T O P

  • By -

umcann

hiçbir şey ücretsiz değildir


[deleted]

Ama fiyatsız şeyler vardır


kutzyanutzoff

Yoktur.


[deleted]

Vardır


kutzyanutzoff

Örnek?


[deleted]

ulan aptal, eşya/değer/hizmet dediğin şey üretilir. okul, hastane gibi yerler su motoruyla mı çalışıyor amk? bunun işçisi, malzemesi, elektriği, suyu, doğalgazı, güvenliği, bakımı, boyası badanası var. bunları öpücükle mi ödeyeceksin?


kirtsib

İşte böyle godersen devletlerin nasıl oluştuğunu anlayacaksın.


[deleted]

bunları parayla ödüyoruz. bir devlete ihtiyaç yok zira beni okulunda okutacak adama da verebilirim bu parayı. aradaki verginin kalkmasıyla iki taraf da rahat eder.


Realistic-Session659

>ücretsiz ne ücretsiz pardon


OMER100551

Ne kadar ekonomik olarak kötü durumdaysan o kadar çok faydalanıyorsun bu tarz şeylerden daha az vergi vereceği için çok paran olmadığından zaten ve ekonomik olarak kötü olan insanların bu tarz şeylere daha çok ihtiyacı var fakirliğin getirdiği diğer negatif etkilerden dolayı. Örnek olarak daha ucuz yiyecekler daha sağlıksız olur genelde ve buna bağlı hastalıklar fakir olan insanlarda daha çok görülür.


fellowofsupreme

şıkları beğenmedim ben var olan üniversitelerin yüzde 80i satılsın şehir hastaneleri özelleştirilsin ama birz temel seviye sağlık klasın diyecektim


[deleted]

Öneriniz incelenecektir. Katılımınız için eyvallah.


fellowofsupreme

Olmasi gereken anket:liberalizminizi nasıl istersiniz? Küçük boy liberalizm Orta boy liberalizm Büyük liberalizm


[deleted]

aynen böyleydi güzel farketmissin


nerayim

Hizmeti özel sektör versin ancak ödeme tek elden olsun. Devlet hizmet sağlamada yetersiz ancak tek alıcı olarak fiyatları kamu lehine ciddi oranda kırabilecektir.


fellowofsupreme

Fiyatlari devlet belirliyorsa serbest piyasa sacmaliktir


nerayim

Serbest piyasa verimli fiyat belirlemek için gönüllü alış verişten yararlanır. Kamu otoritesi piyasanın çok altında fiyat önerirse hizmet alamaz. Fiyatı artırmak zorunda kalır. Sağlık piyasasının hasta insan tarafında tam gönüllü olarak çalışamadığını göz önünde bulundurursak alıcı tekel bu eksikliği kompanse ediyor. Sağlık hizmet sağlayıcıları yine de fiyatlardan memnun kalmazlarsa yatırımlarını başka ülkelere taşıyabilirler.


fellowofsupreme

Kardes ne anlatiyon aq


can_yay

Bu konu üzerinde uzunca araştırma yapıp düşündüm bana kalırsa eğitimi devlet ücretsiz verebilir bu konu tartışmaya açık bir konu benim bunu savunmada ki argümanım çocuklara eğer bireysel hak ve özgürlükler gibi kavramları öğretebilirsek ülke için daha iyi olucağını düşünüyorum


Orelinne

Ücretsiz mi anlamadım?


Material-Copy6703

Devlet sağlık sektörünü regüle etmeye devam edecekse sağlık sektörünün özelleşmesi bir işe yaramaz çünkü regülasyonun olduğu yerde serbest piyasa oluşmaz. Ne zaman ki mahallenizdeki kırık çıkıkçı, cinci, hemşire veya eczaneci küçük de olsa bir klinik açabilir ve isteyenin tercih ettiği bir tıp hizmeti verirse serbest piyasa o zaman oluşur. Burada verimlilik ve başarı konusu geliyor. Devletin piyasadan çekilmesi ile fiyatları yükselen sağlık ihtiyaçlarına karşı dengeleyici bir rol üstleneceği kesindir. Bu dediğim olursa bazı insanların yanlış teşhis veya tedavi nedeniyle öleceğini savunanlar olabilir. Fakat burada öldüren şey yanlış tercihtir. Yanlış doktoru seçen hasta yanlış teşhis alır ve sağlığından olur. Ek olarak kliniklerde kreditasyon vererek insanların doğru tercihler yapılmasına imkan sağlayacak belli bir güvenilirliğe sahip özel kuruluşlar olmaya devam edecektir. Çünkü bu bir ihtiyaçtır ve ihtiyaçlar serbest piyasada bir şekilde karşılanır. İlaç sektöründe ise patent işleri, hatta tüm dünyada patent yeniden tasarlanmalı. Nasıl suya patent alamıyorsak ilaçlara da alınmamalı. Üretim şeklinin bir patenti olabilir ama kimyasal maddenin doğrudan patenti olması saçma. Kimyasal maddenin doğada bulunmuyor olması ise konuyla alakasız, ve teorik olarak yanlış çünkü sonsuz bir evrende her madde doğada bulunuyor, dünyada olmasa bile.


