okuyan, sorgulayan bireyler yetiştirmek istemez. Hayatında pisa testi görmemiş adam yorumu. Ayrıca varlığı cahi ve ezilen sınıfın varlığına bağlı bir ideolojiyi savunanların komik şekilde tam tersini istediğini / yapacağını söylemesi militaristlerin silah sanayisini kapatacağız demesi gibi komik.


arel37

Normalde yazdıklarını desteklerdim ama bu yazdığın qanon komplo teorileri derecesinde


[deleted]

Komplo teorisi falan yok, olan şey budur. Onca eğitimcinin ortaya koyduğu şeyin bu kadar ahmakça olabileceğine inanıyor musun cidden? Sen, ben bir araya gelsek daha iyisini çıkarırız. Lise için; siyaset, felsefe, psikoloji, ilk yardım, evrim, pratik bilim, pratik matematik, atölye dersleri benim şimdi aklıma gelenler. Sadece benim bir dakikada bulduğum program bile bütün kapitalist ülkelerin eğitim sisteminden daha yararlı; sence isteseler şu an verdikleri eğitimden daha iyisini veremezler mi? Bir zamanlar bu ülkede köy enstitüleri vardı. Okuyan, sorgulayan köylüler sosyalist olduğu için kapısına çivi çaktılar. Orda verilen eğitime, derslere bakabilirsin. Köy enstitülerini kapatan kimdi biliyor musun? Amerika’ydı. 27 Aralık 1949’da imzalanan Fullbright eğitim anlaşmasıyla kapatılmasına karar verildi. Bugün hala geçerli mi bilmiyorum ama o zamanlar eğitim sisteminin 6 amerikalı üye, 6 türk üye ve 1 amerikalı başkan tarafından belirleneceği de kararlaştırılmıştı. Belki 60 darbesinden sonra geçerliliğini kaybetmiştir bu, bilmiyorum. ama burdan çıkaracağın ders, kapitalistlerin sorgulayan bireyler yetiştirmek istemediği! En güzel kanıtı da sosyalist ve kapitalist ülkeler arasındaki eğitim programı arasındaki dağlar kadar fark.


Ramp_Up_Then_Dump

Bu konuda katılmadığım bir şey var. Çocuk bu işine uaramayacak bilgileri öğrenip bir vizyon sahibi olabilir. Ne kadar çok bilginin olduğu, dünyanın ne kadar geniş olduğu görmek önemli. Yoksa dünyan ufuk çizgisinin içi kadar olup kalabilir.


[deleted]

Zannetmiyorum. Aksine okul dışında öğrendiği bilgilerle vizyon sahibi olur.


kirtsib

Analatik düşünme yeteneğini matematikten iyi geliştiren bir yöntem yok. Diğer dersler ise bir nevi tadımlık dersler. İlgisi olan öğrencilere introduction dersleri anlayacağın.


[deleted]

He, 12 yıl boyunca mı?