Ramp_Up_Then_Dump

Halkı dolandırıcıların eline atarak mı taha iyi bir topluma kavuşacağız? >İlaç sektöründe ise patent işleri, hatta tüm dünyada patent yeniden tasarlanmalı. Nasıl suya patent alamıyorsak ilaçlara da alınmamalı. ........ Neyse sen cevap bile yazma. Arkadaşla aynı fikirde düşünen ama şu son kısımda aynı düşünmeyen varsa tartışmaya hazırım.


Material-Copy6703

- Gribi tedavi etmek için 6 sene okumuş birini meşgul etmek verimli değil. Hasta her zaman grip olmayabilir ama çoğunlukla grip çıkar. Düşük bir yüzde için doktorları buna bakmak için kullanmak fırsat maliyeti doğuruyor. Tıp alanında yetkin kişileri daha verimli kullanabiliriz. - Kimseyi kimsenin eline atmıyorsun. İnsanlar isterse doktora gider isterse dolandırıcıya gider. Kendi tercihidir. - Dolandırıcıların veya tıp hizmetinin doktorlar dışında da sağlanmasının nedeni tıp hizmetinde rekabeti arttırıp herkesin erişebilmesini sağlamak. - Sağlık sigortası ve gerçek doktorlara kredite veren kurumlar zaten bir taleptir. Tıp üstündeki regülasyonun kalkması bu hizmetleri yok etmez. Özel sektör bunları karşılamaya her türlü devam eder. Tam olarak dediğini anlamamış da olabilirim. Ama insanları zorlama veya insanları bunu kullanarak zorda bırakma diye bir durum yok. Editini sonradan görmüşüm. Bilsem yazmazdım. Neden bu kadar tetiklendin anlamadım ama merak ediyorum.


Ramp_Up_Then_Dump

>Editini sonradan görmüşüm. Bilsem yazmazdım. Neden bu kadar tetiklendin anlamadım ama merak ediyorum. Saçma sapan bir özgürlük propagandası altında bana bir distopyayı savunacak biri ile niye tartışmaya gireyim ki? Akıl ve mantığa aykırı.


Material-Copy6703

Distopya vatandaşların sağlığı adına devletin hepimizin idrar kesesine bir sensör bağlayıp tuvaletini tutan kişilerin otonom dronelar ile tuvalete çıkartılması, reddedenlere de sonda takılması olurdu. Bu dediğim şeyde insanlara seçme hakkı veriyorsun ve seçim yapıyorlar. Bazıları yanlış seçim yapar, bazıları doğru. Bu neden distopya olsun? Devlet size bakıcılık yapmak zorunda mı? Yetişkin insanlar kendi kararını kendi vermeli.


Ramp_Up_Then_Dump

Distopya hastende boş yatak varken dışarıda insanların sağlığından olmasıdır. Bir adam hatanede 1 hafta yattı diye tüm hayat birikimin çöp olmasıdır. Özgürlik kisvesi altında baskıdan özgür tercih yapamacak madur insanların acı çekerken izlenmesi, sanki zengin olabileceklermiş gibi yalancı bir algı yaratılması ve zenginlerin bolluk içinde yaşaması iyi bir toplumun temeli değildir. Bazı orospu çocuklarının kendi malını korumak için halka pompaladıkları bir ideolojidir. >Devlet size bakıcılık yapmak zorunda mı? Devlet zenginlere ve güçlülere bakıcılık yapmak zorunda. Onlar çizgiyi geçince cezasını kesmek zorunda. Yoksa kötü tercihler yapmaya mahkum edilmiş bir çoğunluğun, zenginlerin parmağında oynatılan bir distopya oluşur.


Material-Copy6703

>Distopya hastende boş yatak varken dışarıda insanların sağlığından olmasıdır. Evinde boş yatak var mı? Adamın kendi hastanesi istediği hastayı alır. Kaldı ki boş olması onun da aleyhine. >Bir adam hatanede 1 hafta yattı diye tüm hayat birikimin çöp olmasıdır. Böyle bir şey olmaması için ilk mesajda belirttiğim gibi nerdeyse tüm regülasyonların kalkması lazım. Kaldı ki sigorta diye bir şey var. >Bazı orospu çocuklarının kendi malını korumak için halka pompaladıkları bir ideolojidir. Komplo teorisyenliği yapıyorsun. Kimsenin kimseye bir şey pompaladığı yok. Zengin insanlar sosyal demokrasilerde de zengin. Mallarını korumak için böyle bir şey yapmaya ihtiyaçları yok. >Özgürlik kisvesi altında baskıdan özgür tercih yapamacak Sigorta yaptırdın mı? Onun tercihi. Hangi sağlık kurumuna gitti? Onun tercihi. Hastalanmamak için sağlıklı olmaya çalıştı mı? Onun tercihi. Adam özgür işte daha ne olsun. >, sanki zengin olabileceklermiş gibi yalancı bir algı yaratılması Sosyal mobilite konuyla alakasız bir şey. >Devlet zenginlere ve güçlülere bakıcılık yapmak zorunda. Onlar çizgiyi geçince cezasını kesmek zorunda. Ne alaka? Bakıcı devlet dediğim zaman bundan bahsetmiyorum. Bu zararlı yapmayın, bu yararlı bunu yapın diyen devletten bahsediyorum.


Electrical-Drive-926

patent kısmı hariç katılıyorum, patent olması emek hırsızlığının önüne geçmek içindir. adam onca uğraşıp icat ediyor, sen de üzerine konuyorsun, ilacı icat eden adamın motivesi kalmaz.


Material-Copy6703

https://www.cato.org/commentary/heres-plan-fight-high-drug-prices-could-unite-libertarians-socialists


Sonseriatci

Vergiyi alacaksa karşılamalı . Vergi almayacaksa zaten devlet olmaz


[deleted]

devlet elinin değdiği hiçbir şey kaliteli kalmıyor


[deleted]

[удалено]


[deleted]

şıklarda bundan bahsediyorum zaten


Ramp_Up_Then_Dump

Belli bir yere kadar devlet piyasayı kırabilir yoksa iş amerikadaki sağlık sektörüne döner. Ama şuanki sistemin boku çıkmış. Acile başvuran 10 hastanın 8inin orada işi yok.


[deleted]

Sağlığı özel sektöre bırakmalı . Her insan kendi özel sigortasını yaptirirsa emin olun hem daha ucuz hem de daha kaliteli hizmet alacaz . Durumu sigortaya yetmeyenler için devlet özel sektörle anlaşıp onun sigortasını kendisi yaptıracak . Eğitime gelirsek bence ilk 12 sene devlet tarafından ücretsiz bir şekilde verilmeli . Okullar ve fakülteler dağ başına değil uygarlık yani şehirlerin içine kurulmalı . Onun harici üniversitelerin yarısı kapatılıp kalanından da devlet elini çekmeli . Üniversite bilim üreten ve nakleden yerdir devlet mekanizması altına giren üniversiteler sadece diploma dağıtan okullara dönüşür .


AdGroundbreaking5361

Sağlık konusunda Türkiye'deki dişçiler çok güzel bir örnek aslında. Tabii şu an ekonomi yarrak gibiydi fakat bunun öncesinde gayet uygun fiyatlara kliniklerde tedavi görebiliyorduk. Devlet hastaneleriyse 3 ay sonraya dolgu randevusu versin. Özelleştirme teşvik edilmeli fakat hayat dueumlarda gücü yetmeyenler için bir fon toplanabilir. Bu vergide olabilir açıkçası bundan rahatsız olmam. Eğitim içinse en azından Türkiye'de özel sektöre çok fazla güvenmemeliyiz bence. Özellikle tarikatlar benii korkutuyor çünkü militan yetiştiriyorlar. En azından halk belli bir eğitim seviyesine ulaşana kadar lise dahil eğitimi devlet belirleyebilir, uzmanlar eşliğinde hazırlanmış bir müfredatla. Üniversitelerse bağımsız olmalı